Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑBayWa r.e. - VELUX: Πρώτη συνύπαρξη φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων στην Ισπανία με τη...

BayWa r.e. – VELUX: Πρώτη συνύπαρξη φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων στην Ισπανία με τη γεωργία

Ο Όμιλος VELUX και η BayWa r.e. ανακοίνωσαν μια πρωτοποριακή συμφωνία για την τροφοδοσία των ευρωπαϊκών δραστηριοτήτων του κορυφαίου κατασκευαστή παραθύρων οροφής με 100% ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια μέχρι το 2024.

Με βάση ανακοίνωση, οι συμφωνίες PPA θα προωθήσουν την ανάπτυξη δύο νέων φωτοβολταϊκών πάρκων στη νότια Ισπανία, στις περιοχές της Σεβίλλης και της Γρανάδα. Το πάρκο στη Γρανάδα, με την ονομασία «φωτοβολταϊκό πάρκο Alhendín», περιλαμβάνει την πρώτη εγκατάσταση της BayWa r.e. με την καινοτόμο τεχνολογία αγροβολταϊκών στην Ισπανία, η οποία θα επιτρέπει την ανάπτυξη αγροτικών καλλιεργειών ανάμεσα στα ηλιακά πάνελ.

Δημιουργώντας περισσότερη ανανεώσιμη ενέργεια 

Όταν συνδεθούν στο δίκτυο το 2023 και το 2024, οι δύο μονάδες θα παράγουν 167 GWh ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως, που αντιστοιχεί στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας περίπου 45.000 νοικοκυριών στην Ευρώπη. Το 80% της ηλεκτρικής ενέργειας που θα παράγεται από τα πάρκα, θα παρέχεται στη VELUX, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό θα διατίθεται στο δίκτυο. Οι νέες συμφωνίες PPAs θα μειώσουν το ανθρακικό αποτύπωμα της VELUX κατά περίπου 40.000 τόνους ισοδύναμου CO2 μόνο από τις ευρωπαϊκές δραστηριότητές της σε ετήσια βάση. 

Σχολιάζοντας το έργο, ο Lars Petersson, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου VELUX, δήλωσε: “Η VELUX ανέκαθεν έφερνε το φως στη ζωή των ανθρώπων και τώρα είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που θα εφαρμόσουμε τη χρήση του φωτός, ή πιο συγκεκριμένα της ηλιακής ενέργειας, για να απανθρακοποιήσουμε τις δραστηριότητές μας με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μέσα στα επόμενα χρόνια. Στην εταιρεία μας, έχουμε δεσμευτεί να διαδραματίσουμε ηγετικό ρόλο στην καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης. Και με αυτή τη συμφωνία, είμαστε σε καλό δρόμο προς την επίτευξη του στόχου μας για μείωση των εκπομπών από τις δραστηριότητές μας κατά 100% έως το 2030”.

Πρωτοποριακή συνύπαρξη φωτοβολταϊκών πάρκων

Περίπου το 10% του πάρκου Alhendín θα αποτελεί μια εγκατάσταση αγροβολταϊκών, μια νέα εφαρμογή φωτοβολταϊκών που συνδυάζει την παραγωγή τροφίμων και την παραγωγή ενέργειας, στην οποία η BayWa r.e. πρωτοπορεί με ηγετικό ρόλο. Η εγκατάσταση αυτή θα είναι ειδικά σχεδιασμένη με ψηλότερες σειρές πάνελ, σε μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ τους, ώστε να επιτρέπεται η συνέχιση της γεωργικής δραστηριότητας και η διέλευση σύγχρονων γεωργικών μηχανημάτων ανάμεσα στα πάνελ, στην προκειμένη περίπτωση για την καλλιέργεια αγροτικής παραγωγής. Οι φωτοβολταϊκές μονάδες θα χρησιμοποιηθούν επίσης για τη συλλογή βρόχινου νερού, βοηθώντας τον καλλιεργητή να ανταπεξέλθει στους συνεχείς κινδύνους που εγκυμονούν η κλιματική αλλαγή και η ξηρασία σε μια ιδιαίτερα ξηρή περιοχή, μέσα από την εφαρμογή του τρίπτυχου νερό-ενέργεια-τροφή.

Η συγκεκριμένη συμφωνία PPA πρωτοπορεί στην πρακτική της συνύπαρξης φωτοβολταϊκών εφαρμογών, καθώς συνδέει την παραγωγή ηλιακής ενέργειας με τη φύση και την τοπική κοινότητα προς αμοιβαίο όφελος. Η ανάπτυξη και των δύο φωτοβολταϊκών πάρκων θα περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο και μια σειρά μέτρων για την τοπική κοινωνία και το περιβάλλον που θα ενισχύσουν την τοπική βιοποικιλότητα και θα προωθήσουν τη συμμετοχή της κοινότητας.

Για να διασφαλιστεί ότι τα πάρκα θα δίνουν πάντοτε προτεραιότητα στο φυσικό περιβάλλον και τις τοπικές κοινότητες, η BayWa r.e. θα συνεργαστεί με πανεπιστήμια της περιοχής – συγκεκριμένα με το Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης και το Πανεπιστήμιο της Κόρδοβας – για τη δημιουργία μιας διεπιστημονικής ερευνητικής ομάδας, τα αποτελέσματα της οποίας θα αξιοποιηθούν για το σχεδιασμό μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής προσαρμοσμένη για την περιοχή. 

“Αυτό το έργο είναι τόσο εντυπωσιακό, διότι ενσωματώνει τη συνέργεια μεταξύ νέας γενιάς παραγωγής ηλιακής ενέργειας, αγροβολταϊκών, κοινοτικών συνεργασιών και βιοποικιλότητας. Αναδεικνύει, επίσης, τη βαθιά δέσμευσή μας για πρωτοβουλίες βιωσιμότητας”, σχολίασε ο Matthias Taft, Διευθύνων Σύμβουλος της BayWa r.e. “Κορυφαίες εταιρείες, όπως η VELUX, διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και μπορούν να αποτελέσουν το κλειδί για την ενεργοποίηση πιο βιώσιμων πρακτικών και λύσεων. Η προώθηση της ενεργειακής μετάβασης αποτελεί μεγάλη πρόκληση για εμάς, γι’ αυτό αποτελεί σημαντικό ορόσημο για τη BayWa r.e. η υποστήριξη στον Όμιλο VELUX στο να επιτύχει, μέσω αυτών των συμβάσεων PPA, τους στόχους του για ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές”.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ