Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSJumbo – O ορισμός της επένδυσης

Jumbo – O ορισμός της επένδυσης

Την απόλυτη επένδυση της τελευταίας 25ετίας στο ελληνικό χρηματιστήριο αποτελεί η Jumbo, καθώς εισήλθε ως μια μικρή εμπορική εταιρεία στις 15 Νοεμβρίου του 1999 στην αγορά και έκτοτε έχει εξελιχτεί στον πιο συνεπή επιχειρηματικό εμπορικό όμιλο της χώρας, με τρομερά μεγέθη, παρουσία σε πολλές χώρες, υψηλή μερισματική απόδοση και ασύγκριτα καλή πορεία ως μετοχή.

Δεν είναι τυχαίο ότι χθες η μετοχή – σε ένα πτωτικό χρηματιστήριο – έκλεισε σε νέα ιστορικά υψηλά και στα 20,98 ευρώ με νέο ράλι +4,90%, ενώ στο τελευταίο πενθήμερο της διόρθωσης της υπόλοιπης αγοράς, ο τίτλος κερδίζει 11,06%.

Από την ημέρα της εισαγωγής η μετοχή ενισχύεται σε ποσοστό 1.046%, έχοντας πάντα συντηρητική πορεία χωρίς εξάρσεις και εξαλλοσύνες αλλά και χωρίς «τρελά» αδειάσματα που διώχνουν τον κόσμο από το χρηματιστήριο. Συνάμα, εκτός από το ράλι στο ταμπλό, έχει δεκάδες εκατ. ευρώ όλα αυτά τα 24 χρόνια σε μερίσματα και επιστροφές κεφαλαίου.

Αξίζει να σημειωθεί πως από το χαμηλό των 2,29 ευρώ που βρέθηκε στις αρχές Ιουνίου 2012, όταν η Ελλάδα ανάμεσα στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις εκείνης της περιόδου, κινδύνευσε με Grexit, η μετοχή ενισχύεται σε ποσοστό 816%! Χώρια τα πολλαπλά μερίσματα και οι χρηματικές διανομές.

Η Jumbo είναι από τις εταιρείες που εκμεταλλεύτηκαν άριστα το θεσμό και τα κεφάλαια που άντλησαν, όπως εκμεταλλεύτηκε άριστα και τη διεθνή αναγνώριση από την τάξη των ξένων θεσμικών που έχουν χτίζει πολλά χρόνια θέσεις στο μετοχικό κεφάλαιο.

Τα αποτελέσματα

Χθες η διοίκηση του ομίλου ενημέρωσε για την πορεία των μεγεθών το πρώτο δίμηνο του 2023, ενώ έκανε και εκτιμήσεις για το σύνολο της χρήσης. Στο δίμηνο είχε αύξηση πωλήσεων 40%, όμως η διοίκηση παραμένει συγκρατημένη και εκτιμά ότι για το σύνολο του τρέχοντος έτους οι πωλήσεις θα αυξηθούν κατά 15%.

Το 2022, συνολικά οι πωλήσεις αυξήθηκαν +14,12% σε σχέση με το 2021 και ανήλθαν σε 949 εκατ. ευρώ, ενώ η εκτίμηση είναι ότι το 2023 θα ανέλθουν στα 1,091 δισ. ευρώ. Τα κέρδη του τρέχοντος έτους αναμένεται να διαμορφωθούν μεταξύ 270 και 275 εκατ. ευρώ.

Η διοίκηση προτείνει επίσης έκτακτη χρηματική διανομή για το 2023 το μεικτό ποσό των 1,1550 ευρώ ανά μετοχή και αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για το πρόσφατο ράλι του τίτλου.

Τα σχέδια

Το άνοιγμα ενός ακόμα υπερκαταστήματος στη Ρουμανία και ενός υπερκαταστήματος στην Κύπρο καθώς και η λειτουργία του ηλεκτρονικού καταστήματος στη Ρουμανία αναμένεται να συνδράμουν στις επιδόσεις της τρέχουσας χρήσης. Η μείωση των ναύλων βοηθά στην υπεράσπιση του μεικτού περιθωρίου, σε ένα περιβάλλον που υπάρχουν αποπληθωριστικές τάσεις ενώ η ενίσχυση του Δολαρίου έναντι του Ευρώ θα έχει αρνητική επίδραση στην προσπάθεια αυτή.

Τα μεγέθη ανά χώρα

Ελλάδα: Τον Φεβρουάριο του 2023, οι καθαρές πωλήσεις της μητρικής εταιρείας (χωρίς να υπολογίζονται οι ενδοεταιρικές συναλλαγές), παρουσίασαν αύξηση κατά +36% περίπου. Συνολικά για το πρώτο δίμηνο του έτους 2023, οι καθαρές πωλήσεις της μητρικής εταιρείας -χωρίς τις ενδοεταιρικές συναλλαγές- παρουσίασαν αύξηση κατά +41% περίπου σε σχέση με το 2022.

Κύπρος: Οι πωλήσεις των καταστημάτων κατά τον Φεβρουάριο του 2023 αυξήθηκαν κατά +40% περίπου, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Συνολικά οι πωλήσεις των καταστημάτων στην Κύπρο για τους πρώτους δύο μήνες του 2023 είναι αυξημένες κατά +36% περίπου, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Βουλγαρία: Οι πωλήσεις του δικτύου κατέγραψαν αύξηση κατά +37% περίπου τον Φεβρουάριο του 2023, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Συνολικά οι πωλήσεις στη Βουλγαρία για τους πρώτους δύο μήνες του 2023 είναι αυξημένες κατά +45% περίπου, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Ρουμανία: Οι πωλήσεις του δικτύου σημείωσαν αύξηση της τάξης του +32% περίπου τον Φεβρουάριο του 2023, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Συνολικά οι πωλήσεις στη Ρουμανία για τους πρώτους δύο μήνες του 2023 είναι αυξημένες κατά +36% περίπου, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ