Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑO Γεν. Γραμματέας Πέτρος Βαρελίδης στη Διάσκεψη για τη ρύπανση...

O Γεν. Γραμματέας Πέτρος Βαρελίδης στη Διάσκεψη για τη ρύπανση από τα πλαστικά

Ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Πέτρος Βαρελίδης εκπροσώπησε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στη 2η Διάσκεψη της Διακυβερνητικής Διαπραγματευτικής Επιτροπής για τη ρύπανση από τα πλαστικά, που διεξάγεται στο Παρίσι από 29 Μαΐου έως 2 Ιουνίου 2023, με στόχο την ανάπτυξη ενός διεθνούς νομικά δεσμευτικού εργαλείου για την αντιμετώπιση της πλαστικής ρύπανσης στο χερσαίο και στο θαλάσσιο περιβάλλον.

Ο γενικός γραμματέας παρουσίασε τις πολιτικές που εφαρμόζονται στην Ελλάδα για τον περιορισμό της ρύπανσης από πλαστικό, περιλαμβανομένων των στόχων και πολιτικών που αφορούν στη μείωση της κατανάλωσης πλαστικών μιας χρήσης, την ενίσχυση της χωριστής συλλογής τους όταν αυτά γίνουν απόβλητα και την ανακύκλωσή τους.

Ο κ. Βαρελίδης υποστήριξε την ανάγκη συνδυασμού ρεαλιστικών απαγορεύσεων και χρήσης οικονομικών εργαλείων για την αποτελεσματική μείωση της χρήσης των πλαστικών και της υποκατάστασης των πλέον βλαπτικών για το περιβάλλον.

Σημειώνεται ότι ο κ. Βαρελίδης μετείχε ως εισηγητής στην παράλληλη εκδήλωση με θέμα «Solutions from the One Planet Network to Curb Plastic Pollution» που συνδιοργανώθηκε από το One Planet Network και την ομάδα New Plastics Economy Global Commitment, με επικεφαλής το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNEP) και το Ίδρυμα Ellen MacArthur.

Στην Global Commitment συμμετέχουν 500 κρατικοί (μεταξύ αυτών και το ΥΠΕΝ) και ιδιωτικοί φορείς που αντιπροσωπεύουν το 20% της παγκόσμιας παραγωγής πλαστικών συσκευασιών.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ