don't even ask

don't even ask

spot_img

Φουλ για επενδυτική βαθμίδα, το team Τσάκωνα επί το έργον, το…πάρτυ στο ΧΑ, τα πακέτα των “μεγάλων παιδιών”, τα νέα ιστορικά υψηλά και η μετεκλογική άλγεβρα των deals

*Ακριβώς όπως τα έλεγε ο “Καλπολόγος”… τελικά όση φαντασία και να είχαμε δεν μπορούσαμε να προβλέψουμε τα όσα έγιναν… σωστά θα συνυπέγραφε η DeA. Ωστόσο, όσοι έτυχε να συναντήσουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη το Σάββατο στην Ερμού, κάτι θα “πονηρεύτηκαν”. Πολύ κεφάτος, ιδιαίτερα εύχαρις- προφανώς έχοντας υπόψη του τις τελευταίες εκτιμήσεις του Σταν Γκρίνμπεργκ. Ο Αμερικανός σύμβουλος του Πρωθυπουργού ήταν-ίσως- ο μόνος που του είχε εκμυστηρευθεί πως η ΝΔ και προσωπικά ο ίδιος δεν “είχαν ταβάνι”. Μετά Χριστόν προφήτης; όχι… αλλά έγκριτος συνάδελφος (από τους παλιούς του οικονομικού- στο τουριστικό ρεπορτάζ χρόνια) μου είχε πει (στην εκδήλωση της Grivalia Hospitality στο Matsuhisa) ότι η διαφορά πρώτου-δεύτερου έδειχνε να διευρύνεται-ακόμη και πέραν- του 14%. ΟΚ, αλλά και έτσι 20 ποσοστιαίες μονάδες; Εν τέλει, άλλος είχε την…φόρα, όπως έλεγε ο Νίκος Ελευθερόγλου. Και άλλος την…κατηφόρα, όπως εκ του αποτελέσματος φάνηκε. Τέλος πάντων, εκλογές στις 25 Ιουνίου (επισπεύδονται κατά μία εβδομάδα). Θα περιμένω με ενδιαφέρον εκτιμήσεις, σχόλια και παρασκήνιο από τις “Καλπολογίες”.

*Ούτε ο πιο υπέρ αισιόδοξος διαχειριστής επενδυτικού κεφαλαίου δεν περίμενε τέτοιας έκτασης διαφορά, εξέλιξη που επιτάχυνε την διαδικασία της “δεύτερης κάλπης”, της αξιολόγησης από τα ξένα σπίτια, την προοπτική της επενδυτικής βαθμίδας… Πάντως, για να “ευλογήσουμε τα γένια μας” ήταν η DeA που με γνώμονα την δήλωση Μητσοτάκη πως από την στιγμή της ανακήρυξης αυτοδύναμης κυβέρνησης σε 100 μέρες θα φέρει το investment grade, θα τα έχει υπολογίσει με καταληκτική την ημέρα αξιολόγησης από την Standard & Poor’s, στις 20 Οκτωβρίου. Για αυτό…συνωστίζονταν χθες στην είσοδο του Χρηματιστηρίου οι ξένοι να αγοράσουν από τραπεζικά χαρτιά και blue chips, μέχρι επιλεγμένα blue chips. Θα παραπέμψω, στον Απόστολο Σκουμπούρη: εγγύτερα πλέον η επενδυτική βαθμίδα, και στον Εμμ. Νότη: τα βλέμματα στο ελληνικό 10ετές. Όντως, απίστευτη εξέλιξη, το ελληνικό χρέος φτηνότερο της Ιταλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και πλησιάζοντας της Ισπανίας, της Πορτογαλίας. Δεν γνωρίζω πολλά, αλλά με το ελληνικό στο 3,801% έναντι 4,215% του ιταλικού, στόχος δεν είναι η σύγκλιση με το ισπανικό στο 3,502%, αλλά με το πορτογαλικό που διαμορφώνεται στο 3,217%. Να το δω και αυτό, και θα ξανά βγάλω το καπέλο στην ομάδα του ΟΔΔΗΧ.

*Το έλεγε η στήλη ακριβώς μία εβδομάδα πριν, το ξανά λέει σήμερα: απλά το team Τσάκωνα δεν παίζεται. Το τι έγινε στα ομόλογα, με short covering e.t.c δεν περιγραφόταν χθες. Η DZ Bank έκλεισε άρον-άρον τη θέση της, σιγά μην άντεχε να την κρατήσει. Από μία άποψη εξηγεί και όσα διαδραματίστηκαν στο ταμπλό με τα τραπεζικά χαρτιά. Στα 362 εκατ. ο τζίρος, τα 62 εκατ. με τη μορφή πακέτων. Ειδικότερα: 32,08 εκατ. μετοχές άλλαξαν χέρια στον τίτλο της Alpha Bank. Στα 1,37 (με 14,17%), άλλα 24,74 εκατ. στην Πειραιώς. Στα 2,69 (με 13,50%), πόσα έδινε το ΙΟΝ fund τον Οκτώβριο; 1,34; good wines… Επίσης 9,99 εκατ. στη μετοχή της Εθνικής. Στα 6,18 (με 15,30%). Αλλά και 18,93 εκατ. τμχ στην Eurobank. Στα 1,57 (με 8,50%). Μου έλεγαν πως, στα κεντρικά της πλατείας Κοτζιά ο Παύλος Μυλωνάς ακουγόταν μέχρι την Ομόνοια. Εμ! τέτοια στοχοποίηση και πολεμική για κρατικοποίηση της Εθνικής. Με το 40% του μ.κ στα χέρια του ΤΧΣ. Οτι νάναι.

*Αλλά και στα κεντρικά της ΔΕΗ, στο γραφείο του Γιώργου Στάσση μου έλεγαν πως τα κεράσματα πήγαιναν και έρχονταν. Μόνο ένα θα πω, η αποτίμηση της ΔΕΗ επί Στάσση στα 3,586 δισ., λίγο μετά τις Ευρωεκλογές του 2019 στα 420 εκατ. Τι είναι 3,1 δισ. θα πείτε, σωστά. Αφήστε που με “άλμα” 15,93% έφτασε τα 9,39 ευρώ, καλύπτοντας την τιμή της αμκ (2021). Βέβαια κάποια πακέτα “μεγάλων παιδιών” έγιναν και υψηλότερα, κατά 1 ευρώ πιο πάνω. Λίγη υπομονή να κάνουν, έρχεται η σειρά τους.

*Ποια ήταν η ΜΗ τραπεζική μετοχή με τη μεγαλύτερη άνοδο χθες; Ευκολάκι, Mytilineos με 7,74% στα 29,50 ευρώ. Νέο ιστορικό υψηλό.

*Ποια άλλα 2 χαρτιά του FTSELarge Cap και σταθερά “πουλέν” της DeA έγραψαν νέα ιστορικά υψηλά; ευκολάκι και αυτό, Jumbo με 4,55% στα 23 ευρώ και Autohellas με 2,46% στα 14,14 ευρώ. Απόστολος Βακάκης και Ευτύχης Βασιλάκης ξανά έστειλαν τον κόσμο τους στο “ταμείο”. Όμως, δεν είχαν παράπονο ούτε οι όλο και περισσότεροι φίλοι της Cenergy Holdings. Επίσης ιστορικά υψηλά στα 5,04 ευρώ με 3,49% και συναλλαγές 595 χιλ. τμχ. Δημήτρης Κυριακόπουλος (Executive Vice Chairman). Στα 958 εκατ. η αποτίμηση, μόλις 42 εκατ. από το club των billionaires. Τα’ χουμε πει για JPMC, μην τα επαναλαμβάνουμε.

*Γνωστή η εκτίμηση της στήλης στον Παναγιώτη Τσινάβο για τα εξαιρετικά προϊόντα της ΚΡΙ-ΚΡΙ. Και ως επιχειρηματίας και ως άνθρωπος. Για αυτό χαιρετίζεται η χθεσινή άνοδος στα 7,32 ευρώ, ιστορικό υψηλό για τη μακεδονική γαλακτοβιομηχανία. Από τις λίγες εταιρείες του (ευρύτερου) κλάδου που “θυσίασε” κέρδη για να διατηρήσει (αν και αύξησε) μερίδια αγοράς και πωλήσεις. Στο 50% οι εξαγωγές, κατά 37,5% αυξήθηκαν το 2022 (σε σχέση με το 2021).

*Για την AXIA Ventures και τις εύστοχες πολιτικό/εκλογικού χαρακτήρα παρεμβάσεις της, τα λέγαμε την προεκλογική περίοδο. Έτσι με ενδιαφέρον είδα και την πρώτη μετεκλογική ανάλυσή της: αυτοδυναμία ΝΔ με 171 βουλευτές, πιθανή νέα άνοδος του ΠΑΣΟΚ, δύσκολη η ανασύνταξη δυνάμεων στον ΣΥΡΙΖΑ. Πιθανότατη η επίσπευση απόκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, θυμίζοντας ότι Fitch, DBRS και Standard & Poor’s υπολείπονται μόλις 1 κλίμακα από το investment grade (για την ακρίβεια από το κάτω όριο του εύρους). Όπως προαναφέρθηκε η δήλωση Μητσοτάκη για τις 100 μέρες “κουμπώνει” με την βαθμολόγηση από την S&P στις 20 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με την ΑΧΙΑ, επωφελούνται άμεσα από το ξεκαθάρισμα του πολιτικού τοπίου ΔΕΗ, Εθνική και Helleniq Energy.

*Για ΔΕΗ και Εθνική επίσης προαναφέρθηκαν, το “έδειξαν” και στο ταμπλό, χθες. Επίσης βλέπει εταιρείες από τους κλάδους “κατασκευών-υποδομών”, την ΕΥΔΑΠ, την ΕΧΑΕ (με 362 εκατ. τζίρο χθες) αλλά και Mytilineos, Motor Oil, Jumbo, OTE. Όσον αφορά στην αξιολόγηση από τα ξένα σπίτια, στα “ψιλά γράμματα” της χθεσινής ανάλυσης της Eurobank Equities είδα κάπου πως πιθανολογεί την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας νωρίτερα- με επόμενο καταλύτη την αξιολόγηση από τον οίκο Fitch στις 9 Ιουνίου, λέτε; πριν καν διεξαχθεί ο δεύτερος γύρος; Ό,τι και να ακούσω, μετά από την “βόμβα” της Κυριακής, θα του έδινα πόντους. Αλλά και τον διαγωνισμό για το (τουλάχιστον) 67% του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου για μέσα Ιουνίου, που προγραμματίζει το ΤΑΙΠΕΔ, ό,τι πείτε… Όπως και για την “Αττική Οδό” είδα (radar) ότι επιταχύνεται ο διαγωνισμός. Για τις 10 Ιουλίου, με αναφορά μάλιστα στα 3+1 φαβορί. Έχουμε να δούμε, να διαβάσουμε πολλά και να ακούσουμε…δρακιές περισσότερες. Λίγο κράττει, λίγη υπομονή.

*Και της τελευταίας στιγμής, πριν την συνάντηση του (χθες βράδυ) με τον Τζο Μπάιντεν, ο Κέβιν ΜακΚάρθι εμφανιζόταν αισιόδοξος: μπορούμε να φτάσουμε σήμερα (σ.σ. χθες) σε συμφωνία για το όριο του χρέους (στο CNBC). Οριακά τον “άφησα” τον S&P500.           

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask