Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSSunlight: Οι στρατηγικές εξαγορές που της αλλάζουν «πίστα» και φέρνουν παγκόσμιο αποτύπωμα

Sunlight: Οι στρατηγικές εξαγορές που της αλλάζουν «πίστα» και φέρνουν παγκόσμιο αποτύπωμα

Συνεχίζονται οι στρατηγικές εξαγορές του ομίλου Συστήματα Sunlight, που ανήκει στο Olympia Group. Έχοντας αποκτήσει μεγάλη ρευστότητα τόσο μέσω αυξήσεων κεφαλαίου όσο και μέσω της χρησιμοποίησης όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων που οι αγορές προσφέρουν, η εταιρεία Sunlight προχωρά σε στοχευμένες όσο και στρατηγικές εξαγορές σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Σε μια συγκυρία κοσμογονικών εξελίξεων και ανάγκης νέων «δρόμων» σε όλο το φάσμα της ενέργειας και της αποθήκευσής της και έχοντας συσσωρευμένη γνώση από την τριών δεκαετιών εμπειρία της, η Sunlight αποκτά το μέγεθος και την ευελιξία να υποστηρίξει το παγκόσμιο αποτύπωμά της και να γίνει κορυφαίος «παίκτης» διεθνώς. Ουσιαστικά η Sunlight μετασχηματίζεται σε εταιρεία τεχνολογίας που εφαρμόζει όλη την «καινούρια» γνώση σε χρήση Big Data, Τεχνητή Νοημοσύνη (AI), και εργαλείων Μηχανικής Μάθησης (Machine Learning).

Το νέο «χτύπημα» στην Πορτογαλία

Χθες η Sunlight Group ανακοίνωσε μια νέα εξαγορά, αυτή τη φορά στην πορτογαλική αγορά, καθώς υπέγραψε επενδυτική συμφωνία με την Logbatind – Logística de Baterias Industriais, συνεργάτη της επί σειρά ετών στην Πορτογαλία.

Η συμφωνία προβλέπει συμμετοχή της Sunlight Group στο μετοχικό κεφάλαιο της Logbatind και εξαγορά του 65% της πορτογαλικής εταιρείας, κάτι που εδραιώνει περαιτέρω τη Sunlight στην Ιβηρική χερσόνησο, όπου έχει ήδη παρουσία με τη θυγατρική της, Sunlight Baterías España.

Η εταιρεία Logbatind ειδικεύεται στην πώληση μπαταριών και φορτιστών για βιομηχανικά οχήματα, ενώ προσφέρει επίσης υπηρεσίες συναρμολόγησης, επισκευής και συντήρησης για τα προϊόντα αυτά. Η Logbatind αποτελεί μία από τις πιο αναγνωρίσιμες εταιρείες στην Πορτογαλία για τις υπηρεσίες που προσφέρει στους πελάτες της στο διαρκώς αναπτυσσόμενο κλάδο της αποθήκευσης ενέργειας.

Η Sunlight συνεργάζεται από το 2005 με την οικογένεια Jantarada, που είναι οι κύρια μέτοχος της Logbatind και η οποία ιδρύθηκε το 2013.

Η επενδυτική συμφωνία μεταξύ των συμβαλλομένων μερών υπογράφηκε στις 7 Ιουνίου 2023 στην Braga της Πορτογαλίας από τον Λάμπρο Μπίσαλα, διευθύνοντα σύμβουλο της Sunlight Group Συστήματα Αποθήκευσης Ενέργειας, και μέλη της οικογένειας Jantarada. Ο Carlos Jantarada θα παραμείνει στην Logbatind ως γενικός διευθυντής, ενώ θα αναλάβει επίσης εκτελεστικός διευθυντής της Sunlight Baterías España, αξιοποιώντας την εκτεταμένη εμπειρία του για να οδηγήσει τις προσπάθειες ανάπτυξης της θυγατρικής στην Ιβηρική αγορά.

Ο κ. Jantarada και οι συνεργάτες του θα εστιάσουν στη γεωγραφική επέκταση και κάλυψη των προϊόντων της Sunlight στην ισπανική αγορά, συμπληρώνοντας τη δράση υφιστάμενων αντιπροσώπων. Ταυτόχρονα, οι Sunlight Group και Logbatind θα συνεχίσουν την αυτόνομη εμπορική τους λειτουργία, δημιουργώντας συνέργειες για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών σε τοπικό επίπεδο.

Σχολιάζοντας τη συμφωνία, ο Λάμπρος Μπίσαλας, διευθύνων σύμβουλος της Sunlight Group, σημείωσε: «Είμαστε ενθουσιασμένοι που σφραγίζουμε μία μακρόχρονη συνεργασία με έναν πολύτιμο εταίρο και ανυπομονούμε να δουλέψουμε μαζί ώστε να διερευνήσουμε σημαντικές ευκαιρίες στην Ιβηρική αγορά. Το προϊοντικό χαρτοφυλάκιο της Sunlight Group είναι εκτενές, διαφοροποιημένο και καινοτόμο.

Έχουμε στόχο να μεγαλώσουμε ακόμη περισσότερο τα μερίδια αγοράς στην περιοχή σε ό,τι αφορά την τεχνολογία μολύβδου-οξέος και, ειδικότερα, να εδραιωθούμε ως ολοκληρωμένοι προμηθευτές προϊόντων λιθίου για εφαρμογές βιομηχανικής ηλεκτροκίνησης και Συστήματα Αποθήκευσης Ενέργειας».

Οι άλλες διεθνείς επενδύσεις της Sunlight Systems

Το 2022 η Sunlight προχώρησε σε πολλές και εμφατικές εξαγορές στο εξωτερικό, ενώ έκανε και άλλες επενδυτικές κινήσεις, όπως η περαιτέρω επέκτασή της στις ΗΠΑ, με τη δημιουργία δεύτερης εγκατάστασης στο Mebane, στην κομητεία Alamance της Βόρειας Καρολίνας, σε μία επένδυση 40 εκατ. δολαρίων. Εκεί η ελληνική εταιρεία θα δημιουργήσει ένα νέο και υπερσύγχρονο κέντρο για την παραγωγή μπαταριών ιόντων λιθίου και λύσεων φόρτισης ώστε να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση στην αγορά της Αμερικής.

Η νέα εγκατάσταση αποτελεί μέρος του ευρύτερου επιχειρηματικού πλάνου επέκτασης της εταιρείας σε παγκόσμιο επίπεδο και πρόκειται για τη δεύτερη εγκατάσταση της Sunlight στην Αμερική, μετά τη μονάδα στο Greensboro της Βόρειας Καρολίνας, η οποία δημιουργήθηκε το 2021.

Μέσα στο 2022 η εταιρεία εξαγόρασε το 80% της εταιρείας PBM, εταιρεία-ηγέτη στην παραγωγή φορτιστών για μπαταρίες και βιομηχανικές ηλεκτρονικές συσκευές με έδρα τη Vignola της Ιταλίας, ενώ στις αρχές του περασμένου Αυγούστου, προχώρησε στην εξαγορά του μετοχικού κεφαλαίου που κατείχε η BMG Energy σε ποσοστό 22% στην Sunlight European Battery Assemby (SEBA) και τη Sunlight Italy, ενισχύοντας περαιτέρω τη δυναμική της παρουσία στην Ιταλία.

Τον Ιούλιο είχε προηγηθεί η εξαγορά του 51% της γερμανικής A. Müller GmbH, με τη Müller Anlagen να διατηρεί το 49%. Η A. Müller δραστηριοποιείται σε πέντε σημεία στη Γερμανία, ενώ λειτουργεί επίσης γραφεία πωλήσεων και διανομής στην Ολλανδία, τη Δανία, το Λουξεμβούργο και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ισραήλ

Τον Ιανουάριο του 2023, η εταιρεία προχώρησε στην πρώτη της εξαγορά στο Ισραήλ, αποκτώντας το 51% του μετοχικού κεφαλαίου της Israeli Industrial Batteries (IIB) Energy Storage Systems Ltd. Οι δύο εταιρείες συνεργάζονταν από το 2014, ενώ αποφάσισαν να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα.

Μια στρατηγική κίνηση που εδραιώνει την ελληνική εταιρεία στη μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής και έρχεται να «κουμπώσει» με τις υπόλοιπες εξαγορές αλλά και τις μεγάλες επενδύσεις που έχει υλοποιήσει την τελευταία διετία.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ