Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSElvalHalcor: Στα 2 ευρώ το placement – Ανοίγει ο δρόμος για τον...

ElvalHalcor: Στα 2 ευρώ το placement – Ανοίγει ο δρόμος για τον FTSE 25

Στα 2 ευρώ ανά μετοχή ολοκληρώθηκε την Τρίτη η συναλλαγή της διάθεσης των 25 εκατ. μετοχών της ElvalHalcor από τον όμιλο Viohalco, που αντιστοιχεί στο 6,66% των μετοχών της πρώτης. Τα 25 εκατ. μετοχών πέρασαν μέσω 34 πακέτων στη συνεδρίαση της Τρίτης. Πλέον, μετά το διακανονισμό της συναλλαγής η Viohalco κατέχει 318.111.475 μετοχές της ElvalHalcor, ήτοι ποσοστό 84,78% του συνολικού μετοχικού της κεφαλαίου, ενώ τα ακαθάριστα έσοδα από το placement ανήλθαν σε 50 εκατ. ευρώ. Η συναλλαγή έγινε με σημαντικό discount έναντι της τιμής της μετοχής στο ταμπλό η οποία έκλεισε στα 2,1650 ευρώ με πτώση 6,88%.

Πριν τη συναλλαγή θυμίζουμε πως ο όμιλος Viohalco ήλεγχε το 91,5% των μετοχών της θυγατρικής του. Στόχος του placement ήταν η αύξηση της διασποράς της μετοχής της ElvalHalcor, αλλά και η περαιτέρω διεθνοποίηση του μετοχολογίου της, σε μια συγκυρία που ο όμιλος πάει εξαιρετικά, αναλαμβάνοντας νέα μεγάλα έργα παγκόσμιου εκτοπίσματος. Πλέον, ανοίγει ο δρόμος για την εισαγωγή της ElvalHalcor στο δείκτη FTSE 25, ήτοι στην ελίτ του ελληνικού χρηματιστηρίου, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την περαιτέρω για την ισχυροποίηση του brand και τις εισροές κεφαλαίων.

Άλλωστε, η συγκυρία κρίνεται ιδανική, όπως έδειξε η πρόσφατη εμπειρία από τις εμφατικές υπερκαλύψεις που πέτυχαν διαδοχικά αρχικά η ΔΕΗ (έξι φορές), Motor Oil (πέντε φορές) και Μυτιληναίος (σχεδόν τέσσερις φορές).

Ποια είναι η ElvalHalcor

Η ElvalHalcor αποτελεί το «διαμάντι» του ομίλου Viohalco, του μεγαλύτερου βιομηχανικού ομίλου της χώρας με τις δεκάδες θυγατρικές, τους χιλιάδες εργαζόμενους και τα 28 εργοστάσια σε Ελλάδα και Ευρώπη. Με αποτίμηση 872 εκατ. ευρώ, βρίσκεται στη 19η θέση της κατάταξης στο Χ.Α., ξεπερνώντας πολλές εταιρείες του Large Cap όπως ΕΥΔΑΠ, Σαράντης, ΑΔΜΗΕ, ΟΛΠ, Πειραιώς Financial, Aegean Airlines, Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ και Fourlis.

Η ElvalHalcor κατέχει ηγετική θέση στην Ευρώπη στους σωλήνες χαλκού, ενώ έχει εδραιώσει τη θέση της μεταξύ των κορυφαίων βιομηχανιών έλασης αλουμινίου παγκοσμίως. Ο όμιλος διαθέτει 15 παραγωγικές μονάδες σε Ελλάδα και εξωτερικό, με 14 θυγατρικές, ισχυρό εμπορικό δίκτυο σε 21 χώρες και εμπορική παρουσία σε πάνω από 100 χώρες παγκοσμίως. Παράλληλα, μέσω της μεγάλης επένδυσης 150 εκατ. ευρώ που ολοκλήρωσε το καλοκαίρι στην έδρα του στα Οινόφυτα, ο όμιλος έχει αλλάξει εντελώς επίπεδο και πλέον έχει μπει σε μια παγκόσμια «ελίτ» που μπορεί να φέρει εις πέρας ιδιαιτέρως απαιτητικά έργα. Πλην των παραδοσιακών τομέων όπως συσκευασίες, μεταφορές, κατασκευές, υποδομές, θέρμανση, ψύξη και ΑΠΕ, πλέον διεκδικεί έργα σε τομείς όπως αυτοκινητοβιομηχανία, αεροναυπηγική και yachting. 

Θυμίζουμε ότι η ElvalHalcor προέκυψε από τη μεγάλη συγχώνευση των ΕΛΒΑΛ και Χαλκόρ που εδώ και περίπου μια τετραετία αποτελούν κοινή οντότητα αποτελώντας το βραχίονα του ομίλου Viohalco στα μεγάλα έργα αλουμινίου και χαλκού και ένα από τα ισχυρότερα brands πανευρωπαϊκά. Οι δύο εταιρείες επιχειρησιακά διατηρούν την αυτοτέλειά τους, ενώ συνέργειες υπάρχουν όπου είναι εφικτό. Η νέα, ενιαία μετοχή, με κωδικό «ΕΛΧΑ», έκανε πρεμιέρα την 1η Φεβρουαρίου 2018 στο ταμπλό του Χ.Α. καθώς εισήχθησαν 375.241.586 νέες μετοχές με τιμή εκκίνησης τα 1,73 ευρώ, με την αρχική κεφαλαιοποίηση στα 649 εκατ. ευρώ.

Σύσσωμος ο όμιλος Viohalco βρίσκεται στις επάλξεις όλο το τελευταίο διάστημα, εν μέσω καλών αποτελεσμάτων, ανάληψης σημαντικότατων έργων διεθνώς και χρηματιστηριακής ανάτασης. Η μετοχή της μητρικής Viohalco ενισχύεται σε ποσοστό 38% το πρώτο 4μηνο του 2021 υπεραποδίδοντας σχεδόν απ’ όλο τον Large Cap, η Cenergy Holding καταγράφει ράλι +60,12% το ίδιο διάστημα, ενώ η ElvalHalcor ενισχύεται κατά 36,76%.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ