Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΧρηματιστές: Θέμα χρόνου οι 1.400 μονάδες για το Γενικό Δείκτη του Χ.Α.

Χρηματιστές: Θέμα χρόνου οι 1.400 μονάδες για το Γενικό Δείκτη του Χ.Α.

Αισιόδοξοι είναι οι χρηματιστές, οι αναλυτές και οι υπόλοιποι παράγοντες της αγοράς για την πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου, μετά το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής που έδωσε «αέρα» αυτοδυναμίας στη Νέα Δημοκρατία και προϋποθέσεις, αν το αποτέλεσμα επιβεβαιωθεί και στις 25 Ιουνίου, για μια «καθαρή» τετραετία ανάπτυξης και καλής πορείας.

Λίαν θετικός για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και κατ’ επέκταση του χρηματιστηρίου είναι ο διευθύνων σύμβουλος της Beta Χρηματιστηριακή και γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Μελών Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΣΜΕΧΑ) Ευάγγελος Χαρατσής (φωτό) που σε δηλώσεις του στο Finupnews.gr τονίζει πως «πλέον είναι θέμα χρόνου οι 1.400 μονάδες».

«Ο ενθουσιασμός των επενδυτών είναι μεγάλος καθώς το αποτέλεσμα της κάλπης ήταν εκκωφαντικό για μια κυβέρνηση που είναι φιλική προς τις επενδύσεις. Πλέον είναι θέμα χρόνου η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας που θα αλλάξει όλο το status quo των ελληνικών επενδυτικών assets και κατόπιν θα έρθει και η αναβάθμιση του ελληνικού χρηματιστηρίου στις ανεπτυγμένες αγορές, από το 2024 και μετά», τονίζει ο χρηματιστής.

Συνεχίζοντας ο κ. Χαρατσής σημειώνει πως «αυτά τα νέα είναι ικανά για να δίνουν δυναμική στην αγορά από εδώ και πέρα, δεδομένου ασφαλώς ότι οι αποτιμήσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο είναι πολύ χαμηλές, σε σύγκριση πάντα με ό,τι ισχύει στο εξωτερικό. Πλέον, είναι θέμα χρόνου οι 1.400 μονάδες, ίσως και πολύ σύντομα. Το ταμπλό δείχνει πολύ μεγάλη δυναμική», τονίζει.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης (φωτό) επισημαίνει πως «πλέον η βαθμίδα έρχεται πολύ πιο κοντά οπότε η αγορά σπεύδει να προεξοφλήσει αυτή την εξέλιξη. Παράλληλα το short squeeze βοηθάει σημαντικά την κίνηση. Η αγορά γνωρίζει καλά πως νέα πολύ μεγαλύτερα κεφάλαια θα εισρεύσουν αμέσως μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας».

Για το Γενικό Δείκτη ο κ. Ζαχαράκης επισημαίνει πως τα «τα επίπεδα των 1.261 μονάδων είναι ο πρώτος στόχος, ενώ ουσιαστικό επίπεδο στόχου σε μεγάλη εικόνα, είναι η ζώνη των 1.400 μονάδων, που είναι τα υψηλά του 2013. Πλέον, οι 1.140 μονάδες έχει γίνει το κύριο επίπεδο στήριξης».

Ο ίδιος θυμίζει πως πλέον ο Γ.Δ. κερδίζει κοντά στο 30% από τις αρχές του έτους με τον τραπεζικό δείκτη στο +54%, καθιστώντας το Χ.Α. πρωταθλήτρια αγορά σε αποδόσεις παγκόσμια. Επίσης σημειώνει πως το Χ.Α. είχε σπάσει τη συσσώρευση από τον περασμένο Ιανουάριο, και όλο το αυτό το διάστημα δεν έκανε κάποιου είδους έξαρση, μιας και περίμενε την κατάλληλη ευκαιρία.

«Αυτό που έγινε στη συνεδρίαση της Δευτέρας θα γίνονταν ούτως ή άλλως, απλώς δεν γνωρίζαμε το timing. Τα αποτελέσματα των εκλογών ήταν αρκετά για να κάνουν την διαφορά. Η εικόνα το 10ετούς ομολόγου να υποχωρεί 5% με τις αποδόσεις πλέον κάτω από χώρες που έχουν επενδυτική βαθμίδα, ασφαλώς λέει πολλά για τη δυναμική που αναπτύσσεται», τονίζει ο κ. Ζαχαράκης.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ