Μετά την δημοσίευση των στοιχείων που εμφανίζουν την Ελλάδα να εφαρμόζει το πιο γενναιόδωρο πακέτο στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων σε ολόκληρη την Ευρώπη, ειδικά σε ότι αφορά στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, υπάρχουν «κέντρα» που έχουν ενοχληθεί και (παρασκηνιακώς) δεν το κρύβουν.
Η Ελλάδα με το υψηλότερο χρέος στην Ευρώπη και η χώρα που μόλις βγήκε από την ενισχυμένη εποπτεία, εμφανίζεται να εξασφαλίζει για τα νοικοκυριά της, φθηνότερο ρεύμα σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Η… ενόχληση έχει γίνει αντιληπτή από το οικονομικό επιτελείο γι’ αυτό και έχουν ήδη ξεκινήσει να συζητούνται οι σχετικές «προσαρμογές». Η οριζόντια παρέμβαση στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας που φτάνει να δίνει έναν… μισθό στα νοικοκυριά που καταναλώνουν πολύ ρεύμα όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη σβήνουν φώτα έχει μπει στο… στόχαστρο γι’ αυτό και είναι πολύ πιθανό από τον Οκτώβριο να δούμε κριτήρια.
Το ποια θα είναι αυτά, είναι ένα θέμα. Το εισοδηματικό έχει αποκλειστεί εκ των προτέρων, το ποσοτικό (δηλαδή να μπει ένας «κόφτης επιδότησης» για όσους κάνουν μεγάλη κατανάλωση, είναι στο τραπέζι. Βέβαια, πλαφόν 300 κιλοβατωρών θα ισοδυναμεί αυτή τη στιγμή με… καταστροφή τουλάχιστον 1,5 εκατομμυρίου νοικοκυριών. Θα αφήσουν τα νοικοκυριά που ζεσταίνονται με ηλεκτρικά καλοριφέρ να πληρώνουν με 80 λεπτά την κάθε κιλοβατώρα πάνω από τις 300; Σε μια τέτοια περίπτωση, οι λογαριασμοί του περυσινού χειμώνα θα ωχριούν μπροστά σε αυτούς που θα εκδοθούν φέτος.
Δεν είναι εύκολη η εξίσωση. Και το ζητούμενο δεν είναι μόνο να στείλουμε τα κατάλληλα μηνύματα προς τους ελεγκτές μας που αυτή τη στιγμή είναι κυρίως οι αγορές και οι οίκοι αξιολόγησης. Το ζητούμενο είναι να αντέξει και ο κρατικός προϋπολογισμός. Είναι πολλά τα 800 εκατ. ευρώ τον μήνα…