Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSRoad Show ΕΧΑΕ – Ν. Υόρκη: 34 εισηγμένες «σκανάρονται» από διεθνή funds

Road Show ΕΧΑΕ – Ν. Υόρκη: 34 εισηγμένες «σκανάρονται» από διεθνή funds

Με τη συμμετοχή 34 εισηγμένων στο Χ.Α. εταιρειών οι διοικήσεις των οποίων θα έχουν 45λεπτες virtual επαφές με πάνω από 70 επενδυτικά funds και περίπου 120 διαχειριστές κεφαλαίων από τις ΗΠΑ αλλά και την Ευρώπη ξεκινά σήμερα και ολοκληρώνεται την Παρασκευή το 10ο Greek Investment Forum της Νέας Υόρκης που διοργανώνει η ΕΧΑΕ.

Ο λόγος για το καθιερωμένο road show που πρωτοξεκίνησε το 2008 με τη μετάβαση στις ΗΠΑ των διοικήσεων των εισηγμένων για πολλαπλές συναντήσεις με funds παγκόσμιου βεληνεκούς, όμως λόγω της πανδημίας, όπως και πέρυσι, η διοργάνωση θα γίνει διαδικτυακά. Τα funds που δίνουν το παρών προέρχονται τόσο από την Ευρώπη όσο και από τις ΗΠΑ, ενώ πολλά εξ αυτών είναι εκ των κορυφαίων του κόσμου, καθώς διαχειρίζονται τεράστια κεφάλαια σε διεθνές επίπεδο.

Έως αργά χθες το βράδυ η ΕΧΑΕ δεν έδινε ακριβή αριθμό των ραντεβού που έχουν κλείσει οι διοικήσεις των 34 εισηγμένων με εκπροσώπους ξένων διαχειριστών και funds managers και τούτο διότι τα ραντεβού συνεχίζονταν να κλείνουν έως την τελευταία στιγμή.

Για πρώτη φορά θα δώσουν το παρόν σε τέτοια διοργάνωση οι Quest Συμμετοχών, Epsilon Net και Entersoft, έχοντας μάλιστα επιτύχει έως τώρα πολλά κλεισμένα ραντεβού, με την τελευταία να βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των εταιρειών με τα περισσότερα ραντεβού. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα περισσότερα ραντεβού έως τώρα έχουν οι εταιρείες ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Πειραιώς Financial, Μυτιληναίος, Alpha Bank, ΔΕΗ και Entersoft.

Το φετινό road show έρχεται σε μια κομβική συγκυρία για την Ελλάδα και το ελληνικό χρηματιστήριο. Η χώρα έχει βγει από μια υπερδεκαετή δημοσιονομική και οικονομική κρίση που την πήγε πολύ πίσω, καθυστερώντας μεταρρυθμίσεις και αλλαγές χρόνων, ενώ το Χ.Α. – λόγω αυτών των εξελίξεων – έχασε το παγκόσμιο bull market.

Πλέον, η χώρα βρίσκεται σε μια διαφορετική αφετηρία καθώς προ διετίας υπήρξε πολιτική αλλαγή με την εκλογή μιας κυβέρνησης που είναι ξεκάθαρα υπέρ των επενδύσεων, κάτι που ήδη αποτυπώνεται στην εγχώρια επιχειρηματική κοινότητα, εντός και εκτός χρηματιστηρίου. Αντανακλάται επίσης και στο μεγάλο ενδιαφέρον κορυφαίων ξένων ομίλων για επενδύσεις στο χώρο της «πράσινης» ενέργειας, στις νέες τεχνολογίες (data center και hub των Pfizer, Cisco, Microsoft, Teem Wiewer, Deloitte κ.α.), στις υποδομές, στο real estate, στη γεωργία (φαρμακευτική κάνναβη), ακόμη και στις κινηματογραφικές παραγωγές.

Οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν είναι οι εξής:

ΑΔΜΗΕ, Aegean Airlines, Alpha Bank, Ελληνικά Χρηματιστήρια, ΕΥΔΑΠ, Autohellas, Cenergy Holdings, Ελλάκτωρ, ElvalHalcor, Entersoft, Epsilon Net, Eurobank, Fourlis, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΛΠΕ, ΟΤΕ, Ικτίνος, Κρι-Κρι, Lamda Development, Motor Oil, Μυτιληναίος, Εθνική Τράπεζα, ΟΠΑΠ, Πειραιώς Financial, ΟΛΠ, Prodea Investments, Profile Software, ΔΕΗ, Quest Συμμετοχών, Σαράντης, Πλαστικά Θράκης, Τιτάν και Viohalco.

Ποιοι θα εκπροσωπήσουν την κυβέρνηση

Από την πλευρά της κυβέρνησης, το παρών θα δώσουν με ξεχωριστές ομιλίες ο Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών, ο Άδωνις Γεωργιάδης υπουργός Ανάπτυξης, ο Κωνσταντίνος Σκρέκας υπουργός Ενέργειας, ο Θεόδωρος Σκυλακάκης ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Άλεξ Πατέλης.

Συνάμα, σε επίπεδο κορυφής θα εκπροσωπηθούν και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, που επίσης βρίσκονται στην αιχμή των εξελίξεων, λόγω είτε των ΑΜΚ, είτε των διαδικασιών απαλλαγής από τα «τοξικά» των κόκκινων δανείων. Το παρών θα δώσουν ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας, ο CEO της Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου, ο CEO της Εθνικής Παύλος Μυλωνάς και ο CEO της Alpha Βασίλης Ψάλτης.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ