Η διεθνής τιμή του πετρελαίου «βούλιαξε» χθες με αποτέλεσμα το Brent να υποχωρεί στα 76,5 δολάρια το βαρέλι και το αργό να επανέρχεται στα 71 δολάρια. Πτωτικά κινήθηκε και η τιμή του φυσικού αερίου ενώ η χρηματιστηριακή τιμή του ρεύματος στις πρώτες 9 ημέρες του Ιανουαρίου έχει διαμορφωθεί στα 90 ευρώ όταν πέρυσι τέτοιο καιρό ήταν περίπου η τριπλάσια. Να δούμε και τις χρηματιστηριακές τιμές των τροφίμων;
Τα γαλακτοκομικά καταγράφουν πτώση 23,5% σε ετήσια βάση, το σιτάρι υποχωρεί κατά 19,48% σε ετήσια βάση και τα τυροκομικά έχουν πτώση 20,97%. Ετήσια απώλεια 30,3% και για το καλαμπόκι. Ασφαλώς υπάρχουν προϊόντα που καταγράφουν σημαντική άνοδο. Ο χυμός πορτοκαλιού για παράδειγμα, παρά την υποχώρηση των τελευταίων ημερών, πωλείται 61,8% ακριβότερα σε σχέση με πέρυσι ενώ ο καφές καταγράφει άνοδο 15%. Στο +13,4% και η ζάχαρη.
Ο FAO, o Οργανισμός Τροφίμων του ΟΗΕ, δημοσίευσε την τελευταία του έκθεση την Παρασκευή από την οποία προκύπτει ότι ο γενικός δείκτης τροφίμων είχε σημαντική πτώση μέσα στο 2023. Δημητριακά, φυτικά έλαια, κρέας. Παντού με εξαίρεση τη ζάχαρη, εντοπίζεται πτώση και μάλιστα σημαντική, γι’ αυτό και ο γενικός δείκτης έχει πέσει από τις 143 μονάδες το 2022, στις 124 μονάδες το 2023. Οι βάσεις για να υποχωρήσουν οι τιμές των τροφίμων έχουν μπει.
Δεν θα είναι εύκολο καθώς είναι κατανοητό γιατί υπάρχουν αντιστάσεις. Στην κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι η διαδικασία αποκλιμάκωσης θα έπρεπε να έχει ήδη ξεκινήσει. Και προαναγγέλλουν τα πρώτα πρόστιμα στις εταιρείες τροφίμων για παραβιάσεις του νόμου περί αισχροκέρδειας.