Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSMoody's: Αναβάθμισε σε θετικό το outlook της Ελλάδας, «βλέπει» ισχυρή ανάπτυξη

Moody’s: Αναβάθμισε σε θετικό το outlook της Ελλάδας, «βλέπει» ισχυρή ανάπτυξη

Σε αναβάθμιση των προοπτικών (outlook) του αξιόχρεου της Ελλάδας σε θετικές από σταθερές προχώρησε ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s το βράδυ της Παρασκευής, όμως διατήρησε αμετάβλητο το ίδιο το αξιόχρεο στη βαθμίδα Ba3, τρία σκαλοπάτια κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

Σημειώνεται πως ο οίκος Moody’s είναι ο μόνος από τους τέσσερις μεγάλους οίκους που αξιολογεί την Ελλάδα αρκετά χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα και δεν την έχει αναβαθμίσει από τον Νοέμβριο του 2020, την ώρα που οι άλλοι τρεις οίκοι έχουν βαθμολογήσει την Ελλάδα μόλις ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

Όμως, η Moody’s προχώρησε σε αναβάθμιση των προοπτικών προβλέποντας μια αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ κατά περίπου 4-6% τα επόμενα χρόνια σε σύγκριση με κάτω από το 2% και συχνά αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης την προηγούμενη δεκαετία. Προβλέπει δηλαδή βελτίωση της αναπτυξιακής δυναμικής, γι’ αυτό και προχώρησε σε αναβάθμιση των προοπτικών για τη βαθμολογία (outlook), κάτι που σημαίνει ότι είναι πιθανή μια αναβάθμιση μέσα στο επόμενο 12μηνο.

Οι βασικοί μοχλοί για την αναβάθμιση του outlook, αναφέρει ο οίκος, είναι οι προοπτικές μίας περιόδου υψηλότερης αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ σε σχέση με την περασμένη δεκαετία, εν μέρει ως αποτέλεσμα βελτιώσεων στη διακυβέρνηση και αποτελεσματικών μεταρρυθμίσεων στην οικονομία και τον τραπεζικό τομέα, οι οποίες αποφέρουν πιο ξεκάθαρα καρπούς.

Η Moody’s προβλέπει ότι η καλύτερη σε σχέση με τους φόβους κατάσταση στην Ευρώπη στον τομέα της ενέργειας θα στηρίξει την ανάπτυξη στην Ελλάδα, η οποία θα ανέλθει στο 1,8% το 2023 και το 2024, με μοχλούς κυρίως την εύρωστη κατανάλωση και τη συνεχιζόμενη ισχυρή αύξηση των επενδύσεων.

Μαζί με τη συνεχιζόμενη δέσμευση για υγιείς δημοσιονομικούς δείκτες που στηρίζονται από την εφαρμογή δημοσιονομικών μέτρων, η υψηλότερη αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ θα συμβάλει σε μία σημαντική μείωση στο βάρος του ελληνικού χρέους τα επόμενα χρόνια.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ