Για το πώς πρέπει να αντιδράσει η Ελλάδα και ο πρωθυπουργός από το βήμα του ΟΗΕ στο ανθελληνικό παραλήρημα του Ταγίπ Ερντογάν μίλησε στην ΕΡΤ, ο αντιναύαρχος ε.α. και τέως σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Αλέξανδρος Διακόπουλος.
Σχολιάζοντας την προκλητική τοποθέτηση του Ταγίπ Ερντογάν ο κ. Διακόπουλος υποστήριξε από την πλευρά του ότι αυτή η εμφάνιση εντάσσεται «στην εκστρατεία δυσφήμισης της χώρας μας που έχει ξεκινήσει εδώ και πάρα πολύ καιρό. Η δημόσια διπλωματία της Τουρκίας είναι εστιασμένη σε ένα βαθμό, όπως και η επιθετικότητα της Τουρκίας, σε Ελλάδα και Κύπρο προσπαθώντας να δυσφημήσει (την Ελλάδα) ώστε να χάσει η χώρα μας τα ερείσματα, την έξωθεν καλή μαρτυρία που έχει ως μια χώρα Διεθνούς Δικαίου».
Αναφερόμενος στο πώς πρέπει να αντιδράσει η Ελλάδα τόνισε ότι «σε ότι αφορά τη δημόσια διπλωματία αυτό έχει αρχίσει να γίνει εδώ και αρκετό καιρό. Στο να αρχίζουμε να αναδεικνύουμε την επιθετικότητα αλλά και τα fake news της Τουρκίας. Αυτό νομίζω ότι θα προσπαθήσει να κάνει ο πρωθυπουργός όταν λέει ότι θα απαντήσει λέξη προς λέξη σε όλες τις άδικες κατηγορίες τις οποίες εξαπέλυσε ο πρόεδρος Ερντογάν».
Σύμφωνα με τον απόστρατο αξιωματικό «εμείς θα πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε στο να πέσουν λίγο οι τόνοι και να βρούμε ένα δίαυλο επικοινωνίας γιατί η κατάσταση είναι πρωτοφανής. Ακόμα και αν δεν ανταποκριθεί η άλλη πλευρά να δείξουμε προς τους τρίτους ότι “δεν είναι η Ελλάδα που αρνείται το διάλογο και συντηρεί την ένταση” ώστε να αναδειχθεί ότι είναι η τουρκική πολιτική που δημιουργεί την ένταση».
Και όπως πρόσθεσε ο κ. Διακόπουλος, αυτός θα πρέπει να είναι ο στόχος μας μέχρι τις τουρκικές εκλογές.
Αναφερόμενος στις σχέσεις Τουρκίας και Δύσης ο τέως σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας δήλωσε ότι υπάρχει ανησυχία και στην Ουάσιγκτον για το γεγονός ότι ενδεχομένως ο Τούρκος πρόεδρος να επιχειρήσει να κόψει δεσμούς ή να μην έχει τους στενούς δεσμούς που θα ήθελε και η Δύση με τον μαζί του.
Ο στρατιωτικός αναλυτής εξέφρασε παράλληλα την άποψη ότι όσο πλησιάζουμε στις τουρκικές εκλογές τόσο θα γίνεται πιο επικίνδυνη κατάσταση με την «πιο επικίνδυνη φάση να είναι τρεις μήνες προ των τουρκικών εκλογών, όποτε και αν αυτές γίνουν».