Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήEDITOR'S PICKSBeta AXE: Η αύξηση των συναλλαγών, οι τράπεζες και το «τοίχος» των...

Beta AXE: Η αύξηση των συναλλαγών, οι τράπεζες και το «τοίχος» των 900 μονάδων

Περισσότερο διεκπεραιωτική ήταν η εβδομάδα που πέρασε στο ελληνικό χρηματιστήριο, αποφορτίζοντας το σερί των έξι συνεχόμενων ανοδικών εβδομάδων. Οι δεύτερες αναγνώσεις στα αποτελέσματα του γ’ τριμήνου είχαν την τιμητική τους με τον τραπεζικό κλάδο να βρίσκεται στο επίκεντρο της συζήτησης για την εταιρική κερδοφορία.

Επιπλέον, διαπιστώνεται μια αργή αλλά σταδιακή αύξηση της μέση ημερήσιας δραστηριότητας της αγοράς με αυξημένες προσυμφωνημένες συναλλαγές που συνδέονται και με το κλείσιμο των βιβλίων της θεσμικής διαχείρισης αλλά και των ανακατατάξεων σε δείκτες στο κοντινό μέλλον. Παράλληλα φαίνεται ότι έχει ωριμάσει ο καιρός για την ολοκλήρωση εταιρικών πράξεων που στο κοντινό μέλλον ενδεχομένως να μην έχουν τις προϋποθέσεις ενός ομαλού κλεισίματος λόγω των αβεβαιοτήτων του πολιτικού περιβάλλοντος.

Έτσι την εβδομάδα που πέρασε Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς έκλεισαν μετά την Εurobank και την Alpha Bank τις θεωρητικές υποχρεώσεις τους για τον δείκτη MREL έως και το α’ εξάμηνο του 2023 πηγαίνοντας πλέον με άνεση στα τεστ αντοχής του καλοκαιριού. Στο εξωτερικό το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την ανακοίνωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι προσφέρεται για την βελτίωση κάποιων αποτιμήσεων όπου τουλάχιστον δικαιολογείται.

Τεχνικά δεδομένα

Η ερχόμενη εβδομάδα είναι παραδοσιακά ήρεμη από πλευράς νέων, καθώς οι αργίες της Αμερικανικής Αγοράς αναμένεται να περιορίσουν κάπως το ενδιαφέρον. Τεχνικά, η αντίσταση των 900 μονάδων με μικρή καθυστέρηση επιβεβαίωσε το βαθμό δυσκολίας που έχει η υπέρβαση της. Η διόρθωση πάντως από τα υψηλά δεν θεωρείται ακόμα ότι έχει αλλάξει τα τεχνικά δεδομένα, τηρούμενων των αναλογιών της ανόδου που έχει προηγηθεί.

Οι 900 μονάδες παραμένουν ένα σκληρό τεχνικό όριο που θα χρειαστεί περισσότερες συναλλακτικές δυνάμεις και ίσως μια μικρή αποφόρτιση της ανοδικής εικόνας η οποία θα έβγαζε εκτός προσφοράς τους κερδισμένους από τις αρχές Οκτωβρίου. Οι ταλαντωτές υποχώρησαν προς τις ουδέτερες ζώνες ενώ ο MACD βρίσκεται στο όριο ενεργοποίησης πτωτικού σήματος το οποίο όμως θα πρέπει να συνδυαστεί με μια υποχώρηση κάτω από τις 860 μονάδες για να έχει τεχνικές προδιαγραφές ετυμηγορίας για μια ευρύτερη πτωτική κίνηση.

Επί του παρόντος, η ελληνική αγορά δεν έχει χάσει την επαφή της από τα πρόσφατα υψηλά και ότι έχει καταγραφεί ως υποχώρηση βρίσκεται εντός των φυσιολογικών – και μάλλον αναμενόμενων – ορίων. Για την ερχόμενη εβδομάδα η πλάγια κίνηση της αγοράς μπορεί να επιχειρήσει μια δεύτερη απόπειρα διαφυγής από τα επίπεδα των 900 μονάδων υπό την προϋπόθεση καλύτερων συναλλακτικών συνθηκών.

Η νέα εβδομάδα

Ανεβάζουν εκ νέου στροφές οι δημοσιεύσεις αποτελεσμάτων 9μήνου την ερχόμενη εβδομάδα. Στις κυριότερες ανακοινώσεις ξεχωρίζουν: ΕΧΑΕ 21/11, ΟΠΑΠ, Φουρλής, ΔΕΗ, Ε-Net 22/11, Quest, Motor Oil, Lamda Development 23/11 και ElvalHalcor 24/11. Κατά τα λοιπά, χωρίς το προμέρισμα των 40 λεπτών ανά μετοχή θα διαπραγματεύονται οι μετοχές της Motor Oil την Δευτέρα.

Την ίδια ημέρα θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των παραστατικών τίτλων της Τράπεζας Αττικής. Τέλος επισημαίνεται ότι την ερχόμενη Πέμπτη 24 Νοεμβρίου οι αγορές της Αμερικής θα παραμείνουν κλειστές λόγω της επίσημης αργίας των Ευχαριστιών.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ