Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήEDITOR'S PICKSCenergy Holdings: Η χρήση ρεκόρ, το ράλι +62% το '23 και η...

Cenergy Holdings: Η χρήση ρεκόρ, το ράλι +62% το ’23 και η είσοδος στον FTSE 25

Συνεχίζει να δεσπόζει στο ταμπλό του ελληνικού χρηματιστηρίου η μετοχή της Cenergy Holdings, έχοντας απολύτως κυριαρχική συμπεριφορά σε όλη την αγορά, ενώ φαίνεται πως δε θα αργήσει η προαγωγή της στην πρώτη κατηγορία και στην ελίτ του FTSE 25.

Μολονότι χθες η μετοχή διόρθωσε σε ποσοστό 2,10% κλείνοντας στα 4,8850 ευρώ, εντούτοις όλο το τελευταίο διάστημα πετυχαίνει αλλεπάλληλα ιστορικά υψηλά, με αποκορύφωμα προχθές Τετάρτη που έκλεισε στα 4,99 ευρώ, επίπεδα που ουδέποτε έχει ξαναδεί από το 2016 που «ανέβηκε» στο ταμπλό ύστερα από τη συγχώνευση των Ελληνικών Καλωδίων με τη Σωλ. Κορίνθου.

Πλέον, η Cenergy Holdings έχει κεφαλαιοποίηση 929 εκατ. ευρώ και όπως φαίνεται δε θα αργήσει να «σπάσει» το φράγμα του ενός δισ. ευρώ, μπαίνοντας σε ένα κλειστό κλαμπ όπου βρίσκονται λιγότερες από είκοσι εισηγμένες του Χ.Α. Παράλληλα, ξεπερνά οκτώ μετοχές του Large Cap σε κεφαλαιοποίηση, ενώ είναι σχεδόν σίγουρο ότι σύντομα θα ανακοινωθεί η ένταξή της στον FTSE 25, μάλλον στη θέση του ΟΛΠ.

Αξίζει να σημειωθεί πως η μετοχή της Cenergy Holdings ενισχύεται τους πρώτους τεσσεράμισι μήνες του 2023 σε ποσοστό 61,75%. Οι ανακοινώσεις για την εξαμηνιαία αναδιάρθρωση των δεικτών από τον οίκο FTSE θα γίνουν την τελευταία Πέμπτη του Μαΐου, ήτοι στις 25 τρέχοντος, ενώ οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ από από την Παρασκευή 19 Ιουνίου 2023.

Χρήση – ρεκόρ θα είναι η φετινή

Μετά το ρεκόρ μεγεθών που πέτυχε το 2022, η φετινή χρήση αναμένεται να είναι ακόμη πιο δυνατή σε όλες τις γραμμές των αποτελεσμάτων, ενώ η λειτουργική κερδοφορία αναμένεται ότι θα φτάσει στα 200 εκατ. ευρώ, έναντι 137 εκατ. ευρώ το 2022. Παράλληλα, το ανεκτέλεστο έργων, από 2 δισ. ευρώ που ήταν στα τέλη του 2022, ήδη έχει ανέλθει στα 2,3 δισ. ευρώ καθώς αναλαμβάνει νέα έργα, ενώ και οι δύο τομείς του ομίλου, σωλήνες και καλώδια, συμμετέχουν σε διαγωνισμούς διεκδικώντας έργα αξίας άνω των 3 δισ. ευρώ.

Το πρώτο τρίμηνο του 2023 ήταν το καλύτερο του ομίλου στην ιστορία του και η διοίκηση του ομίλου εκτιμά πως ο στόχος για EBITDA κοντά στα 200 εκατ. ευρώ στο σύνολο της χρήσης, είναι εφικτός.

Πλέον, ο τομέας σωλήνων χάλυβα συνεισφέρει πάνω από το 1/3 των πωλήσεων και των λειτουργικών κερδών και σε συνδυασμό με τη μεγάλη ζήτηση για τον τομέα καλωδίων που παραμένει ο βασικός μοχλός ανάπτυξης του ομίλου, η Cenergy προσδοκά για φέτος πωλήσεις μεταξύ 1,5-1,7 δισ. ευρώ και EBITDA μεταξύ 180-200 εκατ. ευρώ.

Οι πωλήσεις το πρώτο τρίμηνο του 2023 ανήλθαν σε 381 εκατ. ευρώ, έναντι 299,7 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2022, σημειώνοντας αύξηση κατά 27%. Το αναπροσαρμοσμένο EBITDA ενισχύθηκε κατά 95% στα 44 εκατ. ευρώ από 22,5 εκατ. ευρώ πέρυσι, τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν κατά 51% στα 18,5 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 15,4 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 59% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Επενδύσεις και διεθνής καθιέρωση

Ο κλάδος που δραστηριοποιείται ο όμιλος είναι στην αιχμή του παγκόσμιου ενεργειακού μετασχηματισμού και της βιωσιμότητας, ενώ υλοποιεί νέες επενδύσεις με στόχο να διπλασιάσει την παραγωγική δυναμικότητα εντός της προσεχούς διετίας.

Η εταιρεία βρίσκεται στην πιο δημιουργική φάση της ιστορίας της, ενώ ως ενεργειακός βραχίονας του ομίλου Viohalco, βρίσκεται μέσα στον «πυρετό» των εξελίξεων παγκόσμια, λόγω του green deal και της πρωτοφανούς ανάγκης για αλλαγή των «δρόμων» της ενέργειας, μέσω βιώσιμων λύσεων που θα πάνε την ανθρωπότητα στο επόμενο στάδιο.

Με τις επενδύσεις άνω των 500 εκατ. ευρώ που έχουν γίνει την περασμένη δεκαετία αλλά και μέσω της τεχνογνωσίας που έχει αποκτήσει, πλέον αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους, πιο εξειδικευμένους και πιο ισχυρούς εκφραστές του διεθνούς green deal, έχοντας αναλάβει άκρως κομβικά έργα υποδομών για τη μεταφορά πετρελαίου, φυσικού αερίου και υδρογόνου.

Πλέον η Cenergy Holdings κατέχει περισσότερο από 50% της παγκόσμιας αγοράς (εξαιρουμένης της Κίνας) στις υποβρύχιες ηλεκτρικές διασυνδέσεις στις ανεμογεννήτριες εντός των θαλασσίων αιολικών πάρκων. Πρόκειται για διεθνή πρωτιά της εταιρείας.

Στα καλώδια σύνδεσης των αιολικών πάρκων με τους υποσταθμούς στην ξηρά και στις διασυνδέσεις δικτύων κατέχει μερίδιο 21% – 22% και κατατάσσεται στην πρώτη τετράδα του κλάδου. Στους υποθαλάσσιους αγωγούς μεταφοράς ορυκτών καυσίμων (εξαιρουμένης της Ρωσίας και της Κίνας) συγκαταλέγεται στις πέντε κορυφαίες διεθνώς βιομηχανίες με μερίδιο 15% με 20%.

Η Ελληνικά Καλώδια έχει έδρα τις εμβληματικές εγκαταστάσεις στην Κόρινθο, διαθέτοντας ένα από τα πέντε κορυφαία τέτοια εργοστάσια στον κόσμο, ενώ υλοποιεί επενδύσεις 80 εκατ. ευρώ με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2024, με στόχο να διπλασιασθεί η παραγωγική ισχύς της εταιρείας. Διαθέτει επίσης ιδιόκτητο λιμάνι, με δυνατότητα τριπλής φόρτωσης, κάτι που δίνει επιπλέον συγκριτικό πλεονέκτημα, όσον αφορά στη μεταφορική δυνατότητα. Άλλωστε είναι το αντικείμενο της εργασίας τέτοιο που τα προϊόντα είναι τεράστιου βάρους και βεληνεκούς.

Με πέντε κύριες μονάδες παραγωγής και τέσσερις υποστηρικτικές εγκαταστάσεις σε ισάριθμες χώρες, παγκόσμιο δίκτυο πωλήσεων, επιτυχημένη υλοποίηση μερικών εκ των πιο σύνθετων έργων μεγάλης κλίμακας σε περισσότερες από 70 χώρες, η Cenergy Holdings αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα growth story του ελληνικού χρηματιστηρίου. Και σε έναν τομέα, όπως η βαριά, εξειδικευμένη βιομηχανία, όπου η χώρα μας δεν φημίζεται για την παράδοσή της.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ