Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΜεγάλη κινητικότητα και επενδύσεις στο κλάδο των Logistics

Μεγάλη κινητικότητα και επενδύσεις στο κλάδο των Logistics

Μπαράζ επενδύσεων πραγματοποιείται το τελευταίο διάστημα στον κλάδο της εφοδιαστικής αλυσίδας, με έμφαση τόσο στο χώρο των αποθηκών όσο και σε αυτόν των ταχυμεταφορών και ειδικά του «last mile», μετά και τις αυξημένες ανάγκες που γέννησε η πανδημία και τα έντονα προβλήματα που παρατηρήθηκαν εξαιτίας αυτών.

Παρά την στρατηγική θέση που έχει η χώρα μας βέβαια, χάρη στην οποία θα μπορούσε να αποτελέσει κόμβο της ευρύτερης περιοχής, ο κλάδος των logistics που εισφέρει περίπου του 9% του ΑΕΠ σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Εταιρείας Logistics έχει αρκετά χρόνια προβλήματα να θα πρέπει να επιλύσει μέχρι να καταφέρει να επιτελέσει τον στρατηγικό ρόλο που του αναλογεί.

Ενθαρρυντικό είναι ωστόσο το γεγονός ότι η κινητικότητα είναι έντονη τόσο από πλευράς ιδιωτικών επιχειρήσεων που προχωρούν σε επενδύσεις όσο κι από πλευράς της κυβέρνησης, η οποία έχει εκφράσει την πρόθεσή της να βοηθήσει στην ανάπτυξη του κλάδου μέσω και του Ταμείου Ανάκαμψης.

Επενδύσεις εκατομμυρίων στα logistics

Οι επενδύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή την περίοδο για νέους αποθηκευτικούς χώρους εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα 150 εκατ. ευρώ με το ενδιαφέρον να καταγράφεται έντονο για το Θριάσιο Πεδίο το οποίο μετατρέπεται σε διαμετακομιστικό κόμβο άνω των 300 χιλ. τετραγωνικών μέτρων, τα Οινόφυτα αλλά και τον αναπτυσσόμενος πόλος κατά μήκος της Αττικής Οδού και κοντά στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος».

Από πλευράς παικτών, δυναμική είσοδο στον κλάδο επιχείρησε πρόσφατα η Eurobank, η οποία εξαγόρασε έναντι 27,1 εκατ. ευρώ την θυγατρική της ολλανδικής Ten Brinke, Tenberco, εταιρείας που δραστηριοποιείται στο real estate και ειδικά στην ανάπτυξη εγκαταστάσεων αποθήκευσης και μεταφοράς εμπορευμάτων. Σημειωτέον ότι Ten Brinke τον Νοέμβριο του προηγούμενου έτους ολοκλήρωσε την εξαγορά των εγκαταστάσεων αποθήκευσης, διανομής και μεταφοράς της ΔΕΛΤΑ 4 Α.Ε., με έδρα τη Θεσσαλονίκη ενώ προχώρησε και στην δημιουργία ενός μεγάλου logistics center στην Ελευσίνα, μια επένδυση που άγγιξε τα 25 εκατ. ευρώ.

Επενδύσεις στον κλάδο των logistics δρομολογεί και η Prodea, η οποία ήδη από τα τέλη του προηγούμενου έτους απέκτησε αποθήκη επιφάνειας 12.400 τ.μ. στο Μαρκόπουλο με μισθώτρια την logistics Unilog. Μάλιστα η επένδυση αναμένεται σύντομα να επεκταθεί με την απόκτηση δύο νέων κτιρίων εμπορικών αποθηκών σύγχρονων προδιαγραφών, συνολικής επιφάνειας άνω των 23.000 τ.μ.

Ένα υπερσύγχρονο κτήριο logistics επιφάνειας 20.764 τ.μ. ετοιμάζει και η Briq Properties ΑΕΕΑΠ. Η επένδυση ύψους 14 εκατ. ευρώ πραγματοποιείται παράλληλα με την κατασκευή ενός ακόμα συγκροτήματος logistics επιφάνειας 10.000 τ.μ., ύψους 8 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία είχε άλλωστε αγοράσει τον προηγούμενο χρόνο το 80% συγκροτήματος βιομηχανικών, αποθηκευτικών κτιρίων στο ΒΙ.ΠΑ. Μάνδρας, το οποίο είναι πλήρως μισθωμένο στην εταιρεία Sarmed Logistics A.E για 10 έτη.

Νεόδμητη υπερσύγχρονη εγκατάσταση logistics στον Ασπρόπυργο, συνολικής επιφάνειας 11.634 τ.μ, κατασκευάζει και η Trastor ΑΕΕΑΠ. Η ίδια εταιρεία προ μηνών είχε εξαγοράσει και την Δωρίδα Κτηματική, ιδιοκτήτρια αποθήκης 25.000 τ.μ. σε οικόπεδο 62,7 στρεμμάτων στον Ασπρόπυργο.

Στόχο αποθηκευτικούς χώρους συνολικής επιφάνειας 210.000 τ.μ μέχρι το 2025 έχει βάλει η SARMED Logistics μέσω του επενδυτικού πλάνου ύψους 20 εκατ. ευρώ που έχει προαναγγείλει. Σε αυτό περιλαμβάνονται αποθηκευτικοί χώροι στην Θεσσαλονίκη καθώς και κατασκευή ψυγείων και κατάψυξης σε ήδη υπάρχουσες αποθήκες.

Ενεργή στις επενδύσεις στο χώρο των logistics αποδεικνύεται και η Premia Properties (πρώην Pasal Development) η οποία απέκτησε πρόσφατα μια ακόμα αποθήκη επιφάνεια 9.443 τ.μ., στον Ασπρόπυργο. Πλέον στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας εντάσσονται ακίνητα αποθηκών συνολικού εμβαδού 103.000 τ.μ. με στόχο ο αριθμός αυτός να έχει διπλασιαστεί μέχρι το τέλος του έτους.

Τέλος αντίστοιχες επενδύσεις δρομολογεί και ο όμιλος Ορφέα Βεϊνόγλου (Orphee Beinoglou), που πρόσφατα εγκαινίασε το Orphee Beinoglou Logistics Park, συνολικής επιφάνειας 45.000 τ.μ.. Ο εν λόγω όμιλος έχει στην διαχείρισή του 8 κέντρα Logistics και Transportation Hubs, συνολικής επιφάνειας 140.000 τ.μ., με παρουσία σε τρεις πόλεις (Αττική, Θεσσαλονίκη και Πάτρα). Συνολικά, ο όμιλος Βεϊνόγλου, με την επωνυμία Orphee Beinoglou – Orbit – Orbit Group, έχει παρουσία σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Βόρεια Μακεδονία, Κόσσοβο και Σερβία, με την πλειονότητα των εγκαταστάσεων που διαχειρίζεται να είναι ιδιόκτητες.

Η δραστηριότητα στον κλάδο είχε ξεκινήσει προ πανδημίας και εντάθηκε με την υγειονομική κρίση. Την διετία 2017-2019, οι μεταφορές και τα logistics ήταν (με μερίδιο 12%) ένας από τους πέντε κλάδους της οικονομίας στους οποίους πραγματοποιήθηκαν οι δύο στις τρεις επενδύσεις, με την χώρα μας μάλιστα να καταγράφει διπλάσιο αριθμό επενδύσεων σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, σύμφωνα με έρευνα την EY.

Οι αυξημένες απαιτήσεις που γέννησε μάλιστα η πανδημία λόγω έκρηξης του ηλεκτρονικού εμπορίου έφεραν κινητικότητα και στις ταχυμεταφορές. Πολλές εταιρείες που δεν είχαν μέχρι χθες παρουσία στο χώρο έχουν δηλώσει το παρόν την τελευταία περίοδο με επενδύσεις που αφορούν στον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό αλλά και στην ενίσχυση των μεταφορών κατά το τελευταίο μίλι (last-mile).

Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η Skroutz η οποία τον πρώτο μήνα του έτους προχώρησε σε στρατηγική επένδυση στον κλάδο του «last-mile», εξαγοράζοντας κατά 100% την εταιρία MYJOBNOW Delivery με την εμπορική επωνυμία SendX.

Αντίστοιχα και η Lamda Development επένδυσε 300.000 ευρώ στην νεοφυή επιχείρηση stoferno.gr η οποία έκανε τα παρθενικά της βήματα τον Φεβρουάριο του 2019 και μέχρι σήμερα έχει καταφέρει να ξεχωρίσει στην διανομή εντός λεκανοπεδίου Αττικής.

Την ίδια στιγμή και νέες εταιρείες κάνουν την εμφάνισή τους, περιλαμβάνοντας στο επιχειρηματικό τους μοντέλο, σύγχρονους όρους πράσινης ανάπτυξης και τεχνολογικής υπεροχής. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η Weboxit, η πρώτη ελληνική εταιρεία Green-Courier, που χρησιμοποιεί αμιγώς ηλεκτροκίνητα φορτηγά οχήματα και τεχνολογίες αιχμής. Η Weboxit είναι το νεότερο μέλος του ομίλου Seagull Group. Πρόκειται για μια διεθνή εταιρεία μεταφορών και logistics με έδρα τη Ζυρίχη, που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 2006.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ