Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΣε κατάσταση σοκ η Ιαπωνία μία ημέρα μετά τη δολοφονία του Σίνζο...

Σε κατάσταση σοκ η Ιαπωνία μία ημέρα μετά τη δολοφονία του Σίνζο Άμπε

Σε κατάσταση σοκ παραμένει σήμερα η Ιαπωνία, μία ημέρα μετά τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε, η σορός του οποίου μεταφέρθηκε στο Τόκιο από το δυτικό τμήμα της χώρας όπου βρισκόταν όταν έπεσε θύμα επίθεσης.

Η δολοφονία ενός από τους πιο γνωστούς πολιτικούς της Ιαπωνίας, την οποία κυβέρνησε επί οκτώ χρόνια, συγκλόνισε και προκάλεσε θλίψη τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό.

Ο φερόμενος ως δράστης της επίθεσης, που συνελήφθη επί τόπου, ομολόγησε ότι στοχοθέτησε σκοπίμως τον Άμπε, εξηγώντας στην αστυνομία ότι το έκανε επειδή πίστευε ότι ο πρώην πρωθυπουργός συνδεόταν με μια «συγκεκριμένη οργάνωση». Κάποια ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης αναφέρθηκαν σε μια θρησκευτική οργάνωση. Ο 41χρονος άνδρας, πρώην μέλος του Πολεμικού Ναυτικού της Ιαπωνίας, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, χρησιμοποίησε, όπως ανέφερε η αστυνομία «ένα αυτοσχέδιο όπλο».

Την ώρα της επίθεσης ο Άμπε πραγματοποιούσε προεκλογική εκστρατεία στη Νάρα για τις εκλογές για την ανάδειξη των μελών της άνω βουλής που θα πραγματοποιηθούν αύριο Κυριακή. Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι οι προετοιμασίες για τις εκλογές, «τη βάση της δημοκρατίας» συνεχίζονται κανονικά.

Αρκετοί πολίτες επισκέφθηκαν το Σάββατο (09/07) τον τόπο της δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε, στην πόλη Νάρα, ύστερα από μια ασυνήθιστη πράξη πολιτικής βίας που συγκλόνισε το έθνος.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση του Reuters, μια αγρυπνία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα (11/07), ενώ η κηδεία του Σίνζο Άμπε θα γίνει την Τρίτη (12/07), παρουσία στενών φίλων, όπως ανέφεραν τα ιαπωνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης. Δεν υπήρξε άμεση ενημέρωση για κάποια δημόσια επιμνημόσυνη δέηση.

Η προεκλογική εκστρατεία συνεχίστηκε μία ημέρα πριν από την ψηφοφορία για την Άνω Βουλή του κοινοβουλίου, η οποία αναμένεται να δώσει τη νίκη στον κυβερνητικό συνασπισμό υπό τον πρωθυπουργό Φούμιο Κισίντα, προστατευόμενο του Σίνζο Άμπε.

Πάντως, ο θάνατος του Σίνζο Άμπε έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια των δημόσιων προσώπων στην Ιαπωνία, μιας και οι πολιτικοί προσεγγίζουν τους ψηφοφόρους τους έξω από σιδηροδρομικούς σταθμούς και σούπερ μάρκετ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ