Δευτέρα, 21 Ιουνίου, 2021
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑMoody’s: Η κυβέρνηση έχει βελτιώσει τους θεσμούς και τη διακυβέρνηση σε αρκετούς...

Moody’s: Η κυβέρνηση έχει βελτιώσει τους θεσμούς και τη διακυβέρνηση σε αρκετούς τομείς

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Η διατήρηση σταθερής της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας εξισορροπεί τις μεταρρυθμίσεις επιτάχυνσης της ανάπτυξης τις οποίες έχει εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια και το υψηλό δημόσιο χρέος της χώρας, το οποίο παραμένει η βασική πρόκληση για την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.

Αυτό αναφέρει η Moody’s σε έκθεση της, η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα, λίγες ημέρες αφ’ ότου ο οίκος αξιολόγησης δεν προχώρησε σε επαναξιολόγηση του ελληνικού πιστωτικού προφίλ, όπως ήταν προγραμματισμένο για την περασμένη Παρασκευή.

Ειδικότερα όπως σημειώνεται, η σημερινή κυβέρνηση έχει βελτιώσει τους θεσμούς της χώρας και τη διακυβέρνηση σε αρκετούς τομείς. «Έτσι, η χώρα ωφελείται από την ευνοϊκή διάρθρωση του χρέους, ένα σημαντικό ταμειακό μαξιλάρι και την ισχυρή ικανότητα εξυπηρέτησης του χρέους», σημειώνει η έκθεση.

«Θα υπάρξει πίεση για αναβάθμιση του ελληνικού χρέους, αν περαιτέρω πρόοδος στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αποφέρει ορατά αποτελέσματα με τη μορφή ισχυρότερων επενδύσεων και ενισχύσει και παγιώσει περαιτέρω τις μεσοπρόθεσμες αναπτυξιακές προοπτικές», ανέφερε ο Steffen Dyck, αντιπρόεδρος και υψηλόβαθμος πιστωτικός αξιωματούχος του Moody’s και συγγραφέας της έκθεσης.

«Αντίστροφα», προσθέτει, «θα υπάρξει πίεση για υποβάθμιση του αξιόχρεου αν η πρόοδος στη μεταρρύθμιση των ελληνικών θεσμών αναστραφεί , θέτοντας σε κίνδυνο τη συμφωνία με τους πιστωτές της Ευρωζώνης».

Η πανδημία του κορονοϊού, σημειώνει η έκθεση, διέκοψε την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και οδήγησε σε μεγάλη ύφεση το 2020, αλλά οι σημαντικοί πόροι της ΕΕ θα είναι ζωτικοί για την ενίσχυση των επενδύσεων και της ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια. Το υψηλό δημόσιο χρέος, προσθέτει, που ανήλθε στο 205,6% το 2020, αποτελεί τη βασική πρόκληση για το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img