Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΧρ. Σταϊκούρας: Έως τέλος Ιουνίου η πρώτη δόση του ΓΕΦΥΡΑ -2

Χρ. Σταϊκούρας: Έως τέλος Ιουνίου η πρώτη δόση του ΓΕΦΥΡΑ -2

Η πρώτη δόση του προγράμματος ΓΕΦΥΡΑ-2 θα καταβληθεί έως το τέλος Ιουνίου, και θα περιλαμβάνει τόσο τον μήνα Ιούνιο όσο και τον μήνα Μάιο δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας από το βήμα της Βουλής και πρόσθεσε πως 41.437 ανήλθαν οι επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, που υπέβαλαν αίτηση στο πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ-2.

Όπως επισήμανε ο κ. Σταϊκούρας, ενημερώνοντας το σώμα της Βουλής για την τροπολογία του, που προβλέπει τη σύσταση στο ΤΑΙΠΕΔ της νέας μονάδας ωρίμανσης συμβάσεων στρατηγικής σημασίας, από τις 41.437 επιχειρήσεις, οι 22.724 ήταν πολύ μικρές επιχειρήσεις, γεγονός που δείχνει ότι “το μέτρο πέτυχε”.

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι η τροπολογία ενσωματώνει μια σειρά νέων καινοτόμων ευνοϊκών μέτρων στο Πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ 2», τα οποία είναι “ιδιαίτερα ωφέλιμα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορονοϊού και τα οποία ενεργοποιούνται για πρώτη φορά στη χώρα μας”.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, με τη σχετική ρύθμιση:
-Προβλέπεται η μείωση του επιτοκίου της ρύθμισης για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που εντάσσονται στο εν λόγω πρόγραμμα κατά το διάστημα της επιδότησης και της περιόδου παρακολούθησης σε ποσοστό τουλάχιστον 10% επί του προβλεπόμενου στην οικεία δανειακή σύμβαση.
-Αναγνωρίζεται δικαίωμα στον χρηματοδοτικό φορέα να συμφωνήσει με τον οφειλέτη μέτρα που υπάγονται στη βιωσιμότητα της ρύθμισης όπως διαγραφή ποσοστού τόκων υπερημερίας και εξολογιστικών τόκων, διαγραφή κεφαλαίου, επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής υπό τους όρους που ανέφερα προηγουμένως ή υπό αυτούς που ορίζονται ρητά στις αποφάσεις που έχουν βγει. Προβλέπονται συγκεκριμένοι περιορισμοί στην αναδιαμόρφωση των καταβαλλόμενων δόσεων στο πλαίσιο της εν λόγω συμφωνίας.
-Ορίζεται ρητώς, ειδικά για τα εξυπηρετούμενα δάνεια που υπάγονται στο εν λόγω πρόγραμμα ότι συνεπείς δανειολήπτες, φυσικά και νομικά πρόσωπα το κράτος τους επιδοτεί τη δόση του δανείου για μεγάλο χρονικό διάστημα. Για αυτούς δεν είναι επιτρεπτή η τροποποίηση των ουσιωδών όρων της σύμβασης ως προς το κεφάλαιο, την τιμολόγηση και τη διάρκεια του δανείου κατά τρόπο δυσμενέστερο για τον οφειλέτη για όσο διάστημα διαρκεί η επιδότηση και η περίοδος παρακολούθησης.
-Προβλέπεται η χορήγηση χρονικού διαστήματος 30 ημερών μετά την ολοκλήρωση της επιδότησης, για την τακτοποίηση τυχόν μη καταβεβλημένων ποσών από πλευράς του οφειλέτη, ώστε να μην εκπέσει της ρύθμισης.
Σύμφωνα με τον υπουργό τα νέα μέτρα θα ισχύσουν για το σύνολο των επιχειρήσεων που υπέβαλαν μέχρι χθες, 31.05.2021, αίτηση στο πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ 2».

“Με την παρούσα τροπολογία το Υπουργείο Οικονομικών, και συνολικά η Κυβέρνηση, αποδεικνύουν ότι, μέσω της περαιτέρω αναβάθμισης του ρόλου του ΤΑΙΠΕΔ, επιδιώκουν την επιτάχυνση της ολοκλήρωσης διαδικασιών σε έργα και συμβάσεις στρατηγικής σημασίας για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας.
Ενώ, επιπλέον, ενισχύουν έμπρακτα το πλέγμα μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων που πλήττονται από τις οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης, προκειμένου να ξεπεράσουν τις παρούσες δυσκολίες το συντομότερο δυνατό.
Με τις συγκεκριμένες παρεμβάσεις δημιουργούμε πρόσθετες προϋποθέσεις για επίτευξη ταχείας ανάκαμψης και ισχυρής ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας” τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ