don't even ask

don't even ask

spot_img

FED σε σημείο “βρασμού”, οι εκτεθειμένες (Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία), τζίρος και… συγκυβερνήσεις, ΤΙΤΑΝια μεγέθη, λιμενικά και Ηράκλειο, ΔΕΗ σήμερα, το νέο journey της Celestyal και οι…άσπονδες συμπάθειες

*Δεν έκανε πίσω ο Jerom Powell και ομόφωνα η FOMC προχώρησε σε νέα αύξηση επιτοκίων. Κατά 25 μ.β, όπως είχε προεξοφληθεί στις αγορές, με το επιτόκιο-πλέον- στο 4,75%-5%, με τους 10 από τους 18 αξιωματούχους της FED να αναμένουν ακόμη μία αύξηση των 25 μ.β με τελικό στο 5,25%. Πάντως από το κείμενο απαλείφθηκε η φράση ότι “…οι συνεχιζόμενες αυξήσεις θα είναι κατάλληλες…”, αφήνοντας ασαφές τον χρόνο της επόμενης αύξησης.

*Έναν χρόνο μετά-την πρώτη αύξηση από την FED- έπρεπε να φτάσει σε σημείο “βρασμού” το regional banking των ΗΠΑ για να αναθεωρήσουν μερικώς την πολιτική τους οι της Federal Reserve. Για 12 μήνες η λογική τους είναι: μείωση του πληθωρισμού με όποιο κόστος, ακόμη αν αυτό δημιουργεί ασφυκτικές παρενέργειες σε ευρύ μέρος των επιχειρήσεων, της πραγματικής οικονομίας, της κοινωνίας. H έντονη κριτική που δέχονται FED/Powell φτάνει μέχρι την ECB/Lagarde- με την περίφημη Ann Pettifor να εξαπολύει μύδρους (και) κατά της Γαλλίδας για αστοχία χειρισμών, αναλγησία και έλλειψη επαρκούς γνώσης του βάθους της αγοράς. Η κρίση φαίνεται-τουλάχιστον ως προς την ένταση της- να γίνεται διαχειρίσιμη. Ωστόσο δεν είναι λίγα τα μεγάλα επενδυτικά σπίτια που ανησυχούν. Ενδεικτική η περίπτωση της BofA/ML που αναφέρεται στον κίνδυνο ενός “συστημικού πιστωτικού συμβάντος”. Ποιας χώρας το τραπεζικό σύστημα είναι περισσότερο εκτεθειμένο στο ελβετικό; της Ιταλίας με Γερμανία και Γαλλία να ακολουθούν.

*Σχεδόν μηδενική η έκθεση ελληνικών στην Credit Suisse, είχε πει τελευταία ο κεντρικός μας.

*Τραπεζική κρίση, αλλά και κυρίως “πιάτο” για επιτόκια, χρεώσεις κ.λ.π στην χθεσινή συνάντηση Χρήστου Σταϊκούρα-τραπεζιτών. Στα θετικά: το ενδιαφέρον των δανειοληπτών για το πρόγραμμα επιδότησης (που θα καλύπτει μέχρι το 50% της αύξησης/επιβάρυνσης της δόσης λόγω των υψηλών επιτοκίων). Όπως εκτιμήθηκε, οι πρώτες επιδοτήσεις θα καταβληθούν μέσα στον Απρίλιο ελαφρύνοντας αναλογικά τους δικαιούχους.

*Καθημερινά η DeA αναφέρεται στις αυξημένες συναλλαγές που πραγματοποιούνται σε λίγες συγκεκριμένες μετοχές-κυρίως στις 4 τραπεζικές και 4-5 blue chips με τον ΟΤΕ να έχει την τιμητική του Δευτέρα-Τρίτη αλλά και ΔΕΗ, Mytilineos. Αγορές, που γίνονται σχεδόν αποκλειστικά από ξένα funds, που ενισχύουν μεθοδικά τις θέσεις τους χωρίς να δείχνουν να τους ανησυχεί το ενδεχόμενο/κίνδυνος ασταθούς κυβερνησιμότητας. Κοινή εκτίμηση- μας τη μεταφέρουν όλο και περισσότεροι επιχειρηματίες, παράγοντες της αγοράς και διαχειριστές funds- πως μία συγκυβέρνηση Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ θα διευκόλυνε πολλούς. Και εντός και εκτός: σε Βρυξέλλες, Φρανκφούρτη. Τους ακούω, αλλά όπως είχε πει ο Χαρίλαος (Φλωράκης), η “κάλπη είναι γκαστρωμένη”, θα δείξει. Κατά πως φαίνεται, το βράδυ της Κυριακής 28 Μαΐου, θα έχουν/έχουμε πιο ξεκάθαρη εικόνα. Ωστόσο, πράγματι τα funds ενεργούν έχοντας το συγκεκριμένο ενδεχόμενο ως το επικρατέστερο. Αυτό φάνηκε και στην χθεσινή συνεδρίαση- που παρά την σημαντική μείωση της αξίας συναλλαγών (στα 76 από τα 107 εκατ.) για ακόμη μία φορά το 55% πραγματοποιήθηκε σε μόλις 5 χαρτιά: Alpha Bank, Mytilineos, Πειραιώς, Εθνική και ΔΕΗ. Επικράτησαν οι πωλητές, δεν χρειάζεται να αναφερθώ στη μία και μόνη με άνοδο, στα 25 ευρώ. Ευκολάκι.

*Ανακοίνωσε οικονομικά αποτελέσματα ο όμιλος ΤΙΤΑΝ, καλά και ισχυρό τέταρτο 3μηνο. Πλην όμως η μετοχή διόρθωσε 1,38% στα 14,30 ευρώ. Στα 1,12 δισ. η αποτίμηση, όταν μόνη της η θυγατρική στις ΗΠΑ θα μπορούσε να κάνει ένα ΙΡΟ για 1,5 δισ. (τουλάχιστον). Το άλλο παράδοξο με τον όμιλο: η αποτίμηση είναι χαμηλότερη από τα ίδια κεφάλαια (1,39 δισ. χρήση 2022).

*Σημαντικές εισροές στην Πειραιώς με το μεγαλύτερο μέρος για λογαριασμό των Fidelity και Fiera Capital (σύμφωνα με το radar, που “έβγαλε” πρώτο την πληροφορία).

*Καθυστέρησε- λίγο- αλλά τελικά έκλεισε προχθές η πώληση του 67% του ΟΛΗγουμενίτσας στον όμιλο Grimaldi, έναντι 84,2 εκατ., δηλαδή ο λιμενικός φορέας συνολικά αποτιμάται στα 126 εκατ. Στα 251 εκατ. αποτιμάται ο ΟΛΘεσσαλονίκης που όμως καταγράφει έσοδα 14 φορές περισσότερα και 38 φορές ebitda. Στα 477 εκατ. ο ΟΛΠειραιώς. Συνεπώς under value ΟΛΠ και ΟΛΘ και μάλιστα σε ακραία υποτίμηση όταν ο ΟΛΗ είναι στα 126 εκατ. Στα “κυβικά” της Ηγουμενίτσας είναι το λιμάνι του Ηρακλείου, που διεκδικείται από σχήματα. Ο όμιλος Grimaldi (με Minoan Lines) εύλογα ενδιαφέρεται αλλά πήρε την Ηγουμενίτσα. Και οι ανταγωνιστές είναι ισχυρά ονόματα: Ενδεικτικά ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις- Attica Συμμετοχών, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ- Aviareps (συμφερόντων Γιάννη Γρύλου/SKY Express), ΣΕΚΑΒΙΝ (συμφερόντων Σήφη Βαρδινογιάννη)- Goldenstep Shipping (συμφερόντων Μάριου Ηλιόπουλου) αλλά και η εξειδικευμένη στα λιμενικά έργα ΤΕΚΑΛ (Παναγιώτης Ψαλτάκος). Ο διαγωνισμός θα προχωρήσει με τη νέα κυβέρνηση, αλλά τα ονόματα είναι ενδεικτικά του ενδιαφέροντος και της ισχύος συμφερόντων.

*Θα μείνουμε λίγο στην Κρήτη και δη στο Ηράκλειο καθώς- μετά από καιρό- είδα τους ανθρώπους μας αρκετά πιο ήσυχους. Οριστική η συμφωνία για συμμετοχή της Thrivest στην αμκ της Attica Bank, με τον κεντρικό να λύνει και αυτόν τον γρίφο, ενώ πληροφορίες θέλουν να έχει τεθεί το δίλημμα ακόμη και για διαχωρισμό της τράπεζας (σε bad/good bank). Πιθανότατα, εάν το σχήμα των Εξάρχου- Καϋμενάκη- Μπάκου εισφέρει 60 εκατ., περίπου 40 θα βάλει το ΤΜΕΔΕ και 330 εκατ. το ΤΧΣ. Στην πιάτσα θεωρούν- σχεδόν- βέβαιη και νέα αμκ, αλλά αυτά θα τα δει η αγορά σε επόμενο χρόνο.

*Ημέρα ΔΕΗ σήμερα, ανακοινώνει οικονομικά αποτελέσματα 2022. Μέχρι και την τελευταία στιγμή έτρεχε χθες ο άνθρωπος μας για να είναι όλα στην εντέλεια για την ενημέρωση των αναλυτών από τον ceo Γιώργο Στάσση. 

*Το ότι η στήλη έχει μία αδυναμία στα mezzanines είναι γνωστό. Νέο ιστορικό υψηλό για το GalaxyCosmosMezz στα 0,3926 ευρώ. Ακολούθησαν βέβαια και οι άλλοι 3 του “καρέ” SunriseMezz (0,1445), PhoenixVegaMezz (0,0432) και CairoMezz (0,1122). Επειδή το θέμα με τα mezzeδάκια το παρακολουθεί-σχεδόν- από την αρχή η στήλη, την καλύτερη ανάλυση την έχει κάνει αναλυτής με το nickname OAK, αναζητήστε τον στο the-stock-partners.blogspot.gr.

*H Celestyal χαράζει νέα πορεία με την προσθήκη του Celestyal Journey, απ’ ότι είδα στο finupnews. Μαθαίνω, πως άλλαξε η εταιρεία επικοινωνίας και ότι η νέα ανέλαβε και τις Μινωικές. Όπως επίσης ότι η Celestyal σχεδιάζει την αναβάθμιση σκάφους της σε luxurius- με ριζική ανακαίνιση (μέσα-έξω) κ.λ.π με γνωστό γραφείο.

*ΕΛΛΑΚΤΩΡ- REDS/Καμπάς και στην χθεσινή συνεδρίαση παράλληλη η άνοδος τους. Δεν βγαίνει προσφορά από το ελάχιστο απομείναν free float στους “κόκκινους”. Μάλλον θα πρέπει να πληρώσει κάτι παραπάνω η Reggeborgh για να το “μαζέψει” και αυτό. Αγοραστής, μαθαίνω, η Reggeborgh στην τελευταία διόρθωση της Alpha Bank. Σύμφωνα με τον (αρχικό) σχεδιασμό το ποσοστό θα φτάσει μέχρι το 9,99% (ευνόητοι οι λόγοι) και με την νέα κυβέρνηση την στρατηγική του ΤΧΣ/Ηλία Ξηρουχάκη θα υλοποιηθεί το επόμενο.

*Συνεχίζει να αγοράζει MIG η Πειραιώς, στο 59,25% το ποσοστό. Στα 203,9 εκατ. η χρηματιστηριακή αξία.

*Απέκτησε το πλειοψηφικό ποσοστό της ΙΟΝ ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, είπα σε επιχειρηματία του ευρύτερου κλάδου για να πάρω την απάντηση: μετρά αντίστροφα ο χρόνος για να την πουλήσει (σ.σ. υποθέτω πως εννοούσε σε ξένη πολυεθνική). Έχουν κάτι… συμπάθειες μεταξύ τους και αυτοί οι επιχειρηματίες των “τροφίμων-ειδών διατροφής”. Άσπονδες…

*Και άλλη regional bank σε πρόβλημα; στα 27,1 δισ $ ( από 33,9 δισ.$/τέλος 2022) μειώθηκαν οι καταθέσεις της PacWest, την Δευτέρα. Το είδα αργά χθες (CNBC).

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask