Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΤζο Μπάιντεν: Κυρώσεις στη "ρωσική ελίτ" και σε τράπεζες  

Τζο Μπάιντεν: Κυρώσεις στη “ρωσική ελίτ” και σε τράπεζες  

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την επιβολή κυρώσεων στη «ρωσική ελίτ» και σε δύο ρωσικές τράπεζες, επιρρίπτοντας την ευθύνη για την κατάσταση στην Ουκρανία στον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι ο Πούτιν επιτέθηκε ευθέως στο «δικαίωμα της Ουκρανίας να υπάρχει» αλλά πρόσθεσε ότι «υπάρχει ακόμη χρόνος» για να αποφευχθεί το χειρότερο σενάριο και ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους παραμένουν «ανοιχτές στη διπλωματία».

Ο Μπάιντεν διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν «κάθε πόντο» ΝΑΤΟϊκού εδάφους και θα συνεχίσουν να παρέχουν «αμυντικά» όπλα στην Ουκρανία, ενώ ενέκρινε και την ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων στις χώρες της Βαλτικής.

Ο πρόεδρτος ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι «είναι η αρχή μιας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.» Τόνισε, δε, ότι αν προχωρήσει η Μόσχα με την εισβολή, θα προχωρήσει και η Δύση με περαιτέρω κυρώσεις.

Οι κυρώσεις αφορούν:

  • Δύο μεγάλα πιστωτικά ιδρύματα, την τράπεζα V.E.B. και την Military Bank.
  • Τον οικονομικό αποκλεισμό της Μόσχας τόσο στην ανάληψη χρημάτων από δυτικές τράπεζες όσο στην ανταλλαγή νομίσματος στις αγορές των ΗΠΑ και της ΕΕ.
  • Το «πάγωμα» του Nord Stream 2, σε συμφωνία με τη Γερμανία.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ