Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΥΓΕΙΑCOVID-19Χαρδαλιάς: Ανοίγουν τη Δευτέρα τα γυμναστήρια και τα γήπεδα 5Χ5

Χαρδαλιάς: Ανοίγουν τη Δευτέρα τα γυμναστήρια και τα γήπεδα 5Χ5

Από τη Δευτέρα 31 Μαΐου ανοίγουν τα γυμναστήρια με εγκεκριμένο υγειονομικό πρωτόκολλο αλλά και η χρήση των γηπέδων μπάσκετ και 5Χ5 σε υπαίθριους χώρους από ερασιτέχνες αθλούμενους και μόνο με τις προϋποθέσεις που ισχύουν για τους επαγγελματίες αθλητές και ειδικότερα με self test και τήρηση των περιορισμών χωρητικότητας.

Παράλληλα ενεργοποιείται  μια νέα ηλεκτρονική υπηρεσία όπου οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερώνονται καθημερινά για την πορεία της πανδημίας στην περιοχή που τους ενδιαφέρει, όπως τα νέα κρούσματα, τη θνητότητα αλλά και το ποσοστό του εμβολιασμού του τοπικού πληθυσμού. Τα παραπάνω ανακοίνωσε το απόγευμα ο υφυπουργός  Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς στην προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου από το υπουργείο Υγείας στην οποία συμμετείχαν ο  επίκουρος Καθηγητής της Σχολής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Αναλυτικά ο κ. Χαρδαλιάς υπεραμύνθηκε την εισήγηση των ειδικών για την απαγόρευση της μουσικής στα καταστήματα εστίασης και κέντρα διασκέδασης και επανάλαβε για άλλη μια φορά ότι δεν κολλάμε κορωνοϊό με τη μουσική αλλά: ” Η μουσική, επειδή μιλάμε πιο δυνατά ή τραγουδάμε, συμβάλλει στην αύξηση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού. Είμαστε σε πολύ κρίσιμο σημείο στην πανδημία, έχουν χαθεί πολλοί άνθρωποι και υπάρχουν νόμοι οι οποίοι θα εφαρμοστούν”.

Στη συνέχεια ανακοίνωσε ότι ενεργοποιείται ένα νέο εργαλείο στην διαχείριση της πανδημίας. Πρόκειται για το covid19.gov.gr στο οποίο θα μπορούν όλοι να παρακολουθούν 4 κρίσιμους δείκτες:

-Τον δείκτη θετικότητας

-Τον αριθμό των κρουσμάτων ανά 100.000

-Την πορεία των κρουσμάτων

-Τον εμβολιασμό του πληθυσμού ανά περιοχή

Επίσης ανακοίνωσε:

-Χρήση γηπέδων 5Χ5 και γηπέδων μπάσκετ από τη Δευτέρα 31/05 σε ερασιτεχνικό επίπεδο με σελφ τεστ και τα καθιερωμένα υγειονομικά πρωτόκολλα

-Αθλητικές διοργανώσεις εκτός σταδίων με προϋποθέσεις

-Επαναλειτουργία των γυμναστηρίων από τη Δευτέρα 31/05 με αλλαγές στα πρωτόκολλα που θα ανακοινωθούν τις επόμενες ώρες

-Εκλογές αιρετών εκπροσώπων να γίνονται διά ζώσης εφόσον τα εγκεκριμένα μέλη δεν είναι πάνω από 150.

Επιπροσθέτως  ο Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε κάποιες περιοχές που προκαλούν ανησυχία. «Αν και η συνολική επιδημιολογική εικόνα της χώρας είναι καλή, υπάρχουν περιοχές που μας προβληματίζουν». Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στους δήμους Ρόδου, Μυτιλήνης, Τροιζηνίας, Χανίων και την Περιφερειακή Ενότητα Σύρου.

Μαγιορκίνης : Βρισκόμαστε σε πορεία συρρίκνωσης της επιδημίας αλλά…

Από την πλευρά του ο επίκουρος Καθηγητής της Σχολής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης έκανε μια διεθνή ανασκόπηση της πορείας της πανδημίας τονίζοντας πως : «Μέχρι σήμερα έχουν διαπιστωθεί 170 εκατομμύρια μολύνσεις και περισσότεροι από 3,5 εκατομμύρια θάνατοι εξαιτίας του κορωνοϊού. Όπως είπε, πέφτει ο ρυθμός των νέων διαγνώσεων, με 500.000 περίπου την ημέρα. Υποχωρεί επίσης ο ρυθμός θανάτων με λιγότερους από 13.000 ανά ημέρα».

Επιπλέον, ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε την πτώση κατά 20% στις διαγνώσεις και στους θανάτους την τελευταία εβδομάδα στην Ευρώπη: « Από τις 47 ευρωπαϊκές χώρες, την τελευταία εβδομάδα, οι 38 έδειξαν βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης» είπε.

Σημαντική μείωση των κρουσμάτων έχει παρατηρηθεί και στην Ελλάδα, όπως είπε ο κ. Μαγιορκίνης, τονίζοντας πως η πίεση στο ΕΣΥ συνεχίζει να αποκλιμακώνεται σταθερά: «Παρατηρείται 13% μείωση στους διασωληνωμένους, αλλά και περισσότερα εξιτήρια σε σχέση με τις εισαγωγές λόγω κορωνοϊού στα νοσοκομεία. Και στην Ελλάδα τα νέα κρούσματα, αλλά και οι θάνατοι εξαιτίας του κορωνοϊού παρουσίασαν μείωση κατά 16% την περασμένη εβδομάδα. Βρισκόμαστε σε πορεία συρρίκνωσης της επιδημίας, παρατήρησε ο Γκίκας Μαγιορκίνης ωστόσο τόνισε ότι : «Αν και ακόμη δεν γνωρίζουμε ακριβώς πότε θα είμαστε σίγουροι για την επάνοδο, δεν είμαστε ακόμη σε σημείο που μπορούμε να επανέλθουμε» τόνισε και συμπλήρωσε. Ο καιρός βοηθάει και μειώνει κατά 20% την διάδοση του ιού. Δεν είναι όμως αρκετός και θα χρειαστεί να εμβολιαστούν περισσότεροι, είπε.

«Αν δεν επιτύχουμε επαρκή εμβολιαστική κάλυψη, η όποια κανονικότητα θα είναι επισφαλής. Δεν πρέπει να καθυστερήσουμε για κανένα λόγο τον εμβολιασμό. Να εμβολιαστούμε και να είμαστε έτοιμοι για τον χειμώνα» πρόσθεσε.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ