Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΤο αμερικανικό δολάριο αυξάνει τις προσδοκίες για τον ελληνικό τουρισμό

Το αμερικανικό δολάριο αυξάνει τις προσδοκίες για τον ελληνικό τουρισμό

Αισιοδοξία γεννά στους τουριστικούς φορείς η βελτίωση της θέσης της χώρας μας κατά μία βαθμίδα στην επικαιροποιημένη λίστα ταξιδιωτικών συστάσεων του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), με το τουριστικό ρεύμα από την Αμερική να εκτιμάται ότι θα φέρει μια θετικότερη μεταστροφή στις τουριστικές αφίξεις.

Να θυμίσουμε ότι μετά και την κατάταξη της χώρας μας στις «πορτοκαλί» χώρες από τις «κόκκινες», συνιστάται στους Αμερικανούς να εμβολιαστούν προτού ταξιδέψουν στην πατρίδα μας, να φορούν μάσκα και να τηρούν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης ενώ μπορούν να επιστρέψουν στην χώρα τους με μοριακό τεστ και χωρίς να χρειάζεται η παραμονή τους σε καραντίνα.

Οι νέες οδηγίες αναμένεται να ενισχύσουν την ήδη αυξημένη, σε σχέση με πέρυσι, κίνηση από τις ΗΠΑ, με παράγοντες της αγοράς να κάνουν λόγο ακόμα και για προσέγγιση των μεγεθών του 2019.

Στις προσδοκίες από την Αμερικανική αγορά αναφέρθηκε πρόσφατα και ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννη Ρέτσος, σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό, τονίζοντας ότι «πριν από ένα μήνα δεν υπολογίζαμε καθόλου για το 2021 την Αμερική. Αυτό μάλιστα δεν ίσχυε μόνο για την Ελλάδα αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη. Έχει γίνει όμως μια πάρα πολύ μεγάλη μεταστροφή με τον έλεγχο της πανδημίας στην Αμερική και με τη σύσταση του αμερικανικού CDC ότι μπορούν οι εμβολιασμένοι Αμερικανοί να ταξιδεύουν»

Ήδη σύμφωνα με τον κ. Ρέτσο παρατηρείται μια «έκρηξη διασύνδεσης της Ελλάδας με την Αμερική και αυτή τη στιγμή υπάρχουν προγραμματισμένες 9 πτήσεις από 5 αμερικανικές πόλεις. Αυτό το μέγεθος σύνδεσης δεν το είχαμε ούτε προ πανδημίας. Αν τα πράγματα εξελιχθούν καλά, από πλευράς πανδημίας πάντα, μπορεί να δούμε ανέλπιστα έναν σημαντικό αριθμό Αμερικανών να επισκέπτεται τη χώρα, το οποίο προφανώς είναι μια ανατροπή ευχάριστη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η σημασία της Αμερικανικής αγοράς είναι μεγάλη αφενός λόγω της υψηλής κατά κεφαλήν δαπάνης των αμερικανών τουριστών κι αφετέρου χάρη στην άφιξή τους στην Αθήνα, γεγονός που θα μπορούσε να ενισχύσει τον τουρισμό και στην πρωτεύουσα που παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Να θυμίσουμε ότι η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη των επισκεπτών από τις ΗΠΑ ανέρχεται στα 1.008 ευρώ, υψηλότερη κατά 78,8% από τον μέσο όρο που είναι στα 564 ευρώ. Την προ πανδημική χρονιά του 2019 μάλιστα η Αμερική ήταν στις υψηλές θέσεις της κατάταξης της ΤτΕ με τις χώρες που εισέφεραν τις περισσότερες ταξιδιωτικές εισπράξεις – τα 1,17 εκατ. αμερικανών ταξιδιωτών που επισκέφτηκαν την χώρα μας το 2019 εισέφεραν περί το 1,18 δισ. ευρώ ταξιδιωτικές εισπράξεις.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ