Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSRoad Show EXAE στο Λονδίνο – Τι είπαν Κ. Μητσοτάκης, Α. Πατέλης...

Road Show EXAE στο Λονδίνο – Τι είπαν Κ. Μητσοτάκης, Α. Πατέλης και Γ. Κοντόπουλος

Ολοκληρώθηκε χθες το διήμερο Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο που συνδιοργάνωσαν το Χρηματιστήριο Αθηνών και η Morgan Stanley στο Λονδίνο, σε συνεργασία με τις τέσσερις εγχώριες συστημικές τράπεζες Eurobank, Εθνική, Alpha Bank και Πειραιώς.

Οι εργασίες της πρώτης ημέρας του Συνεδρίου ξεκίνησαν με τη συζήτηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Franck Petitgas, Head of Morgan Stanley International. Ο Πρωθυπουργός τόνισε μεταξύ άλλων: «Έχουμε καταφέρει να πείσουμε διεθνείς επενδυτές ότι αυτή είναι η στιγμή να έρθουν στην Ελλάδα. Οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις αποτελούν δείκτη για το ενδιαφέρον που έχει καταφέρει να προσελκύσει η Ελλάδα και το 2022 ήταν μία χρονιά στην οποία πετύχαμε ρεκόρ. Προσδοκώ ότι θα καταγράψουμε ρεκόρ και το 2023.

Πιστεύω πως η δυναμική είναι μεγάλη και είμαι πολύ αισιόδοξος. Σε ό,τι αφορά τους ρυθμούς ανάπτυξης, το 2022 θα είμαστε κοντά στo 6%, ενώ για το 2023 προσδοκούμε 1,8%, τρεις φορές υψηλότερα από τον μέσο όρο στην Ευρωζώνη. Δεν θα με εξέπληττε αν τελικά πετύχουμε και υψηλότερη ανάπτυξη. Αλλά το πιο σημαντικό για εμένα είναι ότι η τωρινή ανάπτυξη έχει πραγματικά βιώσιμα χαρακτηριστικά και αυτό βοηθά την ελληνική οικονομία να γίνει πλέον πολύ πιο εξωστρεφής».

Την ίδια ημέρα πραγματοποιήθηκε συζήτηση του Επικεφαλής Οικονομικού Συμβούλου του Πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών, Γιάννο Κοντόπουλο. Στη συζήτηση αυτή, ο κύριος Πατέλης σημείωσε πως «είναι αδικαιολόγητα απαισιόδοξες οι εκτιμήσεις για την Ελλάδα όταν είναι βασισμένες στους κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία.

Σε ό,τι αφορά τα δημόσια οικονομικά, η μέση διάρκεια του χρέους παραμένει μεγάλη, ενώ ο ΟΔΔΗΧ με την πολιτική του (over hedging) έχει κατορθώσει να μειώσει τους κινδύνους από την αύξηση των επιτοκίων. Σε ό,τι αφορά την ιδιωτική οικονομία, πρόσφατα εγκρίθηκε η εκταμίευση της δεύτερης δόσης του ταμείου ανάκαμψης. Ειδικά για το σκέλος των δανείων, ο στόχος έχει ήδη υπερκαλυφθεί. Υπάρχει, επίσης, μεγάλο ενδιαφέρον για την αγορά των μεριδίων των τραπεζών που θα διαθέσει το ΤΧΣ. Η πώληση των μετοχών θα προχωρήσει σύντομα, μόλις εγκριθεί η στρατηγική αποεπένδυσης.»

Με αφορμή την ολοκλήρωση των εργασιών του Συνεδρίου, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών, Γιάννος Κοντόπουλος, σχολίασε: «Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος με τα αποτελέσματα του Επενδυτικού Συνεδρίου που συνδιοργανώσαμε με την Morgan Stanley. To φετινό Συνέδριο δεν ήταν παρά η αφετηρία της προσπάθειας που έχουμε ξεκινήσει για την αναβάθμιση και ενίσχυση της εξωστρέφειας του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια αυτή και θα επεκτείνουμε την συνεργασία μας στο μέλλον με τους σημαντικότερους επενδυτικούς οίκους, στοχεύοντας πάντα στην ανάδειξη των προοπτικών της ελληνικής επιχειρηματικότητας.»

Οι εταιρείες που συμμετείχαν

Το παρών έδωσαν συνολικά 29 εταιρείες, οι 28 εισηγμένες και μια μή εισηγμένη (PeopleCert), οι περισσότερες εκ των οποίων από τον FTSE 25 και οι υπόλοιπες από τον Mid Cap, ενώ μία εταιρεία ήταν από την κατηγορία της επιτήρησης (Intralot).

Από τον FTSE 25 συμμετείχαν οι ΑΔΜΗΕ, Aegean Airlines, Alpha Bank, ΕΥΔΑΠ, Autohellas, Ελλακτωρ, ElvalHalcor, Eurobank, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, HelleniQ Energy, Lamda Development, Motor Oil, Μυτιληναίος, Εθνική Τράπεζα, Πειραιώς Financial, ΟΛΠ, ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή, Τιτάν, Viohalco και Σαράντης. Από τον Mid Cap έδωσαν παρών οι Cenergy Holdings, ΕΧΑΕ, Intracom Holdings και Noval Properties. Από τον FTSE 25 δεν ταξίδεψαν η leader Coca Cola HBC, η Jumbo και η Quest Συμμετοχών.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ