Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΌλα τα βήματα για τον σχεδιασμό του νέου ΕΝΦΙΑ

Όλα τα βήματα για τον σχεδιασμό του νέου ΕΝΦΙΑ

Το πρώτο βήμα για τον σχεδιασμό του ΕΝΦΙΑ της επόμενης χρονιάς έγινε. Η υπουργική απόφαση με τις νέες αντικειμενικές αξίες έχει ήδη την υπογραφή του υπουργείου Οικονομικών και την επόμενη εβδομάδα θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια των 13808 νέων ζωνών με τις οποίες θα καλυφθεί το 98% της επικράτειας.

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ότι η αξία των ακινήτων θα αποτιμηθεί για περισσότερα από… 700 δις. ευρώ με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος για την επόμενη χρονιά: μεγαλύτερη αξία ακινήτων σημαίνει -δυνητικά- και περισσότερα έσοδα από ΕΝΦΙΑ. Επειδή όμως η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με τους θεσμούς ο ΕΝΦΙΑ να αποδώσει και το 2022 τα ίδια που θα αποδώσει και το 2021, ο όποιος νέος δημοσιονομικός χώρος θα αξιοποιηθεί για να χρηματοδοτηθούν μειώσεις συντελεστών. Επομένως μετά την δημοσίευση των νέων αντικειμενικών αξιών την επόμενη εβδομάδα, θα ακολουθήσουν τα εξής βήματα:

1.Η ΑΑΔΕ θα υπολογίσει τις επιπτώσεις που θα προκαλέσουν οι νέες τιμές στον ΕΝΦΙΑ του κάθε ιδιοκτήτη. Αυτή η διαδικασία θα «τρέξει» μέσα στο β’ εξάμηνο της φετινής χρονιάς κατά το οποίο οι αντικειμενικές αξίες θα είναι «ανενεργές» (σ.σ θα εξακολουθούν να ισχύουν οι σημερινές μέχρι και το τέλος του έτους)

2.Βάσει των υπολογισμών της ΑΑΔΕ, θα σχεδιαστεί η νέα κλίμακα υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ. Ουσιαστικά, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να μειώσει τους συντελεστές υπολογισμού του συμπληρωματικού φόρου ακινήτων και να αυξήσει τις εκπτώσεις που προβλέπει η σημερινή νομοθεσία. Ένα από τα σενάρια είναι το εξής:

·Περιουσίες με αξία έως 60.000 ευρώ που σήμερα έχουν έκπτωση φόρου 30%, θα φτάσουν ακόμη και στο 50%

·Περιουσίες με αξία από 60.000 έως 80.000 ευρώ που σήμερα έχουν έκπτωση 27% θα φτάσουν κοντά στο 40%

·Περιουσίες με αξία από 80.000 έως 100.000 που σήμερα έχουν έκπτωση 25% θα πάνε τουλάχιστον στο 35% και

·Περιουσίες από 100.000 ευρώ και πάνω (και μέχρι το όριο του ενός εκατ. ευρώ) θα έχουν συντελεστή έκπτωσης τουλάχιστον 30%. 

3.Με τους νέους συντελεστές και τις νέες αξίες, θα γίνει η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ του 2022, πιθανότατα τον Φεβρουάριο του 2022. Η πληρωμή του φόρου θα γίνει από τον Μάρτιο του 2022 και πιθανότατα μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022 δηλαδή σε 9 ή σε 10 δόσεις. Η εκκαθάριση της επόμενης χρονιάς θα έχει τα πάντα: νέες επιβαρύνσεις (κυρίως για ιδιοκτήτες περιοχών που θα μπουν για πρώτη φορά στο σύστημα) αλλά και ελαφρύνσεις. Για τις περιοχές με μειώσεις τιμών ζώνης, είναι σίγουρο ότι θα προκύψει και λιγότερος ΕΝΦΙΑ. Για τις περιοχές με αυξήσεις στις τιμές ζώνης έως 10-20% είναι επίσης πιθανό να μην προκύψουν επιβαρύνσεις. Για τις περιοχές όμως που η τιμή ζώνης θα αυξηθεί πάνω από 20%, είναι πολύ πιθανό να έχουμε επιβαρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ παρά τις μειώσεις των συντελεστών. 

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ