Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗCredit Suisse: Πως οι Μπάιντεν- Σούνακ έπεισαν τους Ελβετούς

Credit Suisse: Πως οι Μπάιντεν- Σούνακ έπεισαν τους Ελβετούς

Για την αναταραχή στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα λόγω της κατάρρευσης δυο τραπεζών στην Αμερική και της αναγκαστικής εξαγοράς της Credit Suisse από την UBS μίλησαν στην ΕΡΤ, οι καθηγητές Ναπολέων Μαραβέγιας και Αιμίλιος Αυγουλέας.

«Το ελβετικό τραπεζικό σύστημα, σε καμία περίπτωση, δε θα ήθελε να υποστεί οποιαδήποτε κατάρρευση» δήλωσε στις «Συνδέσεις» ο κ. Μαραβέγιας, επισημαίνοντας ότι ήταν απολύτως λογικό η ελβετική κυβέρνηση και το τραπεζικό σύστημα να κάνει τα πάντα για να διασώσει την Credit Suisse.

«Το θέμα, μάλλον, έχει τελειώσει. Εκείνο που χρειάζεται είναι εγρήγορση και μεγάλη προσοχή. Χρειάζεται σωστή διαχείριση των τραπεζών, διότι, οποιοδήποτε λάθος στοιχίζει πάρα πολύ», επισήμανε. Αναφερόμενος στις ελληνικές τράπεζες ο κ. Μαραβέγιας τόνισε ότι «οι ελληνικές τράπεζες είναι πολύ καλά οχυρωμένες και ευρύτερα το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, ιδίως μετά την κρίση του 2008, έχει οχυρωθεί απόλυτα. Τα στοιχεία που έχουμε για τις ελληνικές τράπεζες είναι πάρα πολύ θετικά. Έχουν μειωθεί σε μονοψήφιο αριθμό τα κόκκινα δάνεια. Νομίζω πως μια υπερβολική ανησυχία των καταθετών οποιοδήποτε άλλων παραγόντων του τραπεζικού συστήματος είναι αδικαιολόγητη. Ωστόσο, χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή και εγρήγορση».

Από την πλευρά του ο Αιμίλιος Αυγουλέας, καθηγητής Διεθνούς Τραπεζικού Δικτύου αναφέρθηκε στο παρασκήνιο της εξαγοράς – θρίλερ μεταξύ Credit Suisse – UBS που έγινε μέσα στο σαββατοκύριακο για να καθησυχαστούν οι αγορές πριν να ανοίξουν τα χρηματιστήρια.

«Οι Ελβετοί δεν ήθελαν να διασώσουν κανέναν. Απλά, έπεσε τηλεφώνημα από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ. Η Ελβετία ούτε μεγάλη χώρα είναι, ούτε μεγάλη οικονομία είναι. Οπότε, έκαναν ότι τους ζήτησαν» ανέφερε ο κ. Αυγουλέας εξηγώντας ότι η παρέμβαση του βρετανού πρωθυπουργού οφείλεται στο ότι τα μεγαλύτερα υποκαταστήματα της Credit Suisse βρίσκεται σε Αγγλία.

Σχολιάζοντας το πώς φτάσαμε σε μια παρ’ ολίγον τραπεζική κρίση σε Ευρώπη και Αμερική ο καθηγητής Διεθνούς Τραπεζικού Δικτύου εξέφρασε την άποψη ότι «όλο το εποπτικό πλαίσιο που τέθηκε σε εφαρμογή και ισχύει μετά την κατάρρευση της Λίμαν Μπράδερς (Lehman Brothers)» προφανώς δε λειτούργησε» Και όπως τόνισε οι αγορές αισθάνονται ασφάλεια μόνο όταν μια κρατική αρχή μιας σοβαρής χώρας λαμβάνουν μέτρα. Σχολιάζοντας την παρέμβαση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, υποστήριξε ότι «όταν ο αρμόδιος για τα οικονομικά μιας υπερχρεωμένης χώρας κάνει δηλώσεις, οι αγορές δεν ιδρώνουν κιόλας».

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ