Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑBusinessEurope - ΣΕΒ: Παρέμβαση για το ενεργειακό και την ανταγωνιστικότητα

BusinessEurope – ΣΕΒ: Παρέμβαση για το ενεργειακό και την ανταγωνιστικότητα

Η εξασφάλιση ενεργειακού εφοδιασμού σε ανταγωνιστικές τιμές, αλλά κι εν γένει η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, βρέθηλε μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο του Συμβουλίου των Προέδρων της BusinessEurope, του κορυφαίου ευρωπαϊκού συνδέσμου επιχειρήσεων, που πραγματοποιήθηκε στη Μαδρίτη, στις 1-2 Ιουνίου, ενόψει της ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ από την Ισπανία, το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Παράλληλα, στη Διακήρυξη που εξεδόθη με τα πέρας της συνεδρίασης, από το Συμβούλιο, που συμμετέχουν οι ηγεσίες των 40 συνδέσμων επιχειρήσεων και βιομηχανιών – μελών της Business Europe ετέθησαν οι προτεραιότητες που θέτει η ευρωπαϊκή βιομηχανία για την επόμενη περίοδο. Ο ΣΕΒ εκπροσωπήθηκε από τον κ. Δημήτρη Παπαλεξόπουλο Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου και τον κ. Ευθύμιο Ο. Βιδάλη, Πρόεδρο της Εκτελεστικής Επιτροπής.

Σύμφωνα με τη Διακήρυξη, οι προτάσεις του Συμβουλίου των Προέδρων του «ευρωπαϊκού ΣΕΒ» επικεντρώθηκαν σε πέντε κρίσιμα θέματα για την αναπτυξιακή προοπτική της βιομηχανίας:

·   Άρση των ρυθμιστικών αγκυλώσεων και γραφειοκρατικών βαρών που υπονομεύουν την διεθνή ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων (και ειδικά της βιομηχανίας) και τις επενδύσεις στην ΕΕ

·   Εμβάθυνση της ενιαίας αγοράς και περαιτέρω απλοποίηση στο ενδο-κοινοτικό εμπόριο,

·   Εξασφάλιση ενεργειακού εφοδιασμού σε ανταγωνιστικές τιμές,

·   Αντιμετώπιση του χάσματος δεξιοτήτων, διευκόλυνση της καινοτομίας και στήριξη μεταρρυθμίσεων για την απελευθέρωση της παραγωγικότητας,

·   Δημιουργία περισσότερων ευκαιριών στις διεθνείς αγορές για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.

Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος του “Ισπανικού ΣΕΒ”, της  CEOE Antonio Garamendi δήλωσε με αφορμή τη συνάντηση: “Χρειαζόμαστε ανταγωνιστικές εταιρείες για να ενισχύσουμε την παγκόσμια θέση της Ευρώπης, την ικανότητα να υπερασπιζόμαστε τις αξίες μας, να διασφαλίζουμε υψηλό βιοτικό επίπεδο και να υλοποιούμε την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση. Ελπίζουμε ότι η επερχόμενη ισπανική Προεδρία της ΕΕ θα βασιστεί στις εργασίες που ξεκίνησαν νωρίτερα φέτος για να ξεκινήσει μια φιλόδοξη ευρωπαϊκή στρατηγική ανταγωνιστικότητας”.

Από την πλευρά του Πρόεδρος της BusinessEurope Fredrik Persson τόνισε ότι: “Η πτώση των τιμών της ενέργειας κατά τη διάρκεια του ήπιου χειμώνα βοήθησε στην απομάκρυνση της οικονομίας της ΕΕ από την ύφεση, αλλά ορισμένες χώρες βρίσκονται ήδη σε ύφεση και η κατάσταση παραμένει οριακή για πολλές επιχειρήσεις. Αναμένουμε ότι η ανάπτυξη θα φτάσει μόλις στο 0,7% στην ΕΕ το 2023 και στο 1,6% το 2024, υπό την προϋπόθεση ότι δεν επέλθουν καθοδικοί κίνδυνοι όπως η συνεχιζόμενη γεωπολιτική αστάθεια.

Κατά την καθοδήγηση των διαπραγματεύσεων για τις πολιτικές της ΕΕ, η ισπανική Προεδρία θα πρέπει να προωθήσει μια στρατηγική προσέγγιση για την ανταγωνιστικότητα, να συμβάλλει στη μείωση του ρυθμιστικού φόρτου για τις εταιρείες, να εμβαθύνει την ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς και να εξασφαλίσει τον ενεργειακό εφοδιασμό σε ανταγωνιστικές τιμές.

Το εμπόριο είναι το κλειδί και πρέπει να διαφοροποιήσουμε τις πηγές προμήθειας κρίσιμων πρώτων υλών και τις εξαγωγικές αγορές. Υποστηρίζουμε πλήρως την πρόθεση της επερχόμενης ισπανικής Προεδρίας να δώσει νέα ώθηση στη σύναψη και επικύρωση εμπορικών συμφωνιών με τη Χιλή, το Μεξικό και τη Mercosur”.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ