Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSUltra Fast Broadband: Στην τελική ευθεία το mega ΣΔΙΤ των 870 εκατ....

Ultra Fast Broadband: Στην τελική ευθεία το mega ΣΔΙΤ των 870 εκατ. ευρώ

Στην τελική ευθεία μπαίνει το μεγαλύτερο έργο Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στην Ελλάδα, που αφορά την κατασκευή δικτύων οπτικών ινών (Ultra-Fast Broadband) στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας που δεν καλύπτεται ή δεν πρόκειται να καλυφθεί από τα δίκτυα των τηλεπικοινωνιακών παρόχων.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας του ανταγωνιστικού διαλόγου για το έργο ανάπτυξης υποδομών υπερυψηλής ευρυζωνικότητας Ultra-Fast Broadband (UFBB), ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης προχώρησε χθες στην ανακοίνωση της πρόσκλησης υποβολής δεσμευτικών προσφορών για το έργο.

Η πρόσκληση θα είναι ανοικτή μέχρι την 17η Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 14:00. Απευθύνεται ωστόσο στους φορείς που εκδήλωσαν ενδιαφέρον και συμμετείχαν στη διαδικασία ανταγωνιστικού διαλόγου και συγκεκριμένα τους:

• Wind Ελλάς Τηλεπικοινωνίες Ανώνυμη Εμπορική και Βιομηχανική Εταιρεία

• Vodafone Πάναφον Ανώνυμη Ελληνική Εταιρία Τηλεπικοινωνιών

• Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Ανώνυμη Εταιρεία

• Άβαξ Ανώνυμη Εταιρεία Εργοληπτική Τουριστική Εμπορική Βιομηχανική Οικοδομικών Υλικών και Μηχανημάτων

• Ένωση Εταιρειών Μυτιληναίος Ανώνυμη Εταιρεία – ΜΕΤΚΑ EGN LTD

• ΙΝΤΡΑΚΟΜ Κατασκευές Ανώνυμη Εταιρεία Τεχνικών Έργων και Μεταλλικών Κατασκευών

• Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών της Ελλάδος Ανώνυμη Εταιρεία

• Ένωση Εταιρειών «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή Ανώνυμη Βιομηχανική Εμπορική Τεχνική Εταιρεία» Α.Ε. – Grid Telecom Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία.

Να θυμίσουμε ότι κύριος του έργου είναι η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και αναθέτουσα αρχή η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης και Εφαρμογής Τομέα Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών που έχει συσταθεί στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Η προκήρυξη του εμβληματικού έργου ΣΔΙΤ Ultra-Fast Broadband (UFBB) σηματοδοτεί την έναρξη μιας σειράς δράσεων του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων για την ουσιαστική αναβάθμιση της συνδεσιμότητας και την προώθηση του Ψηφιακού Μετασχηματισμού της χώρας. Κι αυτό γιατί αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα τηλεπικοινωνιακά έργα ΣΔΙΤ στην Ευρώπη με προϋπολογισμό 700 εκατ. Ευρώ (πλέον ΦΠΑ) τα 300 εκατ. ευρώ εκ των οποίων θα προέλθουν από δημόσια χρηματοδότηση.

Μέσω του UFBB θα δημιουργηθούν περισσότερες από 750.000 συνδέσεις ταχύτητας τουλάχιστον 100 Mbps, με δυνατότητα αναβάθμισης σε 1Gbps γεγονός που θα γεφυρώσει το ψηφιακό χάσμα μεταξύ των αστικών κέντρων και της ελληνικής περιφέρειας συμβάλλοντας στην ανάπτυξη ευρυζωνικών υποδομών νέας γενιάς με βάση και τους στόχους ευρυζωνικότητας που έθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το 2025 (Gigabit Society).

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ