Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑEnergean: Εκτόξευση εσόδων και κερδών το πτώτο τρίμηνο - Οι προτεραιότητες

Energean: Εκτόξευση εσόδων και κερδών το πτώτο τρίμηνο – Οι προτεραιότητες

Σε  επίσημη ενημέρωση για το 1ο τρίμηνο στην οποία προχώρησε η Energean προς τα χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Τελ Αβίβ αναφέροντας, μάλιστα, ότι το πρώτο τρίμηνο, τα έσοδα ήταν 288,8 εκατ. δολ. (+69% σε ετήσια βάση) ενώ τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDAX) διαμορφώθηκαν στα 161,2 εκατ. δολ. (+81% σε ετήσια βάση).

Συγκεκριμένα, η  Energean,, με βάση σχετική, ανακοίνωση, που είδε το φως της δημξοσιότητας την Πέμπτη,  προτάσσει την ανάπτυξη των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Περιοχή Ολύμπου στην θάλασσα του Ισραήλ, έναντι του κοιτάσματος Tanin. Η εταιρεία αναμένεται να υποβάλει το Σχέδιο Ανάπτυξης (FieldDevelopment Plan) προς έγκριση από την ισραηλινή κυβέρνηση στο τρίτο τρίμηνο του έτους και να λάβει την Τελική Επενδυτική Απόφαση εντός του έτους.

Στην γνωστοποίηση αυτή προέβη το πρωί της Πέμπτης, στο πλαίσιο της καθιερωμένης τριμηνιαίας ενημέρωσης (Trading Statement & Operational Update) προς τα χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Τελ Αβίβ η διοίκηση της εταιρείας. Στην Περιοχή Ολύμπου, η Energeanανακάλυψε το 2022 κοιτάσματα με βεβαιωμένα (2P) αποθέματα 31 δισεκ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, ενώ στο πλαίσιο του προγράμματος ερευνητικών γεωτρήσεων που πραγματοποίησε, πέτυχε απομείωση ρίσκου για άλλα 38 δισεκ. κυβικά μέτρα.

Γιατί προτάσσεται η περιοχή Ολύμπου

Η εταιρεία προτάσσει την ανάπτυξη της Περιοχής Ολύμπου, έναντι του κοιτάσματος Tanin, για μια σειρά από λόγους. Όπως αναφέρει:

-Τα κοιτάσματα της Περιοχής Ολύμπου είναι εφικτό να αναπτυχθούν με χαμηλότερο κόστος σε σχέση με το Tanin, καθώς βρίσκονται πλησιέστερα προς το FPSO“Energean Power” με το οποίο θα συνδεθούν.

-Αποφεύγεται η ανάγκη για σημαντικές επενδύσεις στην επέκταση της δυναμικότητας του FPSO “EnergeanPower” καθώς και για μεγάλες επενδύσεις σε υποδομές.

-Η Περιοχή Ολύμπου δεν βαρύνεται με royalties, όπως συμβαίνει με τα κοιτάσματα Karish και Tanin (royalties7,5%-8,25%).

-Το αέριο της Περιοχής Ολύμπου θα πωληθεί στην βάση των υφιστάμενων εμπορικών συμφωνιών (7,2 δισεκ. κυβικά μέτρα ετησίως) που έχει συνάψει η Energean με ηλεκτροπαραγωγούς και βιομηχανικούς καταναλωτές στο Ισραήλ. Με δεδομένο δε ότι το φυσικό αέριο από αυτά τα κοιτάσματα δεν υπόκειται σε εξαγωγικούς περιορισμούς, οι ποσότητες που δεν χρειάζονται για την ισραηλινή αγορά, θα στοχεύσουν στην κάλυψη ζήτησης από την Αίγυπτο (συμπεριλαμβανομένων και διεθνών αγορών μέσα από τις υποδομές LNG της χώρας) και της Ιορδανίας, με την χρήση υφιστάμενων υποδομών, ή και της Κύπρου, εφόσον αναπτυχθεί υποδομή με νέο αγωγό από τρίτα μέρη.

Όπως τόνισε ο Μαθιός Ρήγας, Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Energean:

«Εντείνουμε την παραγωγή μας από το κοίτασμα Karishστο Ισραήλ και είχαμε στους πρώτους τέσσερις μήνες της χρονιάς με στέρεη παραγωγή αερίου και ρευστών υδρογονανθράκων, με την οποία αξιοποιήσαμε με τον καλύτερο τρόπο την λειτουργία του Energean Power. Τα συμβόλαιά μας στο Ισραήλ έχουν πλέον εισέλθει στην εμπορική φάση και οι πελάτες μας σταδιακά λαμβάνουν μεγαλύτερες ποσότητες, Αυτήν την χρονιά, η Energeanθα καλύψει ένα σημαντικό μέρος της ζήτησης για φυσικό αέριο στο Ισραήλ». 

Αυτός είναι και ο λόγος που προχωρούμε το συντομότερο δυνατό στην ανάπτυξη των πρόσφατα ανακαλυφθέντων φυσικών πόρων στην Περιοχή Ολύμπου. Οι ανάγκες σε πρόσθετες επενδύσεις είναι περιορισμένες και έτσι ο αρχικός σχεδιασμός ανάπτυξης είναι συμβατός με τη δέσμευσή μας για πειθαρχία στην χρήση κεφαλαίων. Με δεδομένο ότι δεν υπάρχουν περιορισμοί για εξαγωγές και δεν βαρύνονται οι πωλήσεις με royalties, η στρατηγική μας θα δημιουργήσει διατηρήσιμη αξία για όλους τους κοινωνικούς μας εταίρους, ενώ θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε και να ενισχύσουμε την μερισματική πολιτική που ακολουθούμε και η οποία είναι κορυφαία για τον κλάδο μας.

Παραμένουμε επικεντρωμένοι στην πορεία μας προς το net zero μέσα από τη συνεχή μείωση της ενεργειακής μας έντασης. Είμαστε και θα παραμείνουμε μια εταιρεία παραγωγής υδρογονανθράκων, έχουμε όμως παράλληλα δεσμευθεί να είμαστε η καλύτερη Energeanπου μπορούμε, προμηθεύοντας ενέργεια με ασφάλεια και αξιοπιστία, στηρίζοντας τις τοπικές κοινωνίες και εγγυώμενοι την ενεργειακή μετάβαση». 

Οι κυριότερες εξελίξεις στο πρώτο τρίμηνο και η συνέχεια

Με βάση τα όσα αναφέρει η εταιρεία:

-Τα έσοδα ήταν 288,8 εκατ. δολ. (+69% σε ετήσια βάση) ενώ τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDAX) διαμορφώθηκαν στα 161,2 εκατ. δολ. (+81% σε ετήσια βάση).

-Η μέση ημερήσια παραγωγή του ομίλου ήταν 94,4 χιλ. βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου (+161%), ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στο 4μηνο η μέση ημερήσια παραγωγή διαμορφώθηκε στις 100 χιλιάδες βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου, εκ των οποίων το 82% ήταν φυσικό αέριο. 

-Η ένταση εκπομπών CO2 ήταν μειωμένη κατά 36%, στα 11 κιλά CO2 ανά παραγόμενο βαρέλι ισοδυνάμου πετρελαίου (kgCO2e/boe), ενώ στο τετράμηνο είχε μειωθεί περαιτέρω στα 10,1 kgCO2e/boe.

-Εκτός του φυσικού αερίου, από το κοίτασμα Karishέχουν μέχρι σήμερα πωληθεί στην Vitol περίπου 1 εκατ. βαρέλια ρευστοί υδρογονάνθρακες.

-Για το τρίμηνο, στους μετόχους θα διανεμηθεί μέρισμα 0,30 δολάρια ανά μετοχή και θα καταβληθεί στις 30 Ιουνίου.

-Η νέα εκτίμηση για τη μέση παραγωγή του έτους είναι στις 125-140 χιλιάδες βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου, έναντι 131-158 χιλ. προηγουμένως.

-Προς το τέλος της χρονιάς αναμένεται η έναρξη παραγωγής από το Karish North καθώς και η έναρξη της ερευνητικής γεώτρησης Orion 1X στην Αίγυπτο.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ