Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSDeal του fund Virtus με την εισηγμένη IDEAL – Δημιουργείται ισχυρός όμιλος...

Deal του fund Virtus με την εισηγμένη IDEAL – Δημιουργείται ισχυρός όμιλος Συμμετοχών

Ένα deal από τα… παλιά «κλείδωσε» την Παρασκευή στην ελληνική αγορά, καθώς το επενδυτικό fund Virtus International Partners με επικεφαλής τον παλαιό χρηματιστή Λάμπρο Παπακωνσταντίνου συμφώνησε να εξαγοράσει το 47,8% της εισηγμένης εταιρείας IDEAL, με στόχο τη δημιουργία ομίλου Συμμετοχών.

Πιο αναλυτικά, το fund Virtus International Partners του Λάμπρου Παπακωνσταντίνου, στο οποίο συμμετέχουν η οικογένεια Κάτσου και ο όμιλος Γερμανού, αποκτούν συμμετοχή στην εισηγμένη IDEAL. Έτσι, δημιουργείται ένας νέος μεγάλος όμιλος με τρεις θυγατρικές σε αντίστοιχους κλάδους

Θυμίζουμε ότι ο κ. Λάμπρος Παπακωνσταντίνου ήταν εκ των ιδρυτών της Π&Κ Χρηματιστηριακή, εκ των δύο μεγαλύτερων της αγοράς προ εικοσαετίας, ενώ έχει διατελέσει κορυφαίο στέλεχος σε Εθνική Τράπεζα και Πειραιώς.

Τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει το επενδυτικό σχήμα Virtus International Partners με το οποίο έχει επενδύσει στις μη εισηγμένες εταιρείες Αστήρ Αφοί Βυτόγιαννη, εταιρεία που είναι leader στα καπάκια και στα πώματα πάσης φύσεως, και στην Three Cents που δραστηριοποιείται στο χώρο της νέας γενιάς αναψυκτικών – ποτών premium mixers & tonics.

Σύμφωνα με τη συμφωνία λοιπόν, η Virtus International Partners εισφέρει τις εταιρείες Astir Vitogiannis και Three Cents και αποκτά μέσω αύξησης κεφαλαίου το 47,78% της εισηγμένης IDEAL. Κατόπιν, θα ακολουθήσει δημόσια πρόταση αλλά η εταιρεία θα παραμείνει στο Χρηματιστήριο.

Λάμπρος Παπακωνσταντίνου: Είναι deal με αναπτυξιακή διάσταση

Ο Managing Partner της Virtus International Partners Λάμπρος Παπακωνσταντίνου με αφορμή τη συμφωνία δήλωσε: «Πρόκειται για ένα δυναμικό deal με ισχυρή αναπτυξιακή διάσταση που θέτει νέους όρους για γοργή ανάπτυξη και διεύρυνση του πεδίου δραστηριοποίησης του Ομίλου IDEAL. Ο πρώτος κύκλος επένδυσης μας σε δυναμικές εταιρίες με αναπτυξιακή προοπτική ολοκληρώνεται με την ενσωμάτωση των Astir-Vitogiannis και Three Cents στον Όμιλο IDEAL, την πραγματοποίηση υπεραξιών για τους επενδυτές μας αλλά και την προσδοκώμενη συνέχιση της επιτυχημένης πορείας τους.

Με την συμμετοχή μας στον Όμιλο IDΕAL, πιστεύουμε και στοχεύουμε στην ενδυνάμωση και ανάπτυξη όλων των εταιρειών που συμμετέχουν αλλά και στην προσέλκυση νέων επενδύσεων. Η Ελληνική Οικονομία εισέρχεται σε ισχυρή φάση ανάκαμψης και στόχος μας είναι να βοηθήσουμε και να συμμετέχουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Ευχαριστούμε τους ιδρυτικούς επενδυτές μας, VNKCAPITAL, Olympia Group, Piraeus Bank και Eurobank για την υποστήριξή τους στο νέο μας εγχείρημα.»

Ποιος είναι ο όμιλος IDEAL

Ο όμιλος IDEAL που είναι εισηγμένος από τις 9 Αυγούστου 1990 στο Χ.Α., έχει θυγατρικές που ειδικεύονται στη διανομή λευκών οικιακών συσκευών, προϊόντων πληροφορικής, ψηφιακής ασφάλειας, παραγωγή λογισμικού και στην παροχή υπηρεσιών εμπιστοσύνης και λύσεων κυβερνασφάλειας. Μέσω της συμφωνίας αυτής, αποφάσισε να προχωρήσει σε διεύρυνση των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων, εξελίσσοντας το επιχειρηματικό του μοντέλο.

Για την υλοποίηση της συμφωνίας, θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου και στην ενσωμάτωση των εταιρειών Astir Vitogiannis και Three Cents που είναι οι δύο κύριες επενδύσεις που έχει κάνει το Virtus South European Fund (VSEF), το επενδυτικό όχημα το οποίο διαχειρίζεται η Virtus International Partners. Από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου μέσω της εισφοράς του συνόλου των μετοχών των παραπάνω εταιρειών θα προκύψουν 23.176.792 νέες κοινές ονομαστικές μετά ψήφου μετοχές.

Η στρατηγική

Με την κίνηση αυτή δημιουργείται ένα νέο ισχυρότερο σχήμα. Ο όμιλος IDEAL επεκτείνεται στους δυναμικούς κλάδους της συσκευασίας καταναλωτικών αγαθών και της παραγωγής ανθρακούχων αναψυκτικών, που αναμειγνύονται με ποτά για τη δημιουργία κοκτέιλ (“mixers”) καθώς και τόνικ (“tonics”) και γενικώς ανοίγει την εταιρεία σε νέες δραστηριότητες.

Η Αστήρ Βυτόγιαννη ιδρύθηκε το 1953 και δραστηριοποιείται κυρίως στην κατασκευή μεταλλικών πωμάτων φιαλών και στην εμπορία πωμάτων μεγαλύτερης διαμέτρου για γυάλινα βάζα τροφίμων. Η εταιρεία έχει παρουσία σε περισσότερες από 45 χώρες με το 90% των πελατών ναι βρίσκονται εκτός Ελλάδος και οι μισοί εξ αυτών να προέρχονται από την Ευρώπη.

Η Three Cents Ltd ιδρύθηκε το 2017 με έδρα το Λονδίνο και δραστηριοποιείται στην παραγωγή premium mixers & tonics. Η εταιρεία έχει επικεντρώσει τις δραστηριότητες της κυρίως σε χώρες της Ευρώπης, εξάγοντας τα προϊόντα της σε 34 χώρες με βασική αγορά την Ελλάδα και δραστηριοποιείται στο λιανικό αλλά και στο χονδρικό εμπόριο.

Οι συσχετισμοί της δημόσιας πρότασης

Όπως όμως σημειώνεται στο πληροφοριακό δελτίο τόσο οι υφιστάμενοι μέτοχοι της Εταιρείας, Thrush Investment Holdings Limited και η συγγενής της εταιρεία, Tinola Holding S.a.r.l., όσο και ο νέος μέτοχος μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής Στέλιος Βυτόγιαννης, οι οποίοι μετά από την ολοκλήρωση της Συναλλαγής θα κατέχουν το 17,83% και το 25,85% αντίστοιχα του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας, δηλώνουν ότι δεν προτίθενται να προσφέρουν τις μετοχές τους στην δημόσια πρόταση που θα υποβάλλει το VSEF και ότι γενικώς δεν προτίθενται να αποδεχθούν τους όρους της δημόσιας πρότασης του VSEF, καθώς επιθυμούν να παραμείνουν μέτοχοι στην Εταιρεία και αντίστοιχα η τελευταία να παραμείνει εισηγμένη στο Χ.Α.

Από την πλευρά της, η Virtus International Partners LP, διαχειρίστρια εταιρεία του VSEF, δηλώνει ότι μέχρι το τέλος του 2021, προτίθεται να προχωρήσει στην αυτούσια διανομή των μετοχών της IDEAL, ώστε με την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας το ποσοστό των μετοχών που αυτή θα κατέχει στην Εταιρεία (ήτοι 47,78% του μετοχικού κεφαλαίου), να περιέλθει στους μεριδιούχους – επενδυτές του VSEF.

Με την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας, ουδείς εκ των μεριδιούχων-επενδυτών του VSEF θα κατέχει, ατομικά αριθμό μετοχών και δικαιωμάτων ψήφου που να υπερβαίνει το ποσοστό του 9% του μετοχικού κεφαλαίου και των αντίστοιχων δικαιωμάτων ψήφου της Εταιρείας, με την εξαίρεση του κ. Στυλιανού Βυτόγιαννη, ο οποίος από την εισφορά του 49% των μετοχών της SICC που κατέχει, θα αποκτήσει το 25,86% των μετοχών της Εταιρείας και από τη διανομή των μετοχών του VSEF θα αποκτήσει επιπλέον 1,79%. Επομένως, η τελική συμμετοχή του κ. Σ. Βυτόγιαννη στην Εταιρεία θα ανέλθει στο 27,65%.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ