Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕνισχύεται η πολιτιστική συνεργασία Ελλάδας και Κίνας

Ενισχύεται η πολιτιστική συνεργασία Ελλάδας και Κίνας

Η ενίσχυση και η εμβάθυνση της πολιτιστικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κίνας συζητήθηκαν αναλυτικά στη συνάντηση της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη και του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Hu Heping, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, οι δύο υπουργοί υπέγραψαν την ανανέωση και τη διεύρυνση της Συμφωνίας Συνεργασίας στον τομέα της Ενάλιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, στο πλαίσιο της οποίας ενθαρρύνεται η επιστημονική συνεργασία και κοινές ενάλιες αρχαιολογικές έρευνες στην Ελλάδα και στην Κίνα. 

Εκτενής συζήτηση έγινε για την ίδρυση του Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων στο κτίριο του Σιλό, στο λιμάνι του Πειραιά, σύμφωνα με τη σύμβαση παραχώρησης μεταξύ του ΥΠΠΟΑ και της COSCO. Το έργο του Μουσείου είναι στη διαδικασία επιλογής αναδόχου για την κατασκευή του, ενώ η χρηματοδότηση του έργου, προϋπολογισμού 100.000.000 ευρώ έχει εξασφαλισθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης. 

Όπως δήλωσε η Λίνα Μενδώνη «οι σχέσεις των δύο χωρών, της Ελλάδας και της Κίνας, βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό στους πανάρχαιους και ιδιαίτερα σημαντικούς πολιτισμούς που ανέπτυξαν οι δύο λαοί μας. Στο πλαίσιο του Ετους “Ελλάδα – Κίνα 2021-2023 στον Πολιτισμό και στον Τουρισμό” προγραμματίστηκαν πολλές κοινές δράσεις, οι οποίες δεν υλοποιήθηκαν εξ αιτίας των μέτρων της πανδημίας. Ηδη, όμως, μεταξύ των υπουργείων, των μουσείων, των πολιτιστικών οργανισμών των δύο χωρών υπάρχει ένα πυκνό πρόγραμμα δράσεων, από το τελευταίο τρίμηνο του 2023 έως το 2025. Τα περιθώρια της συνεργασίας στον τομέα του πολιτισμού ανάμεσα στις δύο χώρες είναι πολύ μεγάλα. Η θεσμοθέτηση ανά διετία του “Πολιτιστικού Διαλόγου”, η οποία προτάθηκε από την κινεζική πλευρά μόνον θετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει. Η ίδρυση, επίσης, Κινεζικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου στην Ελλάδα, με έδρα το Πολιτιστικό Κέντρο της Κίνας στην Αθήνα, είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση η οποία μπορεί να προχωρήσει με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο. Στον τομέα της σύγχρονης δημιουργίας έχουν ήδη υπογραφεί σημαντικές συμφωνίες, τις οποίες μπορούμε να ενισχύσουμε και να διευρύνουμε».

Από την πλευρά του ο υπουργός Hu Heping ευχαρίστησε τη Λίνα Μενδώνη για τη συνεργασία και την αποδοχή των προτάσεών του και τόνισε ότι «είμαστε αρχαίοι πολιτισμοί που μοιραζόμαστε κοινά χαρακτηριστικά. Όπως είπε ο Νίκος Καζαντζάκης, ο Κομφούκιος και ο Σωκράτης είναι δύο μάσκες που σκεπάζουν το ίδιο πρόσωπο: το φωτερό πρόσωπο της ανθρώπινης λογικής. Οφείλουμε να καταβάλουμε ακόμη περισσότερες προσπάθειες για τη συνεργασία μας και ο καλύτερος τρόπος είναι να αναπτύξουμε τις πολιτιστικές μας σχέσεις».

Συζητήθηκε, ακόμη, η διεύρυνση της συνεργασίας στον τομέα της αντιμετώπισης της παράνομης διακίνησης και του επαναπατρισμού των πολιτιστικών αγαθών, με τη διοργάνωση κοινού επιστημονικού συνεδρίου στο πλαίσιο του Forum των Αρχαίων Πολιτισμών, καθώς και η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειρογνωμόνων στους τομείς της συντήρησης και αναστήλωσης αρχαιοτήτων, στους οποίους η Ελλάδα πρωτοπορεί. Η Λίνα Μενδώνη σημείωσε ότι «τα δύο υπουργεία μπορούμε να εργαστούμε συστηματικά, ώστε να ενισχύσουμε την προστασία των αρχαιοτήτων και να πατάξουμε την παράνομη διακίνησή τους. Το 2019, ο ελληνικός λαός είχε εκτιμήσει ιδιαίτερα την τοποθέτηση του Προέδρου Xi Jinping για την ανάγκη επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στην Ελλάδα».

Στη συνάντηση εργασίας των δύο υπουργών, παρευρέθηκε ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μόραλης και συμμετείχαν ο πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα Xiao Junzheng, ο διευθυντής Μελετών και Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτηρίων του ΥΠΠΟΑ Κωνσταντίνος Φρισήρας, η προϊσταμένη της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων Ελένη Μπάνου και ο αναπληρωτής προϊστάμενος Δημήτρης Κουρκουμέλης, ο αρχιτέκτονας- μελετητής του Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων Γιώργος Τσολάκης και υπηρεσιακά στελέχη του ΥΠΠΟΑ.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ