Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΧρηματιστήριο: Κέρδη έως 41,5% το Μάρτιο για κατασκευές, υποδομές και ενέργεια

Χρηματιστήριο: Κέρδη έως 41,5% το Μάρτιο για κατασκευές, υποδομές και ενέργεια

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Ο καλύτερος χρηματιστηριακός μήνας του 2021 αποδεικνύεται ο Μάρτιος για το ελληνικό χρηματιστήριο, «σπάζοντας» την αρνητική παράδοση των τελευταίων ετών, κινούμενος μάλιστα εκ διαμέτρου αντίθετα με τον περυσινό Μάρτιο που «σκότωσε» την αγορά λόγω του πρώτου σοκ του Covid-19 και όλων των συνεπακόλουθων.

Ενώ απομένουν τρεις (με τη σημερινή) συνεδριάσεις για την ολοκλήρωση του μήνα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 7,50%, ο FTSE 25 ενισχύεται κατά 8,37%, ο Mid Cap είναι στο +8,25%, ενώ οι τράπεζες κερδίζουν 16%. Έτσι, φέτος θα «σπάσει» η αρνητική παράδοση του Μαρτίου, όπου στα προηγούμενα 22 χρόνια είχε κλείσει αρνητικά στα 15 από αυτά, έχοντας μεσοσταθμικές απώλειες άνω του 2%.

Μετά τη διόρθωση του Ιανουαρίου και την ανάκαμψη άνω του 5% του Φεβρουαρίου, ο Μάρτιος – πέρα από τις αποδόσεις – ήταν ο μήνας των deals, των πακέτων, της αύξησης του ημερήσιου τζίρου και της εν γένει κινητικότητας σε πολλά επίπεδα. Μέσα στο μήνα έλαβαν χώρα οι μετοχικές αλλαγές σε ομίλους όπως ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Ελλάκτωρ, υπήρξαν οι θεαματικές εκδόσεις ομολόγων από τις ΔΕΗ και Motor Oil με υπερκαλύψεις κατά 6 και 5,1 φορές αντίστοιχα, ενώ «κλείδωσε» η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής. Παράλληλα, οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές του Μαρτίου διαμορφώνονται στα 101,8 εκατ. ευρώ.

Το Χ.Α. ακολούθησε το διεθνές momentum καθώς οι ξένοι δείκτες τον τρέχοντα μήνα πέτυχαν νέα ιστορικά υψηλά, έχοντας τις μετοχές της πραγματικής οικονομίας στην αιχμή του δόρατος από πλευράς αποδόσεων. Διεθνώς οι επενδυτές μετακύλησαν ρευστότητα από τις μετοχές της νέας οικονομίας και του διαδικτύου στις μετοχές της «βαριάς» βιομηχανίας και στις εταιρείες της λεγόμενης κυκλικής οικονομίας και αυτές που εκτιμάται πως θα ωφεληθούν περισσότερο από το γύρισμα της οικονομίας.

Αυτή η τακτική ακολουθήθηκε και στο ελληνικό χρηματιστήριο, με μετοχές όπως Μυτιληναίος και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να κινούνται σε νέα υψηλά 13 ετών, με τη Viohalco σε υψηλά 7ετίας. Η αγορά έδειξε πως σταδιακά ξεπερνά τους κλυδωνισμούς που έφερε η αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς Financial, καθώς μετά από τρεις «αμυντικές» συνεδριάσεις, την Παρασκευή υπήρξε το ξέσπασμα σε ποσοστό 1,76%, με σχεδόν όλα τα blue chips σε άνοδο. Μάλιστα, δυναμική ήταν η αντίδραση και ορισμένων τραπεζικών μετοχών, με την Εθνική να ηγείται με άνοδο 5,53% και τη Eurobank στο +4%.

Ποιες μετοχές ξεχώρισαν έως τώρα

Στο χώρο του FTSE 25, η μετοχή της Viohalco ξεχωρίζει με κέρδη 25,65% σ’ ότι αφορά τις μετοχές της πραγματικής οικονομίας, ενώ στις τράπεζες η Eurobank διακρίνεται με άνοδο 25,31%. Η μετοχή του ΑΔΜΗΕ ενισχύεται κατά 19%, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι στο +18,12%, η Jumbo +12,33%, Alpha Bank +11,52%, Μυτιληναίος               +8%, Τιτάν +7%, Fourlis +5,94% κ.λπ. Στο χώρο του Mid Cap, με μετοχή της AVAX ξεχώρισε με σημαντική άνοδο 41,52%, ακολουθούμενη από τις Intracom Holdings      +25,15%, Cenergy Holding +24,75%, Intrakat +23,28%, Autohellas +10,37%, Profile +8,05% και Πλαστικά Θράκης +6,84%.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ