Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑΓΟΡΕΣΔΙΕΘΝΕΙΣ ΔΕΙΚΤΕΣΦέτος είναι η χρονιά των ΙΡΟ!

Φέτος είναι η χρονιά των ΙΡΟ!

Είναι κι αυτό ένα φαινόμενο που δείχνει, κατά κάποιους, την αδημονία των αγορών για να ξεκινήσει το πάρτυ της μετα-Covid εποχής. Ο λόγος για τις ΙΡΟ, τις αρχικές δημόσιες προσφορές εταιρειών για εισαγωγή στη χρηματαγορά, οι οποίες φέτος σημειώνουν ρεκόρ. Σύμφωνα με στοιχεία των Financial Times, από την έναρξη του 2021 ως σήμερα, οι ΙΡΟ σε όλο τον κόσμο “τρέχουν” με τον ταχύτερο ρυθμό της τελευταίας 20ετίας. Και αυτό αφορά τόσο τον αριθμό των συναλλαγών, όσο και τις αποτιμήσεις.

Για του λόγου το αληθές -και επειδή οι αριθμοί λένε πάντα την αλήθεια- στο πρώτο τετράμηνο του τρέχοντος έτους έχουν γίνει 875 αρxικές δημόσιες προσφορές συγκεντρώνοντας η κάθε μία τουλάχιστον 1 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Dealogic που καλύπτουν τα τελευταία 26 χρόνια.

Πρόκειται για ρεκόρ που ξεπερνά -και μάλιστα κατά πολύ- το προηγούμενο ανάλογο ρεκόρ. Αυτό είχε καταγραφεί τους τελευταίους μήνες του dotcom το 2000, όταν 592 εταιρείες συγκέντρωσαν 1 εκατ. δολάρια ή περισσότερα στην αρχή του έτους.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτή η “εκρηξη” των εισαγωγών στα χρηματιστήρια σε τέτοιο βαθμό που ο “κατακλυσμός” των ΙΡΟ αύξησε τα έσοδα από αυτές στο ρεκόρ των 230 δισ. δολαρίων, πολύ υψηλότερα από το προηγούμενο ρεκόρ των 80 δισ. το 2000; Από τη μία, έχουμε αθρόες εισαγωγές πολλών εταιρειών του τεχνολογικού κλάδου, οι οποίες βλέπουν ότι τώρα είναι το κατάλληλο momentum για να απευθυνθούν στην αγορά. Πρόκειται, συχνά, για εταιρείες που αντιπροσωπεύουν νέες τάσεις, μια “επανάσταση” όπως αυτή που έφεραν οι σημερινοί κολοσσοί του online shopping. Ένα τέτοιο παράδειγμα, είναι η εισαγωγή της Coinbase στην αμερικανική χρηματαγορά.

Από την άλλη, η γιγάντωση του αριθμού των εισαγωγών, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις εταιρείες ειδικού σκοπού-εξαγορών (Spacs), που αντιπροσωπεύουν σχεδόν τη μισή χρηματοδότηση μέσω ΙΡΟ φέτος.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ