Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑNavtex: Γιατί η Ελλάδα πιέζει τη Λιβύη να κάνει κίνηση;

Navtex: Γιατί η Ελλάδα πιέζει τη Λιβύη να κάνει κίνηση;

Με νέα Navtex δεσμεύεται η περιοχή δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης προκειμένου να γίνουν σεισμικές έρευνες από τον πετρελαϊκό κολοσσό Exxοn Mobil για υδρογονάνθρακες. Αφορά περιοχές εντός των ελληνικών οικοπέδων και βρίσκεται βόρεια της μέσης γραμμής.

Μιλώντας στην ΕΡΤ για το εν λόγω ζήτημα ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων της Παντείου, Κώστας Υφαντής, σχολίασε πως όποια αντίδραση “έρθει” από τη λιβυκή πλευρά, θα έχει υπαγορευθεί από την Άγκυρα.

“Στη συνέχεια, αυτό που θα δούμε θα είναι πρώτα απ’ όλα να οριοθετηθούν οικόπεδα από την πλευρά της Τρίπολης. Δεν έχουμε κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή. Μετά ένας προσχηματικός διαγωνισμός και αδειοδότηση κατά πάσα πιθανότητα τουρκικών εταιρειών ή της τουρκικής κρατικής εταιρείας πετρελαίου και έτσι θα ξεκινήσει η γνωστή διαδικασία” είπε ο κ. Υφαντής και πρόσθεσε:

“Η ελληνική πλευρά, πέρα από το ότι η συγκυρία είναι καλή και πέρα από το ότι επιταχύνεται πάρα πολύ το πρόγραμμα της έρευνας και η πιθανότατα των γεωτρήσεων, κάνει κάτι κυρίως για να προκαλέσει την αντίδραση της Λιβύης και να πάμε σε οριοθέτηση, γιατί αυτό που κάνουμε είναι έρευνες σε μη οριοθετημένη περιοχή. Βεβαίως, σεβόμενοι τη μέση γραμμή, κάνουμε αυτό που κάνει η Τουρκία. Δηλαδή κάνουμε έρευνα σε μία οριοθετημένη περιοχή. Δεν είμαστε παράνομοι, δεν ενοχλούμε κανέναν όπως κάνει η Τουρκία, αλλά το κάνουμε αυτό ακριβώς για να αναγκάσουμε την Τρίπολη να πάμε σε μία οριοθέτηση, όπως κάναμε με την Ιταλία, όπως κάναμε με την Αίγυπτο, σεβόμενη η Αθήνα το διεθνές δίκαιο“.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ