Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSQuest Συμμετοχών: Εκτόξευση μεγεθών μέσα στην πανδημία – Υψηλά 21 ετών για...

Quest Συμμετοχών: Εκτόξευση μεγεθών μέσα στην πανδημία – Υψηλά 21 ετών για τη μετοχή

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Αποτελέσματα – ρεκόρ σχεδόν σε όλους τους τομείς δραστηριοποίησής του κατέγραψε το 2020 ο όμιλος Quest Συμμετοχών, με τα μεγέθη να εκτοξεύονται μέσα στην πανδημία, τόσο από πλευράς κύκλου εργασιών, όσο και από πλευράς λειτουργικής κερδοφορίας.

Πιο αναλυτικά, ο κύκλος εργασιών του ομίλου ανήλθε στα 721,35 εκατ. ευρώ έναντι 600,3 εκατ. ευρώ το 2019 καταγράφοντας αύξηση 20,2%, ενώ τα EBITDA ανήλθαν στα 59,896 εκατ. ευρώ, έναντι 53,393 εκατ. ευρώ το 2019 (+12,2%).

Τα κέρδη μετά φόρων ανήλθαν στα 16,338 εκατ. ευρώ έναντι 8,294 εκατ. ευρώ το 2019, μια αύξηση που μεταφράζεται σε ποσοστό 97%. Πρόκειται για επιδόσεις κάθε άλλο παρά συνηθισμένες είναι ειδικά για μια χρονιά πανδημίας, όπου δεν είναι πολλές οι εισηγμένες που πέτυχαν αύξηση μεγεθών και μάλιστα σ’ αυτά τα μεγέθη.

Παράλληλα, την περασμένη χρονιά η εταιρεία έκανε νέες επενδύσεις 26 εκατ. ευρώ, ενώ ανακοίνωσε πως θα καταβάλει στους μετόχους μέρισμα 0,45 ευρώ ανά μετοχή, ήτοι συνολικά 16 εκατ. ευρώ, μια κεφαλαιακή διανομή τριπλάσια συγκριτικά με το 2019.

Ο όμιλος Quest είναι ίσως ο πλέον πολυσχιδής όμιλος του ελληνικού χρηματιστηρίου, καθώς διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο ετερόκλητων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, με διασπορά κινδύνου αλλά και αυξημένης προστιθέμενης αξίας. Έχει δραστηριότητα σε τομείς όπως είδη πληροφορικής (μέσω των iSquare και iStorm), υπηρεσίες πληροφορικής (μέσω της Unisystems), ταχυμεταφορές (μέσω της ACS), ηλεκτρονικές συναλλαγές (μέσω της Cardlink) και ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (μέσω της Quest Energy).

Επίσης δραστηριοποιείται και στον κλάδο των ακινήτων μέσω της Briq Properties, η οποία προ ετών αποσχίστηκε από την εταιρεία παίρνοντας «προίκα» τα ακίνητα του ομίλου, ενώ εισήλθε αυτόνομα στο Χρηματιστήριο στις 31 Ιουλίου του 2017.

Επίσης, έχει παρουσία στα προϊόντα κλιματισμού μέσω της θυγατρικής Clima Quest Μ.Α.Ε. που από τα τέλη του 2020 ανέλαβε την αποκλειστική διανομή των προϊόντων του διεθνούς οίκου GREE στην ελληνική αγορά, ενώ μέσω της επένδυσης στην Γ.Ε. Δημητρίου (Τoyotomi, IZOLA, Kerosun, Singer) εισέρχεται στον κλάδο των λευκών συσκευών.

Εκτοξεύτηκε ο κλάδος των ειδών πληροφορικής και τεχνολογίας

Αυτό που εκτόξευσε τα μεγέθη της Quest Συμμετοχών το 2020 ήταν ο τομέας προϊόντα και είδη πληροφορικής που έφεραν πωλήσεις 419,9 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 24,5% έναντι του 2019 που ήταν στα 337,289 εκατ. ευρώ. Οι συνθήκες της πανδημίας εκτόξευσαν τη ζήτηση προϊόντων πληροφορικής αλλά και τεχνολογίας, ενώ παρά το κλείσιμο των καταστημάτων, υπήρξε μεγάλη ανάπτυξη των ηλεκτρονικών πωλήσεων. Τα κέρδη προ φόρων στον τομέα αυτό έφτασαν στα 10,39 εκατ. ευρώ έναντι 8,14 εκατ. ευρώ το 2019, μια αύξηση κατά 27,6%. Θυμίζουμε πως η Quest έχει την εκπροσώπηση των προϊόντων Apple για Ελλάδα και Κύπρο, τα οποία εμπορεύεται μέσω της αλυσίδας καταστημάτων iStorm.

Σε υψηλά 21 ετών η μετοχή

Ο όμιλος Quest Συμμετοχών έχει συνεπή επιχειρηματική πορεία όλα τα τελευταία χρόνια, κάτι που καθρεφτίζεται και στην πορεία της μετοχής, που είναι από τις πλέον σταθερές στο ελληνικό χρηματιστήριο όλα τα τελευταία χρόνια.

Χθες η μετοχή έκλεισε στα 11,40 ευρώ, μόλις 10 cents κάτω από τα 11,50 ευρώ που έκλεισε στις 16 Μαρτίου 2021, επίπεδα που αποτελούν υψηλό 21 ετών, από το Φεβρουάριο του 2000! Στην ουσία η μετοχή βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά, καθώς όλα τα τελευταία χρόνια ο όμιλος έχει «γυρίσει» σημαντικά κεφάλαια στους μετόχους του, μέσω χρηματικών διανομών, μερισμάτων ή επιστροφών κεφαλαίου. Επίσης, έχει διανείμει και δωρεάν μετοχές της θυγατρικής BriQ Properties, όταν αποσχίστηκε από τη μητρική. Η κεφαλαιοποίηση του ομίλου Quest Συμμετοχών στο ταμπλό του Χ.Α. είναι στα 407 εκατ. ευρώ, που τον φέρνει στην 27η θέση στο σύνολο του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Δεν είναι τυχαίο ότι από το καλοκαίρι του 2019 η μετοχή αποτελεί μέλος του Mid Cap που αντιπροσωπεύει τις μετοχές μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ενώ – έχοντας τέτοια μεγέθη – κάποια στιγμή αναμένεται να εισέλθει και στον δείκτη FTSE 25, στον οποίο είναι επιλαχούσα. Βεβαίως, το γεγονός ότι σχεδόν το 75% ανήκει στους μεγαλομετόχους, ήτοι στον κ. Θ. Φέσσα που έχει 50,17% και την κα Ευτυχία Κουτσουρέλη που ελέγχει το 24,71%, καθιστά περιορισμένο το free float.

H Quest Συμμετοχών ιδρύθηκε το 1981 ως Info-Quest Ε.Π.Ε., πέρασε το κατώφλι του Χ.Α. στις 17 Δεκεμβρίου του 1998, ενώ έχει συνδέσει το όνομά της με την ανάπτυξη της αγοράς της Πληροφορικής και των νέων τεχνολογιών στην Ελλάδα. Σήμερα, έχει φτάσει να απασχολεί πάνω από 1.900 στελέχη.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ