don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

Βρυξέλλες-Βερολίνο… τον ύπνο του δικαίου, ο Νίκος Τσάφος, η “ποιότητα” των τραπεζικών κεφαλαίων, την Πέμπτη για MSCI, το στοίχημα της Aegean, το μέρισμα της Motor Oil, η ηγέτιδα ΤΕΡΝΑ και ο… Μέγας Αλέξανδρος

*Μία εβδομάδα για “γερά στομάχια” και “καθαρό μυαλό” ολοκληρώθηκε για τις αγορές. Μία νέα- ανάλογη- ξεκινάει. Μεθαύριο, Τετάρτη θα δημοσιοποιηθούν τα πρακτικά της Fed και θα ανακοινωθεί ο πληθωρισμός της Γερμανίας. Την Πέμπτη στοιχεία πληθωρισμού των ΗΠΑ. Τι έχει προεξοφληθεί (ενσωματωθεί) και τι όχι θα φανεί αυτές τις ημέρες.

*Η κρίση φουντώνει, Βρυξέλλες και Βερολίνο καθεύδουν. Εύγλωττος ο τίτλος, Κομισιόν: Θεωρεί λύση τα σβηστά φώτα και όχι την στήριξη των πολιτών (από το business stories-του Πρώτου Θέματος). Τα έχουμε πει, μην ξαναγινόμαστε κακοί: “μικροί”, “λίγοι” και δυστυχώς για την κοινωνία μοιραίοι. Για αυτό και στην κυβέρνηση περισσότερο βάρος ρίχνουν στη διαμόρφωση ενός κοινού μετώπου των κυβερνήσεων του ευρωπαϊκού Νότου, εν όψει της Συνόδου Κορυφής της 30ης-31ης Μαΐου. Όταν φθάνει (η Ευρώπη) στο σημείο τις πιο προχωρημένες θέσεις/προτάσεις για το Ουκρανικό να τις έχει ένας πρώην Κεντρικός τραπεζίτης (Μάριο Ντράγκι) καταλαβαίνουμε το τεράστιο έλλειμμα των πολιτικών της ΕΕ. Και μάλιστα, όταν ο Ιταλός είναι ο μόνος, ο οποίος τις συγκεκριμένες τις παρουσίασε στον Πρόεδρο των ΗΠΑ.

*Πολύ κουβέντα έγινε το ΣΚ για τον Νίκο Τσάφο. Κατ’ αρχήν δεν είναι GreekAmerican αλλά Έλληνας, που εδώ και χρόνια διαπρέπει στο εξωτερικό, ειδικά στις ΗΠΑ. Ο 31ετής, αποχώρησε από την Αθήνα αφού είχε υπηρετήσει και τη θητεία του στην Πολεμική Αεροπορία. Οι παλαιότεροι, κυρίως όσοι είχαν ασχοληθεί με την μνημονιακή κρίση της χώρας μας γνώρισαν τις απόψεις του, μέσω του Greek Default Watch (δίγλωσσο blog) ή και του βιβλίου/μελέτης του Beyond Debt. Στα ενεργειακά έγινε expert, μέσω της PFC Energy, της Enalytica και του Center for Strategic and International Studies. Το όνομα του θα μας απασχολήσει το επόμενο διάστημα, καθώς αναλαμβάνει καθήκοντα συμβούλου (για τα ενεργειακά) του Κυριακου Μητσοτάκη. Για τα διμερή Ελλάδας-ΗΠΑ θα συνεργάζεται με τον Amos Hochstein (γνώριμος μας από την υπόθεση του non paper της Ουάσιγκτον, για τον East Med). Να υποθέσω, πως αμφότεροι θα συνεργάζονται με τον Geoffery R. Pyatt, τον νέο υφυπουργό Ενεργειακών Πόρων στο ΥπΕξ των ΗΠΑ. Έχουμε να ασχοληθούμε με LNG, pipelines και FSRUs το επόμενο διάστημα.

*Η επίσκεψη Ενρια μπορεί να μην έβγαλε ειδήσεις, αφού σύμφωνα με την πλειονότητα των Μέσων, Όλα Καλά, με την DeA να εκφέρει τις δικές της πληροφορίες, αλλά οι εκπρόσωποι του Single Resolution Board ελέγχουν ενδελεχώς στοιχεία, που αφορούν την “ποιότητα των κεφαλαίων” των τραπεζών. Με τα MREL δεν θα έπαιρνα όρκο, πως Όλα Καλά, θα περιμένω όμως να μελετήσω τα οικονομικά αποτελέσματα τριμήνου. Τετάρτη της Eurobank, Πέμπτη της Alpha Bank και Παρασκευή της Εθνικής. Εν τω μεταξύ έχει κάνει μία διόρθωση ο κλαδικός δείκτης, με 18,51% στο μήνα. Για την Πειραιώς δεν το συζητώ, διορθωσάρα με 24,65% στο ίδιο διάστημα. Στο “μέτωπο” των αποτιμήσεων, Eurobank στα 3,48 δισ vs Εθνικής στα 3,02 δισ. Την Πέμπτη (26/5) τα νεότερα για την αναθεώρηση των δεικτών MSCI. Γνωστό, πλέον, στον MSCI Greece Standard το ΧΑΑ θα εκπροσωπείται με επιπλέον 2, Εθνική και Mytilineos. Για σήμερα Δευτέρα, να δούμε τα μεγέθη (πρώτου τριμήνου) των ElvalHalcor και Premia. Ωστόσο, την Πέμπτη έχουν “κυκλώσει” οι χρηματιστές. Ημέρα ΔΕΗ και Aegean. Case study η περίπτωση της Επιχείρησης, μετά τα όσα ακολούθησαν την αμκ (στα 9 ευρώ) την ισχυρή διόρθωση (κατά 3 ευρώ), την προσπάθεια αντίδρασης (από τα 6,10 ευρώ. Σε 3 μήνες λήγει η θητεία του Γιώργου Στάσση, η πηγή μου με καθησυχάζει, πως δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις. Αυτό δα έλειπε. Σηματωρός η δεύτερη, με τη διοίκηση Βασιλάκη- Γερογιάννη αρκετά ικανοποιημένη από τη μέχρι τώρα κίνηση, με συγκρατημένη αισιοδοξία για την τουριστική περίοδο, με προσθαφαιρέσεις στους προορισμούς (εύλογα εκτός Μόσχα, Κίεβο-επιπλέον προσθήκη στους 14 εποχικού το Αιντχόβεν). Για την AEGEAN το στοίχημα θα κερδηθεί στην περίπτωση, που επιμηκυνθεί πέραν του Οκτωβρίου η περίοδος για κύριους περιφερειακούς προορισμούς.

*Στις 4-5 Ιουνίου διοργανώνεται στο Νέο Δελχί, με διοργανωτή το ΕλληνοΙνδικό Επιμελητήριο Εμπορίου και Οικονομίας “1st Alexander the Great Forum”. Σε νέα εποχή για τις ινδικές επενδύσεις στην χώρα μας, βλέπει ο Άγγελος Τσαβδαρής-πρόεδρος του Επιμελητηρίου- θα το (ξανά) πω και ας (ξανά) γίνω δυσάρεστος σε Κικίλια, Γκερέκου κ.λ.π. Χωρίς απ’ ευθείας αεροπορική σύνδεση Δελχί-Αθήνας, δεν… πως αλλιώς να το (ξανά) πει η DeA. Από την εποχή Κοτζιά/ΣΥΡΙΖΑ είχε υπογραφεί συμφωνία για ανάπτυξη των αερομεταφορών, φευ όμως, μέσω Κωνσταντινούπολης είναι το συντομότερο δρομολόγιο με Turkish. Κατά τ’ άλλα 1st Alexander the Great Forum. Ούτε καν τα αυτονόητα.

*Σας είχε προϊδεάσει η στήλη για το πολύ ισχυρό ενδεχόμενο η Motor Oil να διανείμει μέρισμα (2021). Με αυτή την εντύπωση έμειναν όσοι παρακολούθησαν την παρουσίαση της Wood & Co. Αναλυτής του τσέχικου οίκου για τον όμιλο είναι ο Jonathan Lamb (jonathan.lamb&wood.com). Με διψήφιο περιθώριο διύλισης, με κύκλο εργασιών σε ιστορικά υψηλά, με το brent σταθερά στα 100$ (εκτίμηση μέσου όρου για 2021). Στα 1,78 δισ. η αποτίμηση, εκτίμηση της DeA πως Νοέμβριο-πιθανότερα- Μάϊο 2023 η Motor Oil επανέρχεται στον MSCI Greece Standard.

*Quest, μεθαύριο Τετάρτη τα οικονομικά μεγέθη πρώτου τριμήνου. Ένα πρώτο (το κυρίως) μάζεμα στη διάρκεια της διόρθωσης το έκανε ο Θεόδωρος Φέσσας.

*Γνωστός, ο οποίος παρακολούθησε την επενδυτική ημερίδα της Morgan Stanley για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ήταν άκρως ικανοποιημένος στην επικοινωνία, που είχαμε μεσημέρι Κυριακής. Υπερδιπλάσια έσοδα 1,2 δισ. ebitda σχεδόν 6 φορές πάνω στα 700 εκατ. (από 162 το 2021) και δυναμικότητα ισχύος 6,4 GW οι στόχοι μέχρι το 2029. Η διοίκηση (Γ. Περιστέρης και Ε. Μαραγκουδάκης, Α. Σπηλιώτης, Μ. Βερροιόπουλος) ανέλυσε διεξοδικά τον σχεδιασμό, ένα προς ένα τα 4 κύρια projects. Μάλιστα ο γνωστός δεν είχε ούτε ένα σημείο να συζητήσουμε και γρήγορα με πήγε στον διπλό “τελικό” καθώς ισοφάριζε η Liverpool και δεχόταν γκολ η City. 

*Παγκόσμιο ΣΟΚ από τις κλειστές αγορές σιταριού. Πιο κοντά στο φάσμα της πείνας ο Τρίτος Κόσμος. Και όσοι νομίζουν, πως…κείται μακριά ας ρίξουν μία ματιά στις εξελίξεις στην Σρι Λάνκα (πρώην Κεϋλάνη) και την προειδοποίηση της Παγκόσμιας Τράπεζας, πως σε ανάλογη (ή πλησίστια) κατάσταση έχουν περιέλθει (ή πρόκειται να…) άλλες 60 χώρες είναι μακράν νυχτωμένοι. Το αναφέρω, με αφορμή τις τιμές-ρεκόρ (των 0,50/κιλό) που πιάνει φέτος το θεσσαλικό σιτάρι.   

*Δείγμα γραφής της στρατηγικής που σκοπεύει να ακολουθήσει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους τουλάχιστον για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα συνιστά η σημερινή έκτακτη δημοπρασία για την επανέκδοση ομολόγων του ελληνικού δημοσίου σταθερού επιτοκίου 3,9% λήξης 30 Ιανουαρίου 2033 σε άυλη μορφή. Σκοπός της επανέκδοσης, όπως ανακοίνωσε ο ΟΔΔΗΧ την Παρασκευή, είναι η παροχή επιπλέον ρευστότητας στην συγκεκριμένη ομολογιακή έκδοση με το ποσό των 500 εκατ. ευρώ, ενώ συμμετοχή θα υπάρξει μόνο από τους βασικούς διαπραγματευτές, οι οποίοι και θα υποβάλλουν έως και πέντε προσφορές ο καθένας. Τι θα εξασφαλίσει ο ΟΔΔΗΧ με αυτή την κίνηση; Καταρχήν τα προφανή που αναφέρει και η ανακοίνωση: θα βάλει επιπλέον 500 εκατ. ευρώ στο ταμείο ενώ θα αυξήσει την ρευστότητα της συγκεκριμένης έκδοσης.

*Με αντίστοιχες «χειρουργικές» κινήσεις οι οποίες θα έχουν εξασφαλισμένη κάλυψη αναμένεται να συνεχίσει η ελληνική πλευρά και το επόμενο χρονικό διάστημα. Με δεδομένη την αναταραχή σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και την εκτόξευση των αποδόσεων των ομολόγων –η εβδομάδα ξεκινάει με το ελληνικό 10ετές στο 3,7%- οι μεγάλες εκδόσεις των 3 δις. ευρώ δεν φαίνεται να ενδείκνυνται τουλάχιστον μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση αλλά και να ξεκαθαρίσουν οι προθέσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και όσον αφορά στη χάραξη της νομισματικής πολιτικής και όσον αφορά στην στάση που θα τηρήσει απέναντι στην Ελλάδα. Με τα σημερινά 500 εκατ. ευρώ η Ελλάδα θα φτάσει να έχει συγκεντρώσει περί τα 5 δις. ευρώ από το σύνολο των 12 δις. ευρώ που προβλέπονται με το ετήσιο πρόγραμμα δανεισμού. Άγχος για την απαιτούμενη ρευστότητα δεν υπάρχει καθώς το ταμείο έχει ήδη περί τα 39,4 δις. ευρώ. Ωστόσο, η ολοκλήρωση του φετινού προγράμματος δανεισμού θα στείλει ένα ηχηρό μήνυμα στις αγορές ότι η χώρα μπορεί να υλοποιήσει στόχους ακόμη και μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. 

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask