Σε τροχιά «Όμικρον» κινείται η χώρα τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά θα συνεχίζει να κινείται και για τις επόμενες, καθώς κυβέρνηση και επιδημιολόγοι περιμένουν τη «διάγνωση» των εορτών. Σε κάθε περίπτωση, αναζητείται… απάντηση απέναντι στην μεγάλη διασπορά της Όμικρον.
Τα μέτρα διαχείρισης της πανδημίας που επρόκειτο να τεθούν σε λειτουργία από την τρίτη ημέρα του νέου έτους, «επιστρατεύτηκαν» εσπευσμένα για πριν την Πρωτοχρονιά και πλέον αναμένεται να επαναξιολογηθεί συνολικά το καθεστώς λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης, των νυχτερινών κέντρων αλλά και των γηπέδων. Παράλληλα, σε ενδεχόμενο νέων -επιπρόσθετων- μέτρων για καλύτερη αντιμετώπιση της πανδημίας, στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν (ξανά) οι ανεμβολίαστοι.
Παράλληλα, η κυβέρνηση προχωρά το πλάνο της με το άνοιγμα των σχολείων από την προσεχή Δευτέρα. Όπως τονίστηκε από του Υπουργούς Υγείας και Παιδείας, τα σχολεία θα ανοίξουν με έναν τρόπο που θα είναι ασφαλή για όλα τα παιδιά και τους εργαζομένους στα σχολεία.
Αναλυτικά, από τις 10 Ιανουαρίου, θα ισχύουν τα εξής
-Ένα επιπλέον self test για την πρώτη εβδομάδα 10-15 Ιανουαρίου. Τρία δωρεάν self test.
-Τα δωρεάν 2 εβδομαδιαία self test θα διενεργούνται και από τους εμβολιασμένους μαθητές και από τους εμβολιασμένους καθηγητές
-Σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη θα γίνονται εντατικοί έλεγχοι σε όλο το τμήμα. Οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα πρέπει, σε αυτή την περίπτωση, να κάνουν πέντε test την εβδομάδα. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να υποβάλλονται σε τρία self test και δυο rapid test. Το ίδιο ισχύει και για τους ανεμβολίαστους καθηγητές.
-Όλοι οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα κάνουν δύο rapid και ένα self test, συν τα δύο self test. Οι εμβολιασμένοι τρία self test σε μία εβδομάδα.
-Η ακύρωση των εκδρομών και όσες αποφάσεις έχουν ληφθεί, ισχύουν κανονικά.
Για τους εκπαιδευτικούς
Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί θα κάνουν και αυτοί 5 τεστ σε 5 ημέρες:
-Δύο rapid και ένα self test, επιπλέον των δύο rapid που ήδη κάνουν την εβδομάδα.
-Οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα κάνουν 3 self test δωρεάν την εβδομάδα.
«Τα σχολεία είναι τα πρώτα που ανοίγουν και τα τελευταία που κλείνουν», τόνισε η κ. Κεραμέως, χθες στον ΣΚΑΙ, εξηγώντας ότι οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση είναι μεταξύ άλλων παιδαγωγικοί, ψυχοσυναισθηματικοί, υγειονομικοί», προσθέτοντας παράλληλα πως «τα παιδιά είναι πιο ασφαλή εντός πλαισίου», επισημαίνοντας ότι όσο είναι ανοιχτά τα σχολεία γίνονται περισσότερα τεστ.
Μάλιστα το ίδιο ισχυρίστηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου στον ΑΝΤ1, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση των μέτρων. «Μέσα σε πλαίσιο απολύτως προστατευμένο και με τα τεστ θα έχουμε μια πολύ καλύτερη εικόνα από αυτή που θα είχαμε αν κρατούσαμε τα παιδιά μακριά από το σχολικό περιβάλλον μέσα σε περίοδο που η πανδημία παρουσιάζει έξαρση χωρίς η χώρα να βρίσκεται σε lockdown. Τα παιδιά είναι πιο προστατευμένα μέσα στις αίθουσες, απ’ ό,τι έξω από αυτές», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
Σε ετοιμότητα το ΕΣΥ
Τέλος, η επιδημιολογική εικόνα έχει σημάνει συναγερμό στο υπουργείο Υγείας. Μάλιστα, ο κ. Πλεύρης αναφερόμενος στην πίεση που υπάρχει στο ΕΣΥ, σχολίασε πως σε πρώτη φάση παρατηρείται στα επείγοντα περιστατικά κυρίως και στις απλές κλίνες.
«Είμαστε σε συνεχή παρακολούθηση και για να ενισχύσουμε το ΕΣΥ αλλά και για να κάνουμε τις παρεμβάσεις που χρειάζονται», σημείωσε και αναφέρθηκε στη συμφωνία με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών. Άμεσα, όπως είπε, θα διατεθεί από τις ιδιωτικές κλινικές το 10% έως 15% των απλών κλινών τους προκειμένου να διαχειρίζονται covid περιστατικά. Συνεργασία υπάρχει και στο σκέλος των κλινών ΜΕΘ που το σύνολό τους έχει διατεθεί για non covid περιστατικά στο ΕΣΥ, αλλά και σε άλλα περιστατικά non covid που διαχειρίζονται οι ιδιωτικές κλινικές κατόπιν κατεύθυνσης που δίνεται από το ΕΣΥ.