Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSBIDENeconomics: Η επόμενη ημέρα για το ελληνικό επιχειρείν

BIDENeconomics: Η επόμενη ημέρα για το ελληνικό επιχειρείν

ΤΙΤΑΝ, Μotor Oil, Mytilineos, Elvalhalcor, Cenergy, Τέρνα Ενεργειακή, Flexopack, Πλαστικά Θράκης και Sarantis, Vidavo είναι χαρακτηριστικές περιπτώσεις εισηγμένων που προσβλέπουν σε αλλαγή κατεύθυνσης από τη νέα διοίκηση Μπάιντεν

Σημαντικές αλλά όχι άμεσες θα είναι οι αλλαγές στην οικονομική πολιτική, που θα ασκήσει η νέα διοίκηση Μπάιντεν, στις ΗΠΑ. Η υλοποίηση της ατζέντας του νέου Προέδρου ούτε εύκολη υπόθεση θα είναι, δεδομένων των ισορροπιών σε Κογκρέσο, Γερουσία και άλλα όργανα χωρίς να εξαιρείται η τακτική που θα ακολουθήσει η Fed. Εξελίξεις, που αφορούν την ελληνική οικονομία, την επιχειρηματικότητα καθώς η παρουσία των “γαλανόλευκων” είτε μέσω εξαγωγών είτε με άμεση παρουσία και δραστηριότητα προσεγγίζει τα 2,5 δις.

Συγκεκριμένοι όμιλοι, εισηγμένοι στο Χρηματιστήριο Αθηνών, έχουν μεγαλύτερα ή μικρότερα  συμφέροντα και στρατηγικές συνεργασίες. Τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ, Μotor Oil, Mytilineos, Elvalhalcor, Cenergy, Τέρνα Ενεργειακή, Flexopack, Πλαστικά Θράκης και Sarantis, Vidavo είναι οι πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις εισηγμένων που προσβλέπουν σε αλλαγή κατεύθυνσης, με πρώτο και σημαντικότερο ορόσημο την άρση των  περιοριστικών  μέτρων/δασμών που είχε επιβάλλει η αρμόδια εμπορική αρχή (US Trade Representive) σε σειρά δεκάδων προϊόντων. Παράλληλα, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην προοπτική επενδύσεων, ύψους 2 τρισ σε υποδομές, δημόσιες μεταφορές, καθαρή ενέργεια για την υλοποίηση των οποίων θα δοθούν “μάχες” για να εξασφαλιστεί το “ναι” της Γερουσίας.

Αναμφίβολα την ισχυρότερη παρουσία, στις ΗΠΑ, έχει η ΤΙΤΑΝ (μέσω της θυγατρικής ΤΙΤΑΝ America) που περιλαμβάνει ένα ευρύ δίκτυο 2 εργοστασίων τσιμέντου, 8 λατομεία, 83 μονάδες έτοιμου σκυροδέματος, 3 σταθμούς διανομής, 10 μονάδες παραγωγής τσιμεντολίθων και 5 μονάδες επεξεργασίας ιπτάμενης τέφρας. Η ευρύτερη αγορά ΗΠΑ – Καναδά, αποτελεί τα τελευταία 2-3 χρόνια το 50% – 55% και πλέον των μεγεθών της τσιμεντοβιομηχανίας, ενώ ενδεικτική της σημασίας που δίνεται από τη διοίκηση είναι πως το μεγαλύτερο μέρος των 20,8 εκατ. που διατέθηκαν για επενδύσεις (πρώτο τρίμηνο 2020) απέβλεπαν, κυρίως, στην περαιτέρω ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και δραστηριότητας στην αμερικανική αγορά. 

Ευρύ το φάσμα συμφερόντων για την Mytilineos, καθώς ήταν η πρώτη ιδιωτική εταιρεία που προχώρησε σε εισαγωγές αμερικανικού αερίου (υγροποιημένο αέριο/LNG), διατηρεί πολύχρονη  συνεργασία με τον κολοσσό General Electric, έχοντας “χτίσει” (και μέσω της ΜΕΤΚΑ) ενεργειακά projects συνολικής ισχύος πάνω από 4.000 MW. Η εισηγμένη από τις ελάχιστες πιστοποιημένες ενεργειακά (καθαρή ενέργεια) και σε ζητήματα εταιρικής διακυβέρνησης είναι στο monitoring  κυρίως αμερικανικών hyper funds και χαρτοφυλακίων που επενδύουν σε εταιρείες με χρημ. αξία από 1 δισ. και πάνω.

Elvalhalcor, Cenergy εν γένει ο όμιλος Viohalco πραγματοποιεί σημαντικές εξαγωγές στην αμερικανική αγορά. Μεγαλύτερος Έλληνας εξαγωγέας φύλλων αλουμινίου στις ΗΠΑ, η Elvalhalcor δεν επηρεάστηκε ιδιαίτερα από την αύξηση του δασμού στο 13% (από 3% ) επί θητείας Τραμπ, καθώς και οι Αμερικανοί παραγωγοί απάντησαν με αυξήσεις τιμών στα δικά τους προϊόντα με αποτέλεσμα το 10% με 12% των συνολικών εξαγωγών της εταιρείας να μην διαφοροποιηθεί ιδιαίτερα. Μάλιστα δεν αποκλείεται να βγει κερδισμένη, καθώς την περίοδο που είχαν επιβληθεί δασμοί ήταν μεγαλύτεροι για προϊόντα από ανταγωνιστικές χώρες (Κίνα, Τουρκία, Γερμανία, Ισπανία, Κορέα, Ομάν κ.α) προσδίδοντας έτσι μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα στα ποιοτικότερα προϊόντα της ελληνικής εταιρείας.

Χωρίς σημαντικές απώλειες πέρασε την περίοδο των δασμών, στις εισαγωγές σωλήνων μεγάλου διαμετρήματος η Cenergy πετυχαίνοντας μάλιστα να κερδίσει μικρό μερίδιο από ινδικές, κορεάτικες, τουρκικές εταιρείες. Το αρμόδιο υπουργείο (DOC) είχε καθορίσει δασμό 9,96% για την θυγατρική της, Σωληνουργεία Κορίνθου.

Σε ένα big deal προχώρησε, φέτος το καλοκαίρι η Τέρνα Ενεργειακή με την πώληση του αιολικού πάρκου Mountain Air στην Innergex Renewable Energy ισχύος 138 MW με την αξία της συμφωνίας στα 215 εκατ. (στα 30 εκατ. το κέρδος IFRS). Το USA χαρτοφυλάκιο της ΤΕΝΕΡΓ διαμορφώνεται στα 512 MW (με πάρκα στο Τέξας, Gopher Creek, Bearkat και Fluvanna), με τον Γ. Περιστέρη να σημειώνει πως θα συνεχιστεί η εδραιωμένη πορεία ανάπτυξης στην αμερικανική αγορά “καθαρής ενέργειας”, όπου εισήλθε για πρώτη φορά το 2011.

Μέσα στο 2020, τον Απρίλιο η Flexopack προχώρησε στη σύσταση νέας εμπορικής εταιρείας (Flexopack  USA  Inc.)  κίνηση που εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό των βασικών  μετόχων, οικογένειας Γκινοσάτη, με σκοπό στην περαιτέρω ενίσχυση και ουσιαστική επέκταση της παρουσίας στην αγορά των ΗΠΑ-Καναδά καθώς και στην πληρέστερη, ταχύτερη εξυπηρέτηση της συγκεκριμένης γεωγραφικής αγοράς. Προσβλέποντας σε αύξηση της ζήτησης, που θα μπορούσε να προέλθει από τον περιορισμό ή και κατάργηση των περιοριστικών μέτρων κυρίως μεταξύ ΗΠΑ- Ευρώπης, καθώς με το πρόγραμμα Μπάιντεν δίνεται προτεραιότητα στην επαναφορά των σχέσεων με την Ευρ. Ένωση.

Σχεδόν 15ετία κλείνει η Alumil στην αγορά των  ΗΠΑ, με την ίδρυση της Alumil North America (2007) να αποτελεί το καθοριστικό βήμα για την είσοδο σε μία αγορά με εμφανές το αποτύπωμα  της  ελληνικής εταιρείας σε σημαντικά κατασκευαστικά έργα, με πιστοποίηση των συστημάτων της και ευρύ δίκτυο εμπορικών συνεργατών. Από τα έργα, που ανέβασαν κατηγορία την εισηγμένη το Grand Metro Building, στην περιοχή της Νέας Υόρκης (Melville ) όπου χρησιμοποιήθηκαν τα συστήματα Μ4Solar Structural και M6Solar Standard Alutherm.

Δικαιώματα έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων (στο Brookshire Salt Dome Project) εξασφάλισε η Motor Oil, μέσω της MVU Brazos, στα τέλη του 2016. Deal του εισηγμένου στο  ΧΑΑ Ομίλου με την TexasEdwards. Το Brookshire καλύπτει μεταλλευτικά δικαιώματα, καθώς  και διενέργειας σεισμικών ερευνών σε έκταση 78 τετραγωνικών χιλιομέτρων στην περιοχή του Houston, στο Texas.

Σημαντική αγορά και για τις ελληνικές εταιρείες πλαστικών (Θράκης και Κρήτης) με τα ΠλαΘρα να έχουν αποκτήσει μερίδιο αγοράς, μέσω της Thrace Linq μονάδα της οποίας (για παραγωγή  μη υφαντού βελονωτού υφάσματος/needlepunch) που διατηρούσε στην Ν. Καρολίνα μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2019. 

Μακροχρόνια η συνεργασία της Sarantis με ένα από τα πιο γνωστά ονόματα στον κλάδο των cosmetics, την Estee Lauder, με την πλευρά Σαράντη να εξασφαλίζει (τον Ιούλιο 2019) επέκταση της σύμβασης μέχρι τον Ιούνιο 2028. Οι δύο εισηγμένοι (στην Αθήνα και την Νέα Υόρκη) συνεργάζονται μέσω κοινοπρακτικού σχήματος (ELCA) καλύπτοντας μία ευρύτατη περιοχή από Ελλάδα, Ρουμανία,  Βουλγαρία,  Κύπρο  και  τελευταία  τη Μολδαβία.

Με τον “αέρα” της πολύχρονης συνεργασίας με την Estee Lauder η Sarantis υπέγραψε συμφωνία με την Coty, μία από τις παλαιότερες αμερικανικές πολυεθνικές στον χώρο του beauty.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ