Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΥΓΕΙΑCOVID-19Yποχρεωτικό self test στο Δημόσιο από σήμερα

Yποχρεωτικό self test στο Δημόσιο από σήμερα

Σε εφαρμογή τίθεται από σήμερα, Μεγάλη Δευτέρα, το υποχρεωτικό self test στο Δημόσιο.

Ο διαγνωστικός έλεγχος διενεργείται υποχρεωτικά μία φορά την εβδομάδα πριν από την προσέλευση στην εργασία και το αποτέλεσμα δηλώνεται άμεσα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr με την συμπλήρωση του ειδικού ηλεκτρονικού εντύπου «Δήλωση Αποτελέσματος Διαγνωστικού Ελέγχου για COVID-19».

Ειδικά για την πρώτη εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου, οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν περιθώριο να δηλώσουν το αποτέλεσμα μέχρι και τις 9 Μαΐου.

Ποιους αφορά

Αυτοδιαγνωστικο τεστ πρέπει να κάνουν οι υπάλληλοι που παρέχουν τις υπηρεσίες τους με φυσική παρουσία στον τόπο εργασίας τους και όχι αυτοί που εργάζονται εξ αποστάσεως ή βρίσκονται σε άδεια.

Πιο συγκεκριμένα, υποχρέωση διαγνωστικού ελέγχου έχουν οι παρακάτω κατηγορίες υπαλλήλων:

α) Πάσης φύσεως πολιτικό προσωπικό των δημοσίων υπηρεσιών, των νομικών προσώπων δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου.

β) Πάσης φύσεως πολιτικό προσωπικό των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού συμπεριλαμβανομένων και των εποπτευομένων φορέων τους.

γ) Το στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

δ) Το ένστολο και το πολιτικό προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς επίσης και το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και

ε) Οι δικαστικοί υπάλληλοι.

Ποιοι εξαιρούνται

α) Πάσης φύσεως απασχολούμενοι, για τους οποίους προβλέπονται αντίστοιχες ρυθμίσεις που εκδίδονται κατ’ εξουσιοδότηση των άρθρων 2 και 46 του ν. 4790/2021 (Α’ 48).

β) Μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού καθώς και οποιοδήποτε άλλο διδακτικό ή εκπαιδευτικό προσωπικό των πανεπιστημίων καθώς και οι απασχολούμενοι μέσω των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Έρευνας και

γ) Πάσης φύσεως καλλιτεχνικό προσωπικό.

Δωρεάν από τα φαρμακεία

Η προμήθεια του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test) γίνεται δωρεάν από τα φαρμακεία με την επίδειξη του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.) και της αστυνομικής ταυτότητας ή οποιουδήποτε άλλου εγγράφου ταυτοποίησης. Μαζί με τον δωρεάν αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self test) παραλαμβάνονται και ενημερωτικά φυλλάδια με οδηγίες για την κατ’ οίκον διενέργειά του.

Ειδικά για τις δύο επόμενες εβδομάδες οι υπόχρεοι υπάλληλοι μπορούν να προμηθευτούν προκαταβολικά δύο self tests από τη Μεγάλη Δευτέρα (26 Απριλίου) έως και το Μεγάλο Σάββατο (1 Μαΐου).

Εναλλακτικά του δωρεάν αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test) οι εργαζόμενοι  δύνανται να επιλέξουν τη διεξαγωγή διαγνωστικού ελέγχου (rapid test ή PCR test) από επαγγελματία υγείας είτε δωρεάν σε δημόσια δομή στην οποία παρέχεται η σχετική δυνατότητα είτε με δική τους επιβάρυνσή σε ιδιωτική δομή.

Αν είναι θετικό

Στην περίπτωση θετικού αποτελέσματος, οι απασχολούμενοι μεταβαίνουν εντός 24 ωρών σε δημόσια δομή, όπως αυτές είναι αναρτημένες στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, για δωρεάν επαναληπτικό έλεγχο (rapid test ή PCR test).

Μέχρι την ολοκλήρωση της κλινικής εκτίμησης και της αξιολόγησης των ευρημάτων, οι θετικοί και οι οικείοι τους, παραμένουν σε κατ’ οίκον περιορισμό ακολουθώντας τις σχετικές οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.) και τους χορηγείται η προβλεπόμενη αναρρωτική άδεια ειδικού σκοπού.

Σε περίπτωση άρνησης του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου ή άρνησης καταχώρησης του αποτελέσματος, η εκάστοτε υπηρεσία προχωρεί σε περικοπή αποδοχών.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ