Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSSani-Ikos: Άντληση 300 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 5,625% σε ομόλογο 5,5 ετών

Sani-Ikos: Άντληση 300 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 5,625% σε ομόλογο 5,5 ετών

Η πρώτη ελληνική εταιρεία που δραστηριοποιείται στον κλάδο του τουρισμού και της φιλοξενίας και βγαίνει για ομόλογο στις αγορές είναι ο όμιλος Sani – Ikos, συμφερόντων της οικογένειας Ανδρεάδη, ακολουθώντας το παράδειγμα ενεργειακών, ακίνητης περιουσίας και ναυτιλίας.

Η εταιρεία χθες άντλησε 300 εκατ. ευρώ σε ομόλογο διάρκειας πεντέμισι ετών καθώς έχει ημερομηνία λήξης το Δεκέμβριο του 2026, με το επιτόκιο της έκδοσης να διαμορφώνεται στο 5,625%.

Η εταιρεία βρίσκεται σε ένα εξαιρετικά δημιουργικό momentum με σημαντικές επενδύσεις σε Ελλάδα και Ισπανία όπου έχει επεκταθεί, ενώ θέλησε να εκμεταλλευτεί το ευνοϊκό timing διεθνώς και την τεράστια διαθέσιμη ρευστότητα.

Τα περισσότερα κεφάλαια της έκδοσης θα διατεθούν για τη στήριξη του επενδυτικού προγράμματος, ενώ περίπου το 1/3 αυτών θα πάει για την αποπληρωμή δανεισμού. Εκδότης του ομολόγου είναι η Sani Ikos Financial Holdings με έδρα το Λουξεμβούργο, ενώ το ομόλογο έχει εγγύηση ακίνητης περιουσίας.

Συντονιστής της έκδοσης ήταν η Morgan Stanley ενώ το σχήμα συμπληρώνουν ως συνδιαχειριστές οι Εθνική, Πειραιώς, Eurobank και Alpha. Σημειώνεται ότι μητρική του ομίλου είναι η Sani Luxco με έδρα το Λουξεμβούργο και απώτερος μέτοχος η LBRI SCA.

Θυμίζουμε πως πρόσφατα ο αμερικανικός οίκος Fitch, με αφορμή την ομολογιακή έκδοση, είχε δώσει στην εταιρεία αξιολόγηση Β- με σταθερές προοπτικές. Ο οίκος στην έκθεσή του είχε αναφέρει ότι η εταιρεία έχει μία πολύ καλή θέση στην αγορά φιλοξενίας, αν και το μερίδιό της είναι μικρότερο σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές.

Προσθέτει ακόμη ότι η δραστηριοποίηση στον τομέα πολυτελών ξενοδοχείων δημιουργεί αρκετές ευκαιρίες για ταχύτερη ανάκαμψη στην μετά Covid-19 περίοδο, αλλά ανησυχία προκαλεί το γεγονός της ύπαρξης υψηλής μόχλευσης.

Επίσης η ανάλυση της Fitch ανέφερε πως ο όμιλος σχεδιάζει να δημιουργήσει ακόμη τέσσερα ξενοδοχεία (δύο στην Ιβηρική Χερσόνησο και δύο στην Ελλάδα), στα οποία θα έχει την πλήρη κυριότητα. Η ολοκλήρωση αυτού του προγράμματος θα αυξήσει τη συνολική δυναμικότητα στα 4.500 δωμάτια έως το 2025, ενώ το κόστος για την ολοκλήρωση υπολογίζεται ότι θα φθάσει στα 440 εκατ. ευρώ, μεταξύ των ετών 2021 και 2024 και θα χρηματοδοτηθεί σε μεγάλο ποσοστό μέσω έκδοσης χρέους.

Ποιος είναι ο όμιλος Sani Ikos

Ο όμιλος αναπτύσσει εμπορικά σήματα στην Ελλάδα μέσω της LBRI, εταιρεία που ιδρύθηκε το 2016, με έδρα το Λουξεμβούργο. Διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο από δέκα πολυτελή resorts σε δημοφιλείς προορισμούς της χώρας μας, όπως Χαλκιδική, Κέρκυρα, Κω, ενώ την τελευταία διετία επεκτάθηκε και στην Ιβηρική Χερσόνησο, σχεδιάζοντας το νέο Ikos Andalusia.

Το δέκατο ιδιόκτητο ξενοδοχειακό συγκρότημα του Ομίλου και πρώτο εκτός ελληνικών συνόρων, εδράζεται στην Marbella/Estepona της Ισπανίας και άνοιξε επίσημα τις πύλες του το Μάιο του 2021. Το Ikos Andalusia αποτελεί την πρώτη εκτός ελληνικών συνόρων μεγάλη επένδυση του Sani/Ikos Group, ύψους 180 εκατ. ευρώ. Διαθέτει 411 δωμάτια και σουίτες σε μια έκταση 85.000 τ.μ. σε μια προνομιακή τοποθεσία μεταξύ του κοσμοπολίτικου κέντρου της Marbella και της ιστορικής πόλης Estepona, σε απόσταση μιας ώρας από το αεροδρόμιο της Μάλαγα. Ο Όμιλος της Ikos των Ανδρέα Ανδρεάδη, Oaktree Capital, Goldman Sachs και Hermes GPE, υλοποιεί ένα φιλόδοξο αναπτυξιακό πρόγραμμα ανάπτυξης του εμπορικού σήματος Ikos στην Ιβηρική Χερσόνησο.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ