Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΦράγμα Καχόφκα: Ποιος ωφελείται από την καταστροφή

Φράγμα Καχόφκα: Ποιος ωφελείται από την καταστροφή

Για την κατάρρευση του φράγματος στην Ουκρανία και για τις περαιτέρω εξελίξεις μίλησε στην ΕΡΤ, ο ομότιμος καθηγητής Ευρωπαϊκής Ενοποίησης στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, Παναγιώτης Ιωακειμίδης, σχολιάζοντας πως “δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι με αυτή την καταστροφή στο φράγμα μπαίνουμε σε μια νέα φάση”.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, πρόκειται για μια καταστροφή μεγάλων διαστάσεων, ανθρωπιστική καταστροφή, περιβαλλοντική καταστροφή, ενεργειακή καταστροφή. “Και το ερώτημα είναι ποιος ακριβώς ευθύνεται για την καταστροφή αυτή. Εδώ οι δύο πλευρές η μία αποδίδει την ευθύνη στην άλλη πλευρά. Αλλά θα πρέπει να θέσουμε το ερώτημα ποιος ωφελείται από την εν λόγω καταστροφή προκειμένου κατά κάποιο τρόπο να οδηγηθούμε και σε ένα εύλογο σενάριο ως προς το ποιος είναι υπεύθυνος. Και από το ερώτημα το ποιος ωφελείται, είναι προφανές ότι ωφελείται η ρωσική πλευρά και ωφελείται τουλάχιστον σε τρία διαφορετικά επίπεδα.

Πρώτον, διότι με την καταστροφή αυτή, δηλαδή με το να πλημμυρίσουν τεράστιες εκτάσεις, ανακόπτεται κατά κάποιον τρόπο η ουκρανική αντεπίθεση, η οποία φαίνεται να είχε ξεκινήσει εδώ και δύο, τρεις ημέρες. Δεν μπορούν να προχωρήσουν οι οποιεσδήποτε επιχειρήσεις σε καταστάσεις που έχουν δημιουργηθεί με την πλημμύρα από το εκχύλισμα των νερών.

Δεύτερον, πλήττονται οι βασικές υποδομές που τροφοδοτούν με ενέργεια αλλά και την ύδρευση μεγάλων περιοχών.

Και τρίτον και είναι αυτό πάρα πάρα πολύ σημαντικό με την εν λόγω καταστροφή η Ρωσία κατά κάποιο τρόπο διαδηλώνει ότι είναι έτοιμη και ότι είναι πρόθυμη να προχωρήσει σε οποιαδήποτε ενέργεια κλιμάκωσης του πολέμου από τη στιγμή που δεν επιτυγχάνει τον στόχο της, χωρίς όμως να είναι προσδιορισμένο ακριβώς και τι εννοεί ως στόχο και τι εννοεί ως νίκη στον πόλεμο αυτό. Διότι ο αρχικός στόχος να καταλάβει την Ουκρανία, ως γνωστόν απέτυχε παταγωδώς.

Επομένως, αυτή τη στιγμή δεν είναι απολύτως σαφές για τη ρωσική πλευρά τι ακριβώς υπονοείται με την έννοια να πετύχει τους στόχους της και να επιτύχει μια νίκη”, όπως είπε.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ