don't even ask

don't even ask

La casa de…Cassel (κυριολεκτικά και μεταφορικά), εβδομάδα τραπεζών, στην Κρήτη η Eurobank, τα “ψιλά γράμματα” για επιτόκια, η περίπτωση Epsilon Net, η είσοδος της Optima και περί…γαλακτοκομικών

*Έκλεισε ο κύκλος του ΣΥΡΙΖΑ, όπως τον γνωρίζαμε. Μένει να δούμε πόσο θα διαρκέσει το σχήμα ως έχει. Για εκείνους που ακόμη ψάχνουν να δουν πως ο Κασσελάκης κατόρθωσε να πάρει το κόμμα, τα πράγματα είναι απλά. Έτοιμος δεν ήταν και δεν είναι να ηγηθεί ενός αριστερού (λέμε τώρα) σχήματος. Πολιτικές θέσεις δεν εξέφρασε, γιατί δεν είχε και μάλλον για το προφίλ του δεν ήταν απαραίτητο. Απέφυγε όσο μπορούσε να εκτεθεί μιλώντας για ζητήματα ουσίας, αλλά ανάγκασε τα media να τον ακολουθούν καθόσον το lifestyle είναι που κυριαρχεί στις μέρες μας. Απέναντι του είχε το απαράτ ενός κόμματος που συστήθηκε ως κυβερνώσα παράταξη από τον Τσίπρα και έκλεισε νωρίς τον κύκλο του, ελλείψει πολιτικών κρίσεων. Ο Κασσελάκης “πούλησε” ‘ό,τι είχε και ΔΕΝ είχε… Αρκεί κάποιος να διαβάσει το βιβλίο του Dale Carnegie “How to Win Friends and Influence People” για να καταλάβει την μιντιακή μέθοδο που χρησιμοποίησε. Τώρα μένει να δούμε με ποιους αξιωματικούς θα διοικήσει το στράτευμα (ΣΥΡΙΖΑ) και κυρίως ποιες νίκες είναι σε θέση να καταγάγει. Κάποιοι παλιοί επιμένουν να ανατρέχουν στο ΕΚΚΕ και το μ-λ (μπροστά ή πίσω). Κοντός ψαλμός. Α, και στο ερώτημα εάν υπάρχει “ηθικός αυτουργός” για την επικράτηση του Στέφανου, η απάντηση είναι προφανής. Αναζητήστε τον λίγο μετά τα Λεγραινά…

*Διεθνείς εξελίξεις που μας αφορούν- είτε έμμεσα, είτε πιο άμεσα: Συμπλήρωσαν 38 εβδομάδες οι διαδηλώσεις στο Ισραήλ, στο στόχαστρο ο Νετανιάχου, ξανά στο “κόκκινο” η ένταση στο Κόσοβο, διαδήλωση κατά της αμνήστευσης των Καταλανών αυτονομιστών, βλέπει κίνδυνο εθνοκάθαρσης στο Ναγκόρνο Καραμπάγκ/Αρτσάχ το Γερεβάν και προφανώς, τι σηματοδοτεί για Αθήνα-Λευκωσία η παραίτηση Μενέντεζ από την επιτροπή διεθνών σχέσεων.

*Εσωτερικές που μας αφορούν επίσης: Για την αγορά, σημαδιακή εβδομάδα για τις τράπεζες. Σήμερα, πριν την έναρξη της συνεδρίασης οι ανακοινώσεις όσον αφορά στην επαναγορά του 1,4% των μετοχών της Eurobank που έχει μείνει στο ΤΧΣ. Την Παρασκευή η διοίκηση Καραβία απέστειλε την πρόταση της στο Ταμείο, στα 1,52 ευρώ με θετικό πρόσημο 4,47% η μετοχή. Πράξη πρώτη, θα ακολουθήσουν αρκετές μέχρι την πλήρη αποχώρηση του Ταμείου από το συστημικό banking. Εθνική ή Alpha Bank, Alpha Bank ή Εθνική. Ποιος θα ακολουθήσει την Eurobank. Το ενθαρρυντικό, ενδιαφέρον από ξένους και Έλληνες για αμφότερες.

*Σήμερα (8.30′) ανοίγει η πλατφόρμα id.gov.gr για την έκδοση των νέων ταυτοτήτων. Αναλυτικές λεπτομέρειες για το πως, πόσο, που…προφανώς ενδιαφέρουν τους πολίτες. Ωστόσο, για τους επενδυτές “σκοτάδι” καθώς ουδεμία διευκρινιστική πληροφορία για τον διαγωνισμό ( ; ), την εταιρεία που ανέλαβε την έκδοση, την…τύχη του διαγωνισμού που ακυρώθηκε ( ; ), “πάγωσε” ( ; ). Αρκετά γράφτηκαν, πολλά περισσότερα φημολογήθηκαν. Σενάρια επί σεναρίων και ονόματα επί ονομάτων.

*Να επανέλθουμε όμως στα της Eurobank: από σήμερα στην Κρήτη η διοίκηση προκειμένου να διευρύνει την παρουσία της σε μία αγορά, που σε όρους ΑΕΠ σε 5 χρόνια μπορεί να είναι διπλάσια. Στην Κρήτη θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του δ.σ. Ενδεικτικά, σε όρους συμμετοχής περιφερειών στην Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία, η Κρήτη έρχεται μετά από Αττική, Κεντρική Μακεδονία, Θεσσαλία. (Στοιχεία 2021, statistics.gr).

*Χρήσιμο είναι να διαβάζει κάποιος πίσω από και από τα “ψιλά γράμματα”. Γιατί το λέω; άκουσα (και από έγκυρους αναλυτές, συναδέλφους) πως η ολοκλήρωση του κύκλου αύξησης των επιτοκίων είναι κοντά. Μακάρι λέω, γιατί μετά από σερί 10 αυξήσεις το ντόμινο της ευρωπαϊκής οικονομίας κλίνει επικίνδυνα. Ανέτρεξα στις πρώτες δηλώσεις του κεντρικού της Bundesbank. O Dr Joachim Nagel ήταν αρκετά σαφής λέγοντας (προειδοποιώντας; ) ότι ο ρυθμός πληθωρισμού δεν κινείται προς το 2% με την επιθυμητή ταχύτητα. Ο δε δομικός παραμένει επίμονα υψηλός. Για να γίνει σαφέστερος, συμπλήρωσε ότι δεν είναι καθόλου σίγουρος πως δεν θα χρειασθούν και νέες αυξήσεις επιτοκίων. Είπε και κάτι άλλο ο 57χρονος από την Καρλσρούη, το ευρώ παραμένει σταθερά χαμηλότερα του 1,07$, το πετρέλαιο όμως συνεχίζει στα 95$, το δε US10Y αγγίζει το 4,5%. Στο 4,5% και το αντίστοιχο ιταλικό. Πρακτικά, όλο και ακριβότερο το δολάριο για την Ευρώπη που αγοράζει ακριβό πετρέλαιο “δολαριοποιημένο”. Και ακόμη δεν έχει βγει ο Σεπτέμβριος. Άραγε, πόσο μπορεί να αντέξει (με όρους ανταγωνιστικότητας) η ευρωπαϊκή οικονομία, οι επιχειρήσεις, η κοινωνία. Επιχειρηματίες με τους οποίους συνομιλούμε είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί. Και αναφέρομαι σε “πρώτα ονόματα” βασικούς μετόχους εισηγμένων με “γεμάτο ταμείο”.

*Ενθαρρυντικό ίσως, το ότι και οι 5 στους οποίους απευθυνθήκαμε έχουν προχωρήσει σε (προ)εξόφληση σημαντικού μέρους των υποχρεώσεων, δανείων. Πλην όμως, η κατάσταση για την πλειονότητα, για 9 στις 10 ΜμΕπιχειρήσεις (ΙΜΕ/ΓΣΕΕ) δυσχερέστατη. Αυτό εξηγεί-εν μέρει- την επιφυλακτικότητα των αναλυτών για τα μεγέθη Q3, αλλά και Q4, για το 2023. Γιατί, από αρχές 2024, και βλέπουμε…

*Σύμφωνοι, η περίπτωση EpsilonNet δεν είναι Folli-Follie, ούτε καν MLS. Όμως, φάνηκε πως “βαραίνει” σημαντικά όσον αφορά στην αγορά. 2-3 διορθωτικές κινήσεις έγιναν- τελευταία η συμφωνία με την Space Hellas- θα απαιτηθούν κι άλλες για να εξισορροπήσει η κατάσταση.

*Σημαδιακή για τον τραπεζικό κλάδο η εβδομάδα, κατ’ αρχήν λόγω Eurobank όπως αναφέρθηκε στην αρχή. Αλλά και για την διαδικασία εισόδου της Optima Bank στο ΧΑ, μετά από 17 χρόνια όπως θύμιζε ο Απόστολος Σκουμπούρης. Από 27 έως και 29 Σεπτεμβρίου οι εγγραφές, το 30% της έκδοσης στους ιδιώτες/μικροεπενδυτές. Για 1 στη 1 δεν το βλέπω με τίποτε…εκτιμώ πως θα έχουμε εκπλήξεις με την υπερκάλυψη.

*Γιατί θα γίνεται όλο και ακριβότερη η ιδιοκτησία, εξηγεί ο Βασίλης Γούλας. Εκτός όσων αναφέρονται σχετικά, είναι-προφανώς- και το κόστος χρήματος, τα επιτόκια και τα συναφή. Και μέχρι Μάρτιο 2024, ΟΚ κάτι γίνεται για όσους εντάχθηκαν στην περίοδο “προστασίας”, από κει και μετά όμως;

*Τετάρτη ο ΟΔΔΗΧ “βγάζει” νέα σειρά εντόκων 6μηνης διάρκειας. Για 3,85% το υπολογίζω. Πάντως η προηγούμενη δεν…συγκίνησε ιδιαίτερα τους καταθέτες.

*Για δεύτερη φορά- το 2023- μειώνουν τις τιμές στο γάλα οι αδελφοί Σαράντη (Ολυμπος). Δημήτρης και Μιχάλης Σαράντης έχουν να επιδείξουν αξιολογότατο αποτέλεσμα και σε ότι αφορά τους εργαζομένους στον όμιλο (Ελληνικά Γαλακτοκομεία ΑΕ) αλλά και σε κοινωνικό επίπεδο. Αλλά και ο Παναγιώτης Τσινάβος, έκτακτη παροχή ενός εκατ. στους εργαζομένους της ΚΡΙ-ΚΡΙ, συν μισθολογική αναπροσαρμογή- θα φτάσει τα 3 εκατ.- αλλά και μισό εκατ. στους γαλακτοπαραγωγούς. Ενδεικτικές περιπτώσεις επιχειρηματιών με κοινωνική ευθύνη, χαμηλών και αποδοτικοί. Χρειάζεται εταιρείες σαν την Ολυμπος το ΧΑ (κύκλος εργασιών στα 600 εκατ. το 2023) αλλά που…

*Αντ’ αυτού, ξεκίνησε και θα συνεχιστεί μέχρι τις 20 Οκτωβρίου η περίοδος αποδοχής της δημόσιας πρότασης προς τους μετόχους της ΕΛΓΕΚΑ (αφορά στο 14,8% του μ.κ). Στα 0,566/μτχ η τιμή προσφοράς (για 8,9 εκατ. μτχ) και άλλη μία εταιρεία προς την έξοδο.

*Συμβαίνουν και αυτά: η Moody’s αναβάθμισε μεν κατά 2 κλίμακες το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας, την διατηρεί ωστόσο εκτός επενδυτικής βαθμίδας. Όμως λίγα 24ωρα αργότερα αναβάθμισε τον τραπεζικό κλάδο, δίνοντας το investment grade σε Eurobank, Εθνική. Διαφοροποίηση με ενδιαφέρον, καθώς οι 4 συστημικές έχουν σημαντική έκθεση σε κρατικά ομόλογα. Διαθέτουν όμως καταθέσεις η αξιολόγηση των οποίων υπέρ καλύπτει την…υστέρηση του κράτους. Θα είναι και αυτή την εβδομάδα ο κλάδος που θα επηρεάσει ανάλογα την αγορά, εκτίμηση αναλυτών πως ήρθε η ώρα για αντίδραση και θετική τελευταία εβδομάδα για τον Σεπτέμβριο.

*ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ανακοινώνει οικονομικά αποτελέσματα 6μηνου. Ακολουθούν ΚΡΙ-ΚΡΙ (Τρίτη), Lamda Development, AΔΜΗΕ, ΟΛΠ (Τετάρτη) κ.λ.π. Καλώς εχόντων, Παρασκευή λήγει η περίοδος για την ανακοίνωση μεγεθών 6μηνου. Πάντως μόλις η 1 στις 3 εισηγμένες έχουν ανακοινώσει, μέχρι την Παρασκευή.

*Στοιχεία πληθωρισμού και ΑΕΠ σε ΗΠΑ και Γερμανία, Πέμπτη-Παρασκευή.

*Kαι για να απαντήσω σε έναν γνωστό: ύφεση στις ΗΠΑ με ανάπτυξη 6% στο Q3; δύσκολο, δεν προκύπτει. Επίσης η “ανεστραμμένη καμπύλη” μπορεί να “δείχνει” και μείωση επιτοκίων (από Q4/2024; ).

*Μετά από σερί 4 εβδομάδων με πτώση και 8 στις 9 στο μείον, θα αναζητηθεί από σήμερα μέχρι και την Παρασκευή η μείωση του discount.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask