Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΥΓΕΙΑCOVID-19Γιορτές υπό την... σκιά της Όμικρον

Γιορτές υπό την… σκιά της Όμικρον

Μικρή ανάκαμψη ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων, καταγράφεται την τελευταία εβδομάδα στη χώρα μας, όπως σημειώθηκε κατά την καθιερωμένη ενημέρωση στο Υπουργείο Υγείας σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, συνεχίζεται η αποκλιμάκωση σε σχέση με τον αριθμό των νέων κρουσμάτων, καθώς καταγράφεται επιπλέον μείωση 14% στα νέα κρούσματα την τελευταία εβδομάδα. Ο αριθμός της αποκλιμάκωσης χαρακτηρίζεται ως “αργός”, ενώ παράλληλα υπάρχουν περιοχές, όπως η Λακωνία, το Λασίθι και η Λευκάδα, όπου συνεχίζεται η αύξηση των κρουσμάτων. Μάλιστα, μία στις τρεις περιφερειακές ενότητες της χώρας είναι στο βαθύ κόκκινο, ενώ τα ενεργά κρούσματα είναι περίπου 43.000 αυτή τη στιγμή στη χώρα.

Αναφορικά με τις νέες εισαγωγές και τις διασωληνώσεις, την τελευταία εβδομάδα σημειώνεται μείωση, «όμως παραμένει υψηλός ο αριθμός των ανθρώπων που είναι ήδη διασωληνωμένοι αλλά κι αυτών που χάνονται».

Γενικότερα, καταγράφηκαν 14% λιγότερες διαγνώσεις την τελευταία εβδομάδα. Ο αριθμός των θανάτων έδειξε σταθεροποίηση. Παραμένει αυξημένη η πίεση στο σύστημα υγείας, με σαφή όμως τάση αποσυμπίεσης. Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας έδειξε επίσης σταθεροποίηση, ο αριθμός των νέων εισαγωγών με Covid-19 υποχώρησε κατά 16%, ενώ το ισοζύγιο εισιτηρίων-εξιτηρίων υποχωρεί κάτω από το 1,2.

Tο στέλεχος “Ομικρον” και η υψηλή μεταδοτικότητα

Τα στοιχεία δείχνουν ότι το στέλεχος “Ομικρον” έχει εξαιρετικά υψηλή μεταδοτικότητα, μεγαλύτερη από κάθε άλλο στέλεχος, ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την ενημέρωση για την πανδημία.

“Στη Ν. Αφρική η αύξηση των θανάτων δείχνει ότι είναι βραδύτερη από την αύξηση των διαγνώσεων, γεγονός που προς το παρόν ερμηνεύεται ως ένδειξη ηπιότερης νόσου”, σημείωσε και πρόσθεσε πως δεν θα πρέπει όμως να υποτιμήσουμε την δυναμική του νέου στελέχους να προκαλέσει αύξηση της πίεσης στο σύστημα υγείας.

Οι προβλέψεις, σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, είναι ότι η έλευση του στελέχους “Ομικρον” αναμένεται να δημιουργήσει μία ραγδαία αύξηση του αριθμού των διαγνώσεων που στη συνέχεια θα σταθεροποιηθεί σε υψηλά επίπεδα. Το ύψος της σταθεροποίησης θα εξαρτηθεί από τον εμβολιασμό των κοινωνικά ενεργών ομάδων, δηλαδή των νεότερων. Ωστόσο, όπως είπε, η δυναμική στο σύστημα υγείας θα εξαρτηθεί από τα επίπεδα εμβολιασμού στους άνω των 60 ετών. “Σε κάθε περίπτωση τα στοιχεία συγκλίνουν ότι κεντρικό ρόλο θα παίξει η συμμετοχή του πληθυσμού στην ενισχυτική δόση”, υπογράμμισε ο καθηγητής.

H δωρεάν χρονοκάρτα ανανέωσης της ανοσίας

Τέλος, ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του Κολλεγίου Imperial και της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE), Ηλίας Μόσιαλος, με χθεσινή του ανάρτηση τόνισε πως αυτό που ενδιαφέρει, είναι εάν η Όμικρον προκαλεί πιο σοβαρή νόσο και εάν μας προστατεύουν τα εμβόλια που έχουμε ήδη κάνει. Όπως λέει, «δεν έχουμε ακόμα επίσημες διαπιστώσεις από αναλυτικές μελέτες για την κλινική εικόνα στους ανεμβολίαστους για να τη συγκρίνουμε με τη Δέλτα».

Παραθέτει όμως στοιχεία μιας πρόσφατης μελέτης «που υποστηρίζει πως η τρίτη δόση με εμβόλιο mRNA δεν αυξάνει απλά την συστημική δυνατότητα απόκρισης. Τα στοιχεία δείχνουν πως η τρίτη δόση του εμβολίου φαίνεται να διευρύνει την απόκριση και να εξουδετερώνει την παραλλαγή Όμικρον».

Β. Γούλας

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ