Τετάρτη, 19 Μαΐου, 2021
Αρχική EDITOR'S PICKS To Ταμείο Ανάκαμψης αλλάζει τα δεδομένα στην οικονομική ενημέρωση -Γράφει ο Εμμ....

To Ταμείο Ανάκαμψης αλλάζει τα δεδομένα στην οικονομική ενημέρωση -Γράφει ο Εμμ. Νότης

Τον Ιούλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να ανάψει το πράσινο φως για την ενεργοποίηση του ελληνικού σχεδίου αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Ενός σχεδίου, το οποίο σε αντίθεση με τα υπόλοιπα που έχουν παρουσιάσει ή ετοιμάζονται να παρουσιάσουν οι υπόλοιπες χώρες μέλη, ρίχνει πολύ μεγάλο βάρος στην κινητοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων. Ενός πραγματικού πακτωλού καθώς από ένα συνολικό κονδύλι 55 δις. ευρώ, μόνο τα 18 δις. ευρώ θα αποτελέσουν «δημόσιο χρήμα» (σ.σ είναι το κομμάτι του ταμείου ανάκαμψης που θα δοθεί ως επιδότηση προς τις χώρες μέλη) ενώ όλα τα υπόλοιπα θα είναι ιδιωτικά κεφάλαια τα οποία είτε θα καταβληθούν απευθείας από τις «τσέπες» των επενδυτών, είτε θα αποτελέσουν δανειακές υποχρεώσεις που θα αναλάβει ο ιδιωτικός τομέας είτε απέναντι στις τράπεζες είτε απέναντι στο κράτος για να χρηματοδοτήσει τις επενδύσεις. Μια τέτοια κινητοποίηση ιδιωτικού χρήματος δεν θα μπορούσε παρά να επηρεάσει και την αγορά της οικονομικής ενημέρωσης. Σε ένα τέτοιο ευρύτερο πλαίσιο μπορεί να ενταχθεί και η χθεσινή –για πολλούς ιστορική- αλλαγή:  ύστερα από 95 χρόνια, η εφημερίδα Ναυτεμπορική φεύγει από τα χέρια της οικογένειας Αθανασιάδη και περνάει υπό τον έλεγχο του Δημήτρη Μελισανίδη.

Ένας επιχειρηματίας  μπαίνει δυναμικά στον χώρο της οικονομικής ενημέρωσης εξαγοράζοντας ουσιαστικά την μοναδική οικονομική εφημερίδα της χώρας που εξακολουθεί να κυκλοφορεί.

Σε μια περίοδο που όλα τα μεγάλα συγκροτήματα ενισχύουν τη θέση τους στην παροχή οικονομικής ενημέρωσης (ήδη εγκαινιάστηκε νέα οικονομική ιστοσελίδα από τον όμιλο της Καθημερινής ενώ αντίστοιχη κίνηση ετοιμάζεται και από τον όμιλο Μαρινάκη για να αναφερθούν μόνο δύο από τις κινήσεις που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα) η απόφαση Μελισανίδη να μπει στη συγκεκριμένη αγορά έρχεται να επιβεβαιώσει το αυξημένο ενδιαφέρον. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε στην αγορά και το προσφερόμενο τίμημα: τα 7 εκατομμύρια ευρώ που διατέθηκαν μέσω της κυπριακής εταιρείας Zofrank (εκπρόσωπος της οποίας είναι ο γιός του επιχειρηματία0 θεωρούνται μια υψηλή προσφορά καθώς το ποσό διατίθεται για την εξαγορά του τίτλου της εφημερίδας και της ιστοσελίδας καθώς και του πιεστηρίου. Για να ολοκληρωθεί η συναλλαγή και να δοθούν δείγματα γραφής από την νέα ιδιοκτησία της Ναυτεμπορικής, θα χρειαστούν τουλάχιστον 2 μήνες. Όλα συγκλίνουν στο ότι από φέτος το καλοκαίρι, το θερμόμετρο θα αρχίσει να ανεβαίνει. 

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ