*Πλούσιο το Σ.Κ., απ’ όλες τις απόψεις. Από την “φωτοβολίδα” Τραμπ για τα μη συνεπή-με τις οικονομικές υποχρεώσεις τους- μέλη του ΝΑΤΟ κ.λ.π -κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια ειδικά με την Γερμανία- μέχρι την προεξόφληση “εξόδου” Σολτς και FDP (από την Καγκελαρία) και την φθίνουσα μεταποίηση της Γερμανικής οικονομίας. Εξαιρετικό (και διδακτικό για τον…ενιαίο χαρακτήρα της Ευρώπης) άρθρο του Martin Sandbu/Financial Times για την επιλεκτική μεταχείριση των κρατών-μελών. Η ΕΕ δεν είχε ενδοιασμούς να χρησιμοποιήσει την οικονομική ισχύ κατά Ελλάδας και Ιταλίας την εποχή της κρίσης χρέους. Όταν όμως καλείται να τα… βάλει με μεγάλους «διεθνείς παίκτες» μαζεύεται. Δεν υπήρχε κανένας ενδοιασμός για τη χρήση οικονομικής ισχύος εναντίον των θυμάτων της κρίσης χρέους της ευρωζώνης, μέχρι του σημείου να μεθοδευτούν αλλαγές κυβερνήσεων στην Ελλάδα και την Ιταλία. Οι αναφορές ότι η ΕΕ είχε σχεδιάσει τρόπους ώστε να σαμποτάρει την οικονομία της Ουγγαρίας προκειμένου να αντιδράσει στην απροθυμία του Βίκτορ Όρμπαν να στηρίξει την Ουκρανία αποτελούν ένα νέο παράδειγμα. Όμως, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, η ΕΕ είναι εξαιρετικά απρόθυμη να εφαρμόσει εξωεδαφική ισχύ στις κυρώσεις της και να εξαπολύσει όλη την οικονομική της ισχύ εναντίον εταιρειών που παραβιάζουν τις κυρώσεις σε τρίτες χώρες. Εν προκειμένω για την Ρωσία.
*Συνέχεια σε όσα σημείωνε την Παρασκευή η DeA για την σοβούσα νέα πιστωτική κρίση στην κτηματαγορά. Και δη των εμπορικών ακινήτων. Μόλις τελευταία η υπ. Οικονομικών των ΗΠΑ, Janet Yellen, σε μεγάλο βαθμό στις απαντήσεις της (σε ακρόαση στην Γερουσία) υπαινίχθηκε ότι ο κλάδος των ακινήτων και δη των εμπορικών θα μπορούσε να πυροδοτήσει αναταράξεις στο τραπεζικό σύστημα, απειλώντας ακόμη και την ευστάθεια του. Αφορμή, η περίπτωση της New York Community Bankcorp. Είχε προηγηθεί η γνωστοποίηση των πρακτικών της Fed, όπου σε ένα σημείο που αφορούσε στην “κάλυψη” εγγυήσεων δεν συμπεριλαμβανόταν η συνήθης διευκρίνιση/διαβεβαίωση ότι “…το τραπεζικό σύστημα είναι επαρκώς ανακεφαλαιοποιημένο και ασφαλές…”.
*Για τον ενδεχόμενο κίνδυνο μετάστασης στην ευρωπαϊκή αγορά είχαμε αναφερθεί στην περίπτωση της Credit Suisse. Αυτή για το 2023. Για το 2024, είναι-ήδη- εντός των τειχών- και πάλι-. Η Deutsche Bank αύξησε τις προβλέψεις της τέσσερις φορές σε σχέση με πέρσι στο χαρτοφυλάκιο εμπορικών ακινήτων που έχει στις ΗΠΑ. Η κρίση χτύπησε και την Pfandbriefbank. Η έκθεση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, επουδενί έχει συστημικό χαρακτήρα αλλά δεν είναι δα και τόσο αμελητέα. Σε κάθε περίπτωση, στην Φρανκφούρτη γνωρίζουν το θέμα. Ήδη ο SSM έχει ζητήσει εδώ και μήνες από τις τράπεζες της Ευρώπης να επαναξιολογήσουν τους κινδύνους στα χαρτοφυλάκια των εμπορικών ακινήτων. Το πρόβλημα γεννήθηκε με την αύξηση των επιτοκίων σε συνδυασμό με τις ανάγκες για μικρότερους γραφειακούς χώρους που προέκυψε με την τηλεργασία. H νόταμ του SSM είχε εκδοθεί επί θητείας Αντρέα Ενρια. Υποθέτω πως, θα ισχύει και επί της διαδόχου του Κλαούντια Μπουχ. Το σημειώνω επειδή είναι Γερμανίδα και προφανώς δεν θα δείχνει διακριτική μεταχείριση του συστήματος της χώρας της.
*Είδα το άρθρο-της Huffington Post- για την Γερτρούδη-Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν- στο αλληγορικό παραμύθι του “γυμνού βασιλιά…”. Στην αλληγορική αυτή ιστορία παραπέμπει η στάση της Προέδρου της Ευρ. Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε κορυφαία ζητήματα της ΕΕ, από τις κινητοποιήσεις των αγροτών μέχρι το ριζοσπαστικό πολιτικό Ισλάμ. Ενδεικτικά, η ακολουθούμενη πράσινη μετάβαση, είναι μια μεγαλόπνοη πορεία, που απαιτεί επενδύσεις και κόστος προσαρμογής, χωρίς όμως ανάλογη πολιτική ευελιξία και παροχή οικονομικών εργαλείων. Αυτή η άκαμπτη κι εμμονική στάση -που ο πολιτικός της περίγυρος υποστηρίζει ενθουσιωδώς-, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, οδηγούν σε εξόντωση την εγχώρια γεωργική παραγωγή στην ΕΕ. Τώρα, η Επιτροπή μελετά απόσυρση «θαυμαστών» προτεινόμενων μέτρων της, αφού πολλοί ομολογούν την αλήθεια. Άλλωστε, το θέμα δεν αφορά μόνο τους αγρότες, αλλά και την στρατηγική αυτονομία της ΕΕ. Στρατηγική αυτονομία με περισσότερη εξάρτηση της διατροφικής αλυσίδας εκτός ΕΕ δεν νοείται. Και επειδή η Ευρώπη οδεύει προς τις εκλογές του Ιουνίου (6-9/6) θυμίζω πως, η υπόθεση PfizerGate παραμένει “ανοιχτή”. Γιατί όλη αυτή η…πολυλογία, θα διερωτηθούν όσοι θέλουν μόνον stockάκια και “σιγουράκια” ή gossip με επιχειρηματική επίφαση. Επειδή ο ευρύτερα “ψυλλιασμένος” επενδυτής και traderάς είναι καλύτερα προστατευμένος. Για αυτό, η DeA έχει και stockάκια.
*Τετάρτη, πριν την συνεδρίαση ανακοινώνει μεγέθη 2023 η Coca Cola HBC. Καλά θα είναι, αλλά με 2 “αστερίσκους”. Ο ένας αφορά στον κίνδυνο αποχής των μουσουλμάνων (της ευρύτερης αγοράς στην Μέση Ανατολή) από την κατανάλωση “δυτικών” προϊόντων. Ο άλλος τον απρόβλεπτο Πούτιν, ο οποίος σαφώς στα πάνω του μπορεί- ανά πάσα στιγμή- να “απειλήσει” με κρατικοποίηση “δυτικών” εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ρωσία. Το πιθανότερο είναι πως, και τα 2 ενδεχόμενα παραμένουν θεωρητικά, αλλά η στήλη οφείλει να αναφερθεί.
*Την ίδια μέρα, μετά την συνεδρίαση η διοίκηση της Πειραιώς θα ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα τέταρτου 3μηνου και 2023. Η αγορά έχει προεξοφλήσει πως θα είναι μεγάλα, ενδεχομένως ξεπερνώντας τις προβλέψεις και των αισιόδοξων. Θα επικεντρωθώ σε 2 ενδεχόμενα, να ανακοινώσει η διοίκηση την διανομή μερίσματος (για 7 λεπτά/μτχ κάνει λόγο ο Μάνος Χατζηδάκης) και να ενισχυθεί η εκτίμηση όσων προσβλέπουν σε on block διάθεση του 27% από το ΤΧΣ. Από πηγή με γνώση των ενδότερων, το επικρατέστερο ενδεχόμενο είναι αυτό του 22%- αλλά με επιφύλαξη καθώς για το τελικό η αγορά θεωρεί ότι θα συμφωνηθεί μεταξύ Μαξίμου-Πειραιώς στο και 5′. Πάντως, αυτό που μπορεί να μεταφέρει η στήλη-με βεβαιότητα- αφορά στο υπερβάλλον ενδιαφέρον αμερικανικών funds- που έδωσαν τα διαπιστευτήρια τους στο road show της JPMC. Και σύμφωνα με τον άνθρωπο μας, η ζήτηση τους αφορά σε…ολόκληρη και πλέον Πειραιώς. Όπως μας εξηγούσε, τα ελληνικά μεγέθη είναι peanuts για funds της Δυτικής Ακτής που έχουν AUM δισ.$. Όταν το εγχώριο (συστημικό) banking αποτιμάται συνολικά στα 21 δισ. (δηλαδή Eurobank, Εθνική, Πειραιώς και Alpha Bank) ένα “σάρωμα” θα μπορούσε να το μαζέψει ολόκληρο. Υπερβολικό; σκεφτείτε σε τι μεγέθη αναφερόμαστε. Εδώ θα ήμαστε, έχουν να γίνουν πολλά σε μία αγορά που η αποτίμηση των εισηγμένων δεν ξεπερνά (συνολικά) καν τα 98 δισ.
*Μαθαίνω πως, η πλευρά Μαντωνανάκη (το δικηγορικό team του Κρητικού) ετοιμάζει νέο…χουνέρι στους τραπεζίτες. Είναι και η υπόθεση της Avramar, όπου έχουν μπλεχτεί “κλωβοί”, “δίχτυα” και ευθύνες. Αλλά που…
*Από ‘κει που δεν το περίμενε η αγορά προέκυψε και νέο “πολεμικό” μέτωπο. Για τα telecoms ο λόγος, ένας μύλος με την πρόθεση αποεπένδυσης του BCPartners από την NOVA, το ενδιαφέρον ΔΕΗ (και CVC Capital), τις κατηγορηματικές διαψεύσεις της διοίκησης και του διαδόχου του Γιώργου Στάσση. Στα βαθιά ο Κώστας Νεμπής. Ενδιαφέρον για την αγορά, εάν θα ισχύει η (προφορική) διαβεβαίωση του Μιχάλη Τσαμάζ για επιπλέον επιβράβευση των μετόχων. Μέσω μερίσματος; μέσω ακύρωσης ίδιων μετοχών;
*Την έκθεση της McKinsey για τη (μη) ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας έναντι των ΗΠΑ και της Κίνας, την είδατε; Φέρεται να αποτέλεσε ένα από τα θέματα της συνάντησης του Κεντρικού μας με τον υπουργό Επικρατείας της κυβέρνησης. Θεωρώ βέβαιον πως, Γιάννης Στουρνάρας και Σταύρος Παπασταύρου θα συμφώνησαν για τα προφανή. Δυστυχώς, σε κεντρικό ευρωπαϊκό επίπεδο δεν υπάρχουν ούτε τα “πολιτικά μεγέθη”-ούτε τα οικονομικά εργαλεία για αναστροφή της φθίνουσας πορείας της “γηρασμένης ηπείρου”.
*Motor Oil, με αποτίμηση μεγαλύτερη των 3 δισ. και ΤΙΤΑΝ κοντά στα 2 δισ. Deep Under Value, αμφότεροι οι όμιλοι. Δεν χρειάζεται δα και ιδιαίτερη ανάλυση. Απλά, όποιος έχει υπομονή θα “γράψει” άλλα μεγέθη στο χαρτοφυλάκιο του. Δεν αναμένονται εκπλήξεις στην 3μηνιαία αναθεώρηση των δεικτών MSCI. Η 10άδα του MSCI Standard Greece μένει ως έχει. Σε επόμενη αναδιάρθρωση, πιθανότατα θα επανενταχθεί ο όμιλος ΤΙΤΑΝ Cement International. Μέχρι τότε μπορεί να έχουν προκύψει εξελίξεις και την θυγατρική στις ΗΠΑ.
*Στους δείκτες, Γενικό και FTSE/Russell η μετοχή του ΔΑΑ “Ελευθέριος Βενιζέλος”. Στα 9,17 ευρώ- χαμηλό ημέρας- “έκλεισε” την Παρασκευή. Και στις 3 συνεδριάσεις- με ελεύθερο όριο διαπραγμάτευσης- η τελική τιμή διαμορφωνόταν στο χαμηλό ημέρας. Υψηλή 3ημέρου τα 9,56 ευρώ, την Τετάρτη.
*Αύριο, Τρίτη, οι μέτοχοι της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αποφασίζουν για την αμκ (χωρίς δικαίωμα προτίμησης).
*Νέα υψηλά για τη μετοχή του ΟΛΠ, στα 25,75 ευρώ. Δεν πάει να λένε, τα 631 εκατ. αποτίμησης είναι η μισή…Βαλένθια.
*Στις 20 Φεβρουαρίου η ειδική εκδήλωση της Intralot για την 20ετή παρουσία/ λειτουργία της θυγατρικής Intralot Inc στις ΗΠΑ. Τα 749 εκατ. αποτίμησης εάν και εφ’ όσον επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις του Νίκου Νικολακόπουλου για επέκταση των συμφωνιών σε 15 (από 11) Πολιτείες των ΗΠΑ, σε διάστημα 2ετίας θα είναι peanuts. Η Edison στην έκθεση της για την εισηγμένη σημειώνει/θυμίζει πόσο δύσκολο είναι να μπει νέος παίκτης στην αγορά των ΗΠΑ. Οπερ…
*Θεμιτή η προβολή για την πρόοδο των εργασιών στην Γραμμή 4 του Μετρό, αλλά μία ένσταση ως προς την ημερομηνία παράδοσης. Έχει χιλιόμετρα, πολλά χιλιόμετρα η διαδικασία, εάν αναλογιστεί κάποιος πως μόνον για τους 5 (από τους 15) σταθμούς φαίνεται να εγκαθίσταται η κοινοπραξία. Προφανώς και χρήσιμη η περιήγηση μας, από την AVAX, στο εργοτάξιο της Κατεχάκη, αλλά…το γνωρίζουν πολύ καλά οι επιτελείς της εταιρείας το θέμα του χρόνου.
*Από σήμερα- και για 2 εβδομάδες- θα “τρέχει” το πρόγραμμα εθελούσιας της Eurobank. Στόχος η αποχώρηση 400 εργαζομένων, στα 160.000 ευρώ η εφάπαξ αποζημίωση. Not bad.
*Σήμερα η ενημέρωση μας, από την ΛΑΜΨΑ, εν όψει της έκθεσης «Ένα Ταξίδι στον Χρόνο: The Immersive Experience» που σηματοδοτεί παράλληλα και την έναρξη των εορτασμών για τα 150 Χρόνια λειτουργίας της Μεγάλης Βρεταννίας. Τα εύσημα στην επαγγελματική δουλειά της Μαρίας Κουτζάμπαση- Multi Property Public Relations Manager-.
*Και για τελευταίο, είχα την ευκαιρία να δω από κοντά τις εγκαταστάσεις της Ideal Holdings, στον Κολωνό. Εξαιρετική η αρχιτεκτονική δουλειά των Ευγενίας Μαντά και Μιχαήλ Προβελέγκιου- ιδρυτών της Proplusma Architects. Μία σύντομη επίσκεψη στο proplusma.com, επιβεβαιώνει την τεράστια πρόοδο της ελληνικής αρχιτεκτονικής/σχεδιασμού, σε Ελλάδα και (κυρίως) εξωτερικό. Ανέκαθεν, ήμουν της άποψης πως τα εύσημα πρέπει να (από)δίδονται σε νέους ανθρώπους, σωστούς επαγγελματίες.