Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSMotor Oil: Σε πλήρη εξέλιξη η «πράσινη» μετάβαση – Στόχος το 1GW...

Motor Oil: Σε πλήρη εξέλιξη η «πράσινη» μετάβαση – Στόχος το 1GW από ΑΠΕ

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η «πράσινη» μετάβαση για τον όμιλο Motor Oil, καθώς αυξάνει διαρκώς το αποτύπωμά της σε καθαρές μορφές ενέργειας, μπαίνοντας στη νέα εποχή βιώσιμης ανάπτυξης που διεθνώς έχει πάρει συστημικές διαστάσεις, αλλάζοντας το επιχειρηματικό μοντέλο που «βασίλεψε» επί δεκαετίες.

Ο όμιλος προχωρά σε επενδύσεις που ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ, ενισχύοντας το πράσινο χαρτοφυλάκιό του και την παρουσία του σε έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Έτσι μετά την εξαγορά το Φεβρουάριο του 2020 Πάρκων συνολικής δυναμικότητας 47 MW που ήδη βρίσκονται σε λειτουργία στη Βόρεια και Κεντρική ηπειρωτική Ελλάδα έναντι τιμήματος 45,8 εκατ. ευρώ, χτες ανακοίνωσε νέες σημαντικές επενδύσεις.

Πιο αναλυτικά, γνωστοποίησε την απόκτηση χαρτοφυλακίου έντεκα, επίσης, εν λειτουργία αιολικών πάρκων συνολικής δυναμικότητας 220 MW και ενός επιπλέον υπό κατασκευή αιολικού πάρκου δυναμικότητας 20 MW. Η αξία της συναλλαγής εκτιμάται στα 123,5 εκατ. και θα πραγματοποιηθεί μέσω της Teforto Holdings Limited η οποία διαχειρίζεται το χαρτοφυλάκιο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) του Ομίλου Motor Oil. Παράλληλα, οι υπό εξαγορά εταιρείες, διαθέτουν εκτός από τα δώδεκα αιολικά πάρκα, χαρτοφυλάκιο αδειών προς ανάπτυξη συνολικής ισχύος 650 MW. Άλλωστε, απώτερος στόχος για τον όμιλο είναι να φτάσει στο 1GW συνολικής ισχύος από ΑΠΕ.

Η φρενίτιδα διεθνώς

Διεθνώς καταγράφεται φρενίτιδα μεταστροφής κορυφαίων ομίλων που αλλάζουν ταχύτατα την κουλτούρα σ’ όλη την «αλυσίδα» δραστηριοποίησής τους, μπαίνοντας στη νέα εποχή με στόχο το Green Deal με μηδενικούς ρύπους έως το 2050.

Ασφαλώς, το core business της Motor Oil εκ των πραγμάτων δεν είναι δυνατόν να μεταστραφεί αυτομάτως σε… πράσινο, όμως ο όμιλος την τελευταία διετία «χτίζει» ισχυρό χαρτοφυλάκιο στο χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Διεθνώς, τα επενδυτικά κεφάλαια στρέφονται αναφανδόν προς τους ομίλους που εγκολπώνονται κριτήρια βιωσιμότητας. H υιοθέτηση κριτηρίων ESG – Περιβαλλοντικών (Environmental), Κοινωνικών (Social) και Εταιρικής Διακυβέρνησης (Governance) – στην επενδυτική διαδικασία και την επιλογή κεφαλαιακών τοποθετήσεων αποτελεί την κυρίαρχη τάση διεθνώς.  

Πρόσφατα, το ομόλογο της ΔΕΗ που είχε ρήτρα περιβαλλοντικής αειφορίας, πήγε εξαιρετικά, με υπερκάλυψη έξι φορές, καθώς οι προσφορές ξεπέρασαν τα 6 δισ. ευρώ, ενώ η εταιρεία ζητούσε 500 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, υπερκάλυψη 5,1 φορές με προσφορές που ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ πέτυχε και το ομόλογο της Motor Oil, με την εταιρεία να κάνει επίδειξη δύναμης.

Κοινός παρονομαστής είναι η υιοθέτηση κριτηρίων ESG – Περιβαλλοντικών (Environmental), Κοινωνικών (Social) και Εταιρικής Διακυβέρνησης (Governance) – στην επενδυτική διαδικασία και την επιλογή κεφαλαιακών τοποθετήσεων, τάση που είναι κυρίαρχη διεθνώς.

Ορόσημο το 2019 για την «πράσινη» στροφή του ομίλου

Υπενθυμίζεται ότι ο Οκτώβριος του 2019 ήταν ορόσημο για τον Όμιλο καθώς εισήλθε στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας μέσω της 100% θυγατρικής του εταιρείας Ηλεκτροπαραγωγή Σουσακίου Α.Ε. Σαν πρώτο βήμα, η νεοϊδρυθείσα τότε εταιρεία Teforto Holdings Limited, 100% θυγατρική της Ηλεκτροπαραγωγή Σουσακίου Α.Ε. με έδρα στην Κύπρο, απέκτησε το 85% του μετοχικού κεφαλαίου της Στεφανέρ Ενεργειακή Α.Ε. συνολικής ισχύος 10MW.

Τον Φεβρουάριο του 2020, ο Όμιλος απέκτησε χαρτοφυλάκιο εν λειτουργία Φωτοβολταϊκών Πάρκων συνολικής δυναμικότητας 47 MW με έδρα τη Βόρεια και Κεντρική ηπειρωτική Ελλάδα. Οι πράσινες επενδύσεις συνεχίστηκαν και τον Ιούλιο του 2020 όταν η Motor Oil ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της συναλλαγής για την απόκτηση ενός αιολικού πάρκου αδειοδοτημένης δυναμικότητας 3 MW στην Κεντρική ηπειρωτική Ελλάδα, ενώ τον Αύγουστο του 2020 ολοκληρώθηκε η συναλλαγή για την απόκτηση ενός ακόμα αιολικού πάρκου συνολικής αδειοδοτημένης δυναμικότητας 40 MW ευρισκόμενου στη Βόρεια ηπειρωτική Ελλάδα.

Τον Οκτώβριο του 2020 η Motor Oil μέσω της “Teforto Holdings LTD”, συμμετείχε στην ίδρυση της “WIRED RES A.E.” αποκτώντας το 75% της εταιρείας που διαθέτει άδεια λειτουργίας αιολικού πάρκου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας δυναμικότητας 24 MW στην περιοχή Θεσπιών Βοιωτίας.

Οι δραστηριότητες στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αποτελούν άξονες στρατηγικής σημασίας για τη Motor Oil. Σε διάστημα 18 μηνών ξεπέρασε τον στόχο των 300MW και σύμφωνα με το management, θα συνεχίσει να αναπτύσσει το χαρτοφυλάκιο του ομίλου στην καθαρή ενέργεια.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ