Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSMotor Oil: «Γραμμή» για είσοδο στον MSCI, φλερτ με τα ιστορικά υψηλά

Motor Oil: «Γραμμή» για είσοδο στον MSCI, φλερτ με τα ιστορικά υψηλά

Την επάνοδο στο δείκτη – βιτρίνα του ελληνικού χρηματιστηρίου, τον MSCI Standard Greece προεξοφλεί η κίνηση της μετοχής της Motor Oil που καταγράφει εντυπωσιακή παρουσία στα τερματικά του Χ.Α. (και) το 2023.

Η Motor Oil,  ήταν το κορυφαίο σε απόδοση blue ships του 2022 με άνοδο 58,69%, ενώ ήδη το νέο έτος καταγράφει κέρδη 9,17%, κλείνοντας χθες στα 23,82 ευρώ, που είναι νέα υψηλά τριάμισι ετών ή 42 μηνών, καθώς σε αυτά είχε να βρεθεί πάλι από τον Ιούλιο του 2019.

Πλέον, η μετοχή απέχει ελάχιστα από τα ιστορικά υψηλά της, που είναι στα 24,40 ευρώ ενδοσυνεδριακά από τις 4 Ιουλίου 2019, επίπεδα που όπως φαίνεται, δε θα αργήσει να υπερκεράσει.

Έτσι λοιπόν, η αγορά προεξοφλεί ότι ο δείκτης MSCI Standard Greece θα έχει από τις αρχές Μαρτίου τέσσερα μέλη από τον ενεργειακό κλάδο της χώρας μας. Αν γίνει αυτό, τότε ο ενεργειακός κλάδος θα καταστεί ο κορυφαίος στον εν λόγω δείκτη, καθώς τώρα απαρτίζεται από τρεις ενεργειακές, τρεις τραπεζικές καθώς και από τις ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Jumbo.

Θυμίζουμε πως η Motor Oil ήταν και στο παρελθόν μέλος του εν λόγω δείκτη, αλλά είχε διαγραφεί το Νοέμβριο του 2020, εισερχόμενη στον MSCI Small Cap (μικρής κεφαλαιοποίησης). Τώρα, σύμφωνα με όλα τα συμφραζόμενα πληροί τις προϋποθέσεις για να μπει στο δείκτη που θεωρείται το… Champions League για κάθε χώρα.

Σημειώνεται ότι το «ζύγισμα» των όρων για την εισαγωγή ή όχι της μετοχής στον εν λόγω δείκτη θα γίνει στις δέκα τελευταίες συνεδριάσεις του Ιανουαρίου, ήτοι από σήμερα 18/1 έως το φινάλε.

Ο οίκος MSCI για πρώτη φορά στην ιστορία του έχει ανακοινώσει ότι οι τριμηνιαίες αναδιαρθρώσεις θα είναι διευρυμένες και θα έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά με τις εξαμηνιαίες. Αυτό αυξάνει τις πιθανότητες η Motor Oil να συμπεριληφθεί στον MSCI Standard Index στην τριμηνιαία αναδιάρθρωση του Φεβρουαρίου.

Η Motor Oil πληροί τα κριτήρια για την είσοδο στο δείκτη, τόσο σε ό,τι αφορά τη συνολική όσο και τη σταθμισμένη κεφαλαιοποίηση, όπως άλλωστε έδειξε και το παράδειγμα της Τέρνα Ενεργειακή που ήταν η τελευταία εισαγωγή στον MSCI Standard Greece τον περασμένο Νοέμβριο.

Οι ανακοινώσεις του οίκου θα γίνουν την Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου το βράδυ, ενώ οι αλλαγές θα τεθούν σε εφαρμογή από την Τετάρτη 1η Μαρτίου 2023.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ