Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΕΕ: Πρώτο πράσινο φως για την κανονιστική ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης

ΕΕ: Πρώτο πράσινο φως για την κανονιστική ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης

Το ευρωπαϊκό σχέδιο για την κανονιστική ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης πέρασε σήμερα ένα κρίσιμο σταθμό παίρνοντας ένα πρώτο πράσινο φως από τους ευρωβουλευτές, οι οποίοι ζήτησαν νέες απαγορεύσεις, καθώς και να ληφθεί καλύτερα υπόψη το φαινόμενο ChatGPT.

Στη διάρκεια μιας ψηφοφορίας σε επίπεδο επιτροπών στο Στρασβούργο, οι ευρωβουλευτές υιοθέτησαν με πολύ μεγάλη πλειοψηφία τη θέση τους πάνω στο σχέδιο κανονιστικής ρύθμισης που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε παρουσιάσει τον Απρίλιο του 2021. Αυτό το αποτέλεσμα θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από την ολομέλεια τον Ιούνιο, ανοίγοντας την πόρτα για μια διαπραγμάτευση με τα κράτη μέλη πριν από την εκπόνηση του τελικού κειμένου.

ι Βρυξέλλες πρότειναν πριν από δύο χρόνια ένα φιλόδοξο σχέδιο κανονιστικής ρύθμισης, όμως η εξέτασή του παρατείνεται, καθώς έχει καθυστερήσει τους τελευταίους μήνες από αντιπαραθέσεις σχετικά με τους ενδεχόμενους κινδύνους από την αναγεννητική τεχνητή νοημοσύνη (generative artificial intelligence).

Τα κράτη μέλη της ΕΕ καθόρισαν τη θέση τους μόλις στα τέλη του 2022.

Οι ευρωβουλευτές επικύρωσαν τη δική τους στη διάρκεια ψηφοφρίας σε επίπεδο επιτροπής σήμερα το πρωί στο Στρασβούργο. Θα πρέπει να επικυρωθεί τον Ιούνιο από την ολομέλεια. Στη συνέχεια θα αρχίσει μια δύσκολη διαπραγμάτευση μεταξύ των διαφόρων θεσμών.

«Λάβαμε περισσότερες από 3.000 τροπολογίες. Αρκεί να ανάψει κανείς την τηλεόραση, κάθε μέρα διαπιστώνουμε τη σημασία αυτού του φακέλου για τους πολίτες», δήλωσε ο Ντράγκος Τουντοράκε, συνεισηγητής του σχεδίου.

«Η Ευρώπη θέλει μια δεοντολογική προσέγγιση, βασισμένη στον άνθρωπο», συνόψισε ο επίσης συνεισηγητής Μπράντο Μπενιφέι.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ