Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣDrones θα φυλάνε το τρένο

Drones θα φυλάνε το τρένο

Τη χρόνια πληγή του ελληνικού σιδηροδρόμου που ακούει στο όνομα κλοπές και βανδαλισμοί των συστημάτων ηλεκτροκίνησης των γραμμών επιχειρεί να επουλώσει ο Οργανισμός με τη χρήση της τεχνολογίας. Ειδικότερα ο ΟΣΕ προχωρά στην ανάθεση για διάστημα ενός μήνα της φύλαξης μέρος του δικτύου της μέσω drones. Στόχος είναι ο περιορισμός και ο έλεγχος των περιστατικών κλοπής υλικού από τις ανοιχτές γραμμές και τις εγκαταστάσεις του Οργανισμού.

Τα φαινόμενα κλοπών και βανδαλισμών είναι ιδιαίτερα εκτεταμένα τα τελευταία χρόνια ειδικά μετά το 2010 οπότε και τοποθετήθηκαν σε μεγάλα τμήματα τα συστήματα της ηλεκτροκίνησης, αλλά και αυτά της σηματοδότησης. Τα εν λόγω συστήματα περιέχουν σημαντικές ποσότητες χαλκού που αποτελούν τη λεία των βανδάλων. Ωστόσο ακόμα και το μικρότερο κομμάτι καλωδίου να αφαιρεθεί απαιτούνται σημαντικοί πόροι και αρκετός χρόνος για την αποκατάσταση των ζημιών, καθώς τίθενται εκτός λειτουργίας τα συστήματα ηλεκτροκίνησης και σηματοδότησης.

Το φαινόμενο δεν είναι μόνο ελληνικό, καθώς συναντάται και σε άλλες χώρες (Βέλγιο, Ολλανδία, Αυστραλία, Αγγλία, ακόμη και Ισραήλ). Με αυτό το σκοπό άλλαξε σχετικά πρόσφατα και το νομοθετικό πλαίσιο που προβλέπει πλέον αυστηροποιημένες ποινές για τα παραπάνω αδικήματα.

Οι περιοχές που θα φυλάσσονται με τα drones είναι αυτές στις οποίες παρατηρούνται οι συχνότεροι βανδαλισμοί και είναι οι:

-Του Θριασίου II (ΕΣΣΣΔΙ),

-Από τον Σ.Σ. Θηβών έως και την περιοχή του καταυλισμού των Ρομά (θέση Πυρί),

-Από τον Σ.Σ. Δομοκού έως και τον Σ.Σ. Παλαιοφάρσαλου,

-Από τον Σ.Σ. Άδενδρου έως και τον Σ.Σ. Σίνδου.

Στο μεταξύ προς ολοκλήρωση οδεύει ο διαγωνισμός της ΕΡΓΟΣΕ για την ανάθεση της Σύμβασης με τίτλο: «Παροχή υπηρεσιών Τεχνικής Υποστήριξης της «ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε.» για την ολοκλήρωση των εν εξελίξει συγχρηματοδοτούμενων έργων και την υλοποίηση νέων έργων» με αριθμό διακήρυξης (Α.Δ.) 2015.

Προσωρινός ανάδοχος του έργου είναι το σχήμα AECOM Ltd – ΟΜΕΚ – ADT ΩΜΕΓΑ. Ο διαγωνισμός ξεκίνησε προς τα τέλη του 2022 και πλέον έχοντας ολοκληρωθεί το βασικό μέρος του διαγωνισμού, απομένει η έγκριση της σύμβασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο, η παρουσίαση από τη Βουλή και η υπογραφή της για να ενεργοποιηθεί. Αντικείμενο της υπό ανάθεση σύμβασης, ύψους περίπου 39 εκατ. ευρώ περίπου, είναι η παροχή υπηρεσιών Τεχνικού Συμβούλου, ο οποίος θα διαθέτει την απαιτούμενη τεχνογνωσία, προκειμένου να υποστηρίξει την ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε. στην ολοκλήρωση (μέχρι τη διενέργεια οριστικής παραλαβής) των εν εξελίξει έργων αλλά και στην ωρίμανση και υλοποίηση των νέων έργων.

Ο ρόλος του Συμβούλου συνοψίζεται σε:

– Υποστήριξη σε θέματα μελέτης, διαχείρισης και επίβλεψης των έργων.

– Παροχή εξειδικευμένων τεχνικών λύσεων όπου απαιτείται.

– Υποστήριξη σε κάθε δραστηριότητα (τεχνικές προτάσεις, κατασκευή, θέση σε λειτουργία) που απαιτείται στο πλαίσιο των ανωτέρω έργων της ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε. για την επιτυχή ολοκλήρωσή τους.

Οι εν λόγω υπηρεσίες συνίσταται στην υποστήριξη της ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε. στην επίβλεψη κατασκευής των έργων, και στην υποστήριξη και υποβοήθηση εν γένει στην εκπόνηση/επίβλεψη μελετών που αφορούν τα έργα της ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε., ώστε να επιτευχθούν οι Εταιρικοί της στόχοι ως προς τον χρόνο κατασκευής, το κόστος, την ποιότητα και την ασφάλεια των εργασιών.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ