Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΑρχικήΥΓΕΙΑΣΩΜΑ & ΥΓΕΙΑBAUSCH Health: Εκστρατεία ενημέρωσης για την Ηλικιακή Εκφύλιση Ωχράς Κηλίδας

BAUSCH Health: Εκστρατεία ενημέρωσης για την Ηλικιακή Εκφύλιση Ωχράς Κηλίδας

Η κύρια αιτία τύφλωσης για τα άτομα άνω των 50 ετών είναι η Ηλικιακή Εκφύλιση της Ωχράς Κηλίδας, μια ύπουλη ασθένεια που προσβάλει την κεντρική όραση και περιορίζει την ικανότητα ενός ατόμου να διαβάζει, να γράφει και να αναγνωρίζει πρόσωπα. Άτομα μεγαλύτερα των 50 ετών μπορεί ήδη να εμφανίζουν τα πρώτα σημάδια της νόσου, με την επίπτωση να αυξάνει με την πρόοδο της ηλικίας και να φτάνει το 25-50% στους 85χρονους, και το 50-100% στους 90χρονους ασθενείς. Στην Ελλάδα, εκτιμάται ότι υπάρχουν πάνω από 30.000 πάσχοντες από την υγρή μορφή της νόσου που είναι η πιο επιθετική μορφή και μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη τύφλωση, σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, χωρίς την κατάλληλη αγωγή.

Τα παραπάνω τόνισε η κυρία Μαρία Νισκοπούλου, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Υαλοειδούς Αμφιβληστροειδούς (GVRS) σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου με αφορμή την παρουσίαση της εκστρατείας ενημέρωσηςγια την Ηλικιακή Εκφύλιση της Ωχράς Κηλίδας, με τίτλο «Βλέπω Όσα Αγαπώ» (VLEPO OSA AGAPO) που υλοποιεί η φαρμακευτική εταιρείαBAUSCH Health Hellas.

«Οι ασθενείς που δεν γνωρίζουν την ασθένεια αυτή, ενδέχεται να διατρέχουν κίνδυνο απώλειας όρασης. Γι΄αυτό ο στόχος της εκστρατείας “Βλέπω Όσα Αγαπώ” είναι να  ενημερώσει το κοινό για μία πάθηση που μπορεί να έχει εξαιρετικά δυσμενή εξέλιξη για την όραση του ασθενούς» τόνισε η πρόεδρος σημειώνοντας πως η πρόληψη μπορεί να αποτρέψει την τύφλωση στην  Ηλικιακή Εκφύλιση της Ωχράς Κηλίδας (ΗΕΩ).

Από την πλευρά του ο κ. Ιάκωβος Μιχαλίτσης, Γενικός Διευθυντής της BAUSCH Health Ελλάδος, Κύπρου & Μάλτας, αναφερόμενος στην ενημερωτική εκστρατεία «Βλέπω Όσα Αγαπώ», επεσήμανε σχετικά :«Αναγνωρίζοντας υπεύθυνα το μέγεθος και τις συνέπειες της ΗΕΩ στην Υγεία των πολιτών στην Ελλάδα αλλά και τις κοινωνικές επιπτώσεις του προβλήματος, η BAUSCH Health Ελλάδας, υλοποιεί, για ακόμη μια φορά, μια ολοκληρωμένη και συνεκτική καμπάνια ενημέρωσης του ευρέως κοινού, με στόχο τη διάδοση σημαντικών μηνυμάτων, που αφορούν στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση της νόσου, κατευθύνοντας πάντοτε τους ασθενείς σε υπεύθυνες πηγές ενημέρωσης, όπως στους ιατρούς και στους φαρμακοποιούς. Με γνώμονα την παροχή ολοκληρωμένης ενημέρωσης, και εκπληρώνοντας το μερίδιο του έργου που μας αναλογεί,  καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την αναβάθμιση της δημόσιας Υγείας και της ποιότητας ζωής των πολιτών στη χώρα μας».

Η εκστρατεία θα ξεκινήσει από την ερχομένη Δεύτερα με κοινωνικά μηνύματα στο ραδιόφωνο, την τηλεόραση και τον ηλεκτρονικό Τύπο (www.vlepoosaagapo.gr.).

Τι είναι η Ηλικιακή Εκφύλιση της Ωχράς Κηλίδας

Η Ηλικιακή Εκφύλιση Ωχράς Κηλίδας (ΗΕΩ) είναι η κύρια αιτία μη αναστρέψιμης απώλειας όρασης, σε ολόκληρο τον ανεπτυγμένο κόσμο και στην Ελλάδα. ωχρά κηλίδα είναι η κεντρική περιοχή του αμφιβληστροειδούς, δηλαδή του νευρικού χιτώνα του ματιού, υπεύθυνη για την οξεία όραση, τα χρώματα και την πρόσληψη των περισσότερων  οπτικών ερεθισμάτων. Η ΗΕΩ βλάπτει την κεντρική όραση και περιορίζει την ικανότητα ενός ατόμου να διαβάζει, να γράφει και να αναγνωρίζει πρόσωπα.

 Το 2004, υπολογίστηκε ότι περίπου 1,75 εκατομμύρια άνθρωποι, ηλικίας 40 ετών και άνω, στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν προχωρημένη ΗΕΩ. Η γήρανση είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να αυξηθεί στα 22 εκατομμύρια έως το έτος 2050, ενώ ο παγκόσμιος επιπολασμός αναμένεται να αυξηθεί σε 288 εκατομμύρια μέχρι το 2040. Στη χώρα μας υπάρχουν πάνω από 30.000 ασθενείς και με τους δυο τύπου ΗΕΩ.

Αιτίες

Οι κυριότερες αίτιες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της ΗΕΩ, είναι:

-η γήρανση,

-η κακή διατροφή,

-το κάπνισμα,

-η αρτηριακή υπέρταση,

-τα καρδιαγγειακά νοσήματα,

-τα χαμηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών

-και η κληρονομικότητα.

Η καρδιακή νόσος είναι ένας άλλος παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη της ΗΕΩ, όπως και τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης

Συμπτώματα

Εάν ο ασθενής είναι στα αρχικά στάδια της εκφύλισης  της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία, ενδέχεται να μην έχει  συμπτώματα.

Το πρώτο σημάδι που μπορεί να παρατηρήσει είναι μια σταδιακή ή ξαφνική αλλαγή στην ποιότητα της όρασής του ή ότι οι ευθείες γραμμές εμφανίζονται παραμορφωμένες.

-Επίσης μπορεί να κοιτάζει ένα ρολόι και να βλέπει τους αριθμούς όχι όμως τους δείκτες ή να βλέπει ένα πρόσωπο, όχι όμως  τα μάτια, τη μύτη, το στόμα.

Αυτό μπορεί σταδιακά να μετατραπεί σε δραματική απώλεια της κεντρικής όρασης. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν: σκούρες, θολές ή λευκές περιοχές που εμφανίζονται στο κέντρο της όρασης.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, ο ασθενής μπορεί να έχει μια αλλαγή στην αντίληψή του για το χρώμα.

Διάγνωση της ΗΕΩ

Στα πρώτα στάδια της ΗΕΩ, ο ασθενής ενδέχεται να μην παρατηρήσει αλλαγές στα μάτια ή στην όρασή του. Όμως, μια έγκαιρη διάγνωση επιτρέπει την έγκαιρη θεραπεία. Η τακτική εξέταση από οφθαλμίατρο είναι η καλύτερη λύση.

 Η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας προτρέπει τους ενήλικες, χωρίς συμπτώματα, να κάνουν οφθαλμολογική εξέταση, τουλάχιστον έως την ηλικία των 40 ετών. Μετά την ηλικία των 65 ετών, είναι σημαντικό να κάνουν εξετάσεις, κάθε ένα έως δύο χρόνια. Όμως, δεν πρέπει να περιμένουν μέχρι την ηλικία των 40, αν παρατηρήσουν προβλήματα με την όρασή τους ή έχουν δυσφορία στα μάτια.

Η διατροφή πλούσια σε Ω3 βοηθούν τα ματιά

Σε επίπεδο πρόληψης, τα καλά νέα είναι ότι η όραση μπορεί να προστατευθεί  με έγκαιρες οφθαλμικές εξετάσεις ρουτίνας και συγκεκριμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής καθώς και κάποια εξειδικευμένα συμπληρώματα διατροφής θα μπορούσαν  να βοηθήσουν τα άτομα με ΗΕΩ, μειώνοντας την πιθανότητα κινδύνου  απώλειας της κεντρικής  όρασης.

Η κατανάλωση ορισμένων τροφίμων μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Μελέτες έχουν δείξει ότι τρόφιμα πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα βοηθούν στην υγεία των ματιών.

Μελέτες συνδέουν την κατανάλωση αυτών των τροφίμων με μειωμένο κίνδυνο ΗΕΩ.  Άλλα θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στην υγεία των ματιών είναι η λουτεΐνη, η ζεαξανθίνη, ο ψευδάργυρος και βιταμίνες, όπως η C και η Ε.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Ματιών των ΗΠΑ (NationalEyeInstitute) δημοσιοποίησε τα ευρήματα της Μελέτης για την ΗΕΩ, την μελέτη ΑREDS.   

Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής έδειξαν ότι υψηλές δόσεις αντιοξειδωτικών, όπως βιταμίνης C, βιταμίνης Ε, μαζί με ψευδάργυρο, σε συνδυασμό με λουτεΐνη και ζεαξανθίνη μείωσαν τον κίνδυνο απώλειας όρασης σε ασθενείς με προχωρημένη ΗΕΩ.

Η εταιρία

Η BAUSCH Health Hellas, που υλοποιεί την εκστρατεία, είναι μια κορυφαία φαρμακευτική εταιρεία στην υγεία των ματιών με προϊόντα κάτω από την ομπρέλα της Bausch+Lomb, με 168 χρόνια καινοτομίας στον χώρο της οφθαλμολογίας.

H εκστρατεία θα πραγματοποιηθεί υπό την επιστημονική αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Υαλοειδούς-Αμφιβληστροειδούς (www.gvrs.gr), με γνωστικό αντικείμενο τις παθήσεις του αμφιβληστροειδούς και της ωχράς κηλίδας, στην Ελλάδα.