Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSAlpha Bank: Ράλι +10% και σημαντικές εισροές από παθητικά funds λόγω MSCI

Alpha Bank: Ράλι +10% και σημαντικές εισροές από παθητικά funds λόγω MSCI

Στην αναβάθμιση της Alpha Bank καθώς από τις 14 Ιουλίου, ήτοι από την προσεχή Τετάρτη θα εισαχθεί στο δείκτη Standard της μεσαίας κεφαλαιοποίησης προχώρησε εκτάκτως ο οίκος Morgan Stanley Capital International (MSCI). Πιο αναλυτικά, ο οίκος θα «μεταφέρει» την Alpha Bank από τον MSCI Emerging Markets Small Cap που είναι σήμερα στον MSCI Standard Mid Cap (μεσαίας κεφαλαιοποίησης), κάτι που ήδη έχει προκαλέσει φρενίτιδα εισροών στη μετοχή.

Πρόκειται για μια εξαιρετικά θετική εξέλιξη για την ελληνική αγορά, που έρχεται σε ένα «νευραλγικό» timing όπου το Χ.Α. ήταν σε πτωτική κατεύθυνση, ενώ στη συνεδρίαση της Παρασκευής, άλλαξε όλο το κλίμα. Η αναβάθμιση της Alpha Bank έγινε λόγω της επιτυχημένης αύξησης κεφαλαίου, ενώ αναμένονται εισροές περίπου 180 εκατ. ευρώ από παθητικού χαρακτήρα χαρτοφυλάκια που επενδύουν βάσει αυτών των δεικτών.

Σημειώνεται ότι σήμερα η Alpha Bank έχει 1.545.981.097 μετοχές, ενώ με την αύξηση κεφαλαίου προστέθηκαν 800.000.000 νέες μετοχές, που θα εισαχθούν για διαπραγμάτευση την προσεχή Τρίτη. Αυτό σημαίνει ότι με την τιμή κλεισίματος της Παρασκευής στα 1,086 ευρώ, η κεφαλαιοποίηση της τράπεζας αυξάνει από τα 1,67 στα 2,54 δισ. ευρώ, γεγονός που εξηγεί και την αναβάθμιση από την MSCI.

Ράλι +10,14% της μετοχής, με τζίρο 39 εκατ. ευρώ!

Στη συνεδρίαση της Παρασκευής η συμπεριφορά της Alpha Bank ήταν καταλύτης για να αλλάξει το κλίμα, καθώς έκλεισε με άνοδο 10,14% ενώ διακίνησε όγκο 37,57 εκατ. τεμάχια, μέσω τζίρου 38,95 εκατ. ευρώ, όταν σε όλη την αγορά οι συναλλαγές έφτασαν στα 80,35 εκατ. ευρώ! Η Alpha Bank δηλαδή διακίνησε σχεδόν το 50% των συναλλαγών, κάτι που δεν είναι καθόλου συνηθισμένο, για καμία μετοχή.

Είναι σαφές ότι τα σχεδόν 39 εκατ. ευρώ στη μετοχή της Alpha Bank δεν τα έκαναν επενδυτές που ανήκουν στο λεγόμενο… retail, αλλά μεγάλα διεθνή χαρτοφυλάκια που μπήκαν στη μετοχή, ύστερα και από τη μεγάλη πτώση των προηγούμενων ημερών. Θυμίζουμε πως η μετοχή της Alpha Bank είχε απώλειες 16,44% από τις 14 Ιουνίου, όταν ξεκίνησε και η μεγάλη πτώση της αγοράς.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ